LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ερντογάν: «Μητσοτάκη ξέρεις καλά ότι αν προσπαθήσεις να κάνεις λάθος, οι τρελοί Τούρκοι θα έρθουν»

Νέες απειλές από τον Τούρκο πρόεδρο

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 20/1/2023 | 15:52

Ερντογάν: «Μητσοτάκη ξέρεις καλά ότι αν προσπαθήσεις να κάνεις λάθος, οι τρελοί Τούρκοι θα έρθουν»

Στην τουρκική ρητορική περί στρατιωτικοποίησης νησιών επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ έκανε αναφορά και στον πύραυλο Tayfun.

«Υπάρχει μια ισχυρή Τουρκία. Η Τουρκία παρήγαγε έναν πύραυλο που ονομάζεται Tayfun. Κι αν αυτό χτυπήσει την Αθήνα; Δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα, να είσαι έξυπνος. Αν στρατιωτικοποιήσεις τα νησιά, θα μείνουμε ακίνητοι; Μητσοτάκη ξέρεις καλά ότι αν προσπαθήσεις να κάνεις λάθος, οι τρελοί Τούρκοι θα έρθουν. Εάν συμπεριφέρεστε έξυπνα, δεν έχουμε καμία δουλειά μαζί σας» ανέφερε σε νέες δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης ενώ απάντησε και σε όσα ανέφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός.

«Διαπιστώνουμε πως οι όροι της Λωζάννης και όσα αφορούν τα νησιά δεν εφαρμόζονται από τους Ελληνες αξιωματούχους. Δεν μπορεί να υπάρχει στρατιωτικοποίηση των νησιών. Αλλά αυτοί τα νησιά τα στρατιωτικοποιούν. Και έτσι κάνουν αντίθετα βήματα από τη Συνθήκη της Λωζάννης και άλλες συνθήκες. Εμείς κάνουμε τα απαραίτητα βήματα, απαντάμε στα διεθνή φόρα αυτά που πρέπει. Κι εκείνοι θα κάνουν όσα πρέπει» είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος.

Σχολιάζοντας, δε, το εξώφυλλο του περιοδικού Economist, το οποίο τον χαρακτήριζε, επί της ουσίας, «δικτάτορα», ο Ρ. Ερντογάν σημείωσε επικριτικά: «Το μέλλον της Τουρκίας το καθορίζει το βρετανικό περιοδικό; Τo καθορίζει ο λαός μου. Και στην Τουρκία γίνεται αυτό που λέει ο λαός μου».

Για τις δηλώσεις Μητσοτάκη

«Ο Μητσοτάκης μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά οι δηλώσεις του δεν είναι αρκετές για να αλλάξουν τη μοίρα της περιοχής» πρόσθεσε επίσης, αναφερόμενος στις χθεσινές τοποθετήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια βιώσαμε πολλές εντάσεις και όχι μόνο για το Καστελλόριζο. Πρόσθεσε, δε, πως «θα πρέπει να μπορούμε να κάτσουμε με την Τουρκία ως λογικοί ενήλικες και να συζητήσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο», σημειώνοντας πως «το κάναμε επιτυχώς και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο και με την Αλβανία. Θα παραπέμψουμε το ζήτημα στη Χάγη και αυτή θα αποφασίσει».

Συνεχίζοντας να αναφέρεται στα ελληνοτουρκικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως, όσο υπάρχει συμφωνία στους κανόνες, δηλαδή στο Διεθνές Δίκαιο, τόσο μπορούν να κρατούνται ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς την Αγκυρα πως εργαλειοποιεί την εξωτερική πολιτική για εσωτερικούς λόγους.

«Υπάρχουν τρόποι να μειωθεί η ένταση, να εργαστούμε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε», αλλά, «ακόμη κι αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, μπορούμε να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο», χωρίς απειλές, και κατέληξε «Δεν το θεωρώ απίθανο να βρούμε μια λύση με τον κ. Ερντογάν».

Ωστόσο, τόνισε, πως «υπάρχουν ζητήματα εκτός συζήτησης», όπως η κυριαρχία των ελληνικών νησιών ή η συμφωνία με τη Λιβύη που αγνοεί τα δικαιώματα της Κρήτης. «Αν περιορίσουμε τη συζήτηση σε πραγματικά θέματα, μπορούμε να βρούμε λύσεις».

Τέλος, άφησε αιχμές και για τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «ο κ. Ερντογάν δεν βοηθάει τη Συμμαχία, σε μια περίοδο που πρέπει να είναι αρραγής. Και, παράλληλα, δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, έχουμε διαρροή σε αυτό το μέτωπο».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάτοικος στη Σύμη βρήκε στην παραλία τσάντα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια

Ελλάδα 19.04.2024
Παραδόθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα 19.04.2024
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Τέμπη: Εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο των ερευνών

Ελλάδα 19.04.2024
Έρευνα μετά από αίτημα των συγγενών των θuμάτων

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Ελλάδα 19.04.2024
Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Κόσμος 19.04.2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Κόσμος 19.04.2024
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι

Τέμπη: «Βρέθηκαν οστά στα χώματα από το μπάζωμα», καταγγέλλει ο Νίκος Πλακιάς

Ελλάδα 19.04.2024
Ο πατέρας των διδύμων Χρύσας και Θώμης Πλακιά που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύxημα, εξηγεί πως αναμένεται η ταυτοποίηση του DNA

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Κόσμος 19.04.2024
Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες