THINK

Οι γυναίκες πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών στην Ευρώπη

Ποιες χώρες έχουν γυναίκα επικεφαλής
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Οι γυναίκες πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών στην Ευρώπη

Η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική συμβάλλει στην προώθηση της ισότητας των φύλων και επηρεάζει τόσο το φάσμα των θεμάτων πολιτικής που λαμβάνονται υπόψη όσο και τα είδη των λύσεων που προτείνονται. Έρευνες έδειξαν πως αν ένας νομοθέτης είναι άνδρας ή γυναίκα έχει σαφή αντίκτυπο στις προτεραιότητες πολιτικής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι γυναίκες επιδεικνύουν πολιτική ηγεσία δουλεύοντας πέρα από τις γραμμές του κόμματος μέσω των κοινοβουλευτικών γυναικείων κοινοβουλευτικών ομάδων, ακόμα και στα πιο πολιτικά μαχητικά περιβάλλοντα, και προασπίζοντας ζητήματα ισότητας των φύλων, όπως η εξάλειψη της βίας λόγω φύλου, η γονική άδεια και η φροντίδα των παιδιών, οι συντάξεις, η ισότητα των φύλων νόμους και την εκλογική μεταρρύθμιση. Πάμε να δούμε ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν γυναίκα πρωθυπουργό ή πρόεδρο!

Ηνωμένο Βασίλειο

Σε μία προεκλογική εκστρατεία που κινήθηκε στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, η Liz Truss «συγκίνησε» υποσχόμενη μαζικές μειώσεις φόρων και με την υιοθέτηση πολύ σκληρών τόνων απέναντι στα συνδικάτα. Παραιτήθηκε ωστόσο στις 25 Οκτωβρίου 2022.

Σκωτία

Η Nicola Ferguson Sturgeon, είναι η σημερινή πρώτη υπουργός της Σκωτίας. Το περιοδικό Forbes την κατέταξε ως την 50ή πιο ισχυρή γυναίκα διεθνώς το 2016 και 2η στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γαλλία

Η Élisabeth Borne είναι η Πρωθυπουργός της Γαλλίας από τον Μάιο του 2022. Πολιτική μηχανικός, κυβερνητική αξιωματούχος και διευθύντρια κρατικών επιχειρήσεων στους τομείς των μεταφορών και των κατασκευών, διετέλεσε στο παρελθόν υπουργός Μεταφορών και υπουργός Οικολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελλάδα

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που εξελέγη τον Ιανουάριο του 2020 Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει τον αξίωμα αυτό.

Σουηδία

Η Eva Magdalena Andersson είναι αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από τις 4 Νοεμβρίου 2021 καθώς και η σημερινή πρωθυπουργός της Σουηδίας. Στις 24 Νοεμβρίου 2021, το σουηδικό Κοινοβούλιο την εξέλεξε ως την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Σουηδίας, τερματίζοντας έτσι το καθεστώς της Σουηδίας ως της μοναδικής σκανδιναβικής χώρας που δεν είχε ποτέ γυναίκα ως επικεφαλής της κυβέρνησης.

Δανία

Στις 27 Ιουνίου 2019 η Mette Frederiksen ανέλαβε την πρωθυπουργία της Δανίας. Είναι η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας και η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της Δανίας σε ηλικία μόλις 41 ετών.

Φινλανδία

Η σοσιαλδημοκράτης Sanna Marin είναι πρωθυπουργός της χώρας από τις 10 Δεκεμβρίου 2019.

Ισλανδία

Η Katrín Jakobsdóttir έγινε τον Νοέμβριο του 2017 η δεύτερη γυναίκα στην πρωθυπουργία της χώρας. Είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Φινλανδίας και η νεότερη πρωθυπουργός στην παγκόσμια ιστορία, σπάζοντας τα ρεκόρ και άλλων ηγετών!

Εσθονία

Η Kaja Kallas έγινε τον Ιανουάριο του 2021 η πρώτη γυναίκα επικεφαλής κυβέρνησης στην Εσθονία. Πριν συμμετάσχει στην πολιτική, ήταν δικηγόρος με ειδίκευση στην ευρωπαϊκή και εσθονική νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Μετά το ξέσπασμα του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου, το 2022, η Εσθονία έγινε η χώρα που έδωσε την μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια διεθνώς προς την Ουκρανία σε αναλογία με το ΑΕΠ της.

Λιθουανία

Η ανεξάρτητη Ingrida Šimonyte, είναι οικονομολόγος, και πρωθυπουργός της Λιθουανίας από τις 25 Νοεμβρίου 2020. Προεκλογικά δεσμεύθηκε να υποστηρίξει τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

Σλοβακία

Η φιλελεύθερη δικηγόρος και ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς Zuzana Čaputová, έγινε πρωθυπουργός το 2019. Είναι υπέρ της πρόσβασης στη υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αλλά και των διευρυμένων δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, εκτιμώντας ότι ένα παιδί «θα ζήσει καλύτερα με δύο ανθρώπους του ίδιου φύλου που αγαπιούνται», παρά σε ένα ορφανοτροφείο.

Ουγγαρία

'Οταν η Katalin Novák έγινε τον Μάρτιο η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στην προεδρία της χώρας, εμφάνισε αυτή τη νίκη της ως νίκη για όλες τις γυναίκες και είναι γνωστή για τις αντι-ΛΟΑΤΚΙ θέσεις της. Θήτευσε ως υπουργός οικογενειακής πολιτικής και προώθησε την θέσπιση κινήτρων ώστε να αποκτήσουν οι οικογένειες περισσότερα παιδιά.

Γεωργία

Η πρώτη Γαλλίδα διπλωμάτις Salomé Zourabichvili, που εξελέγη τον Νοέμβριο το 2018, είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στη Γεωργία. "Με ρωτάτε αν είναι δύσκολο να είμαι πρόεδρος της Γεωργίας. Είναι μια χώρα που έχει ιστορία 27 αιώνων αντίστασης σε κάθε είδους αυτοκρατορία. Σχεδόν όλες κατέλαβαν μέρος της χώρας μας σε διαφορετικές περιόδους. Επιβιώσαμε από όλες. Είμαι σίγουρη ότι θα επιβιώσουμε και τώρα".

Σερβία

Η Ана Брнабић (Άνα Μπρνάμπιτς) είναι πρωθυπουργός της χώρας από τις 29 Ιουλίου 2017. Είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Σερβίας και η πρώτη πρωθυπουργός που έχει δηλώσει ανοιχτά ομοφυλόφιλη σε μια χώρα με αρνητικές κοινωνικές απόψεις για την ομοφυλοφιλία.

Κόσοβο

Η μεταρρυθμίστρια δικηγόρος Vjosa Osmani-Sadriu εξελέγη πρόεδρος τον Απρίλιο του 2021. Είναι γνωστή για τη συμβολή της στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ακριβώς για τη συμβολή της στο Διεθνές Δικαστήριο, όπου αγωνίστηκε για την υπεράσπιση της νομιμότητας της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, μια υπόθεση που είχε κερδίσει το Κοσσυφοπέδιο εναντίον της Σερβίας. 

Μολδαβία

Η Maia Sandu είναι πρόεδρος της χώρας από τις 24 Δεκεμβρίου 2020, η οποία υπηρέτησε στο αξίωμα της πρωθυπουργού από τις 8 Ιουνίου 2019 ως τις 12 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Έγινε η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας. Με την εκλογή της, υποσχέθηκε να γίνει πρόεδρος όλων των Μολδαβών, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να βγάλει τη χώρα από τη φτώχεια, δίνοντάς της ευρωπαϊκή προοπτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
15 / position1: 750 / position2: 1549
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb