LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επίδομα Μητρότητας: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας οκτώ μηνών από την ημερομηνία γέννησης του τέκνου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/9/2022 | 12:23

Επίδομα Μητρότητας: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Ολοκληρώθηκε η ένταξη των ασφαλισμένων γυναικών των ειδικών κατηγοριών που υπάγονται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ στην ηλεκτρονική εφαρμογή χορήγησης επιδόματος μητρότητας και τέθηκε ήδη σε παραγωγική λειτουργία.

Οι ενδιαφερόμενες θα υποβάλλουν μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας https://www.efka.gov.gr/el) αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας) με την έναρξη της κυοφορίας τους, εφόσον έχει προηγηθεί η ηλεκτρονική έκδοση της βεβαίωσης Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού από τον μαιευτήρα γυναικολόγο ιατρό, ο οποίος είναι πιστοποιημένος με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας (λοχείας) μετά την έκδοση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του τέκνου.

Για την ηλεκτρονική υποβολή των προαναφερομένων αιτημάτων πρέπει προηγουμένως η ασφαλισμένη να αυθεντικοποιηθεί με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

Με την υποβολή της αίτησης δηλώνεται ο ΑΜΚΑ της ασφαλισμένης, καταχωρείται η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και ο ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα. Στη συνέχεια επιλέγεται κατά περίπτωση ο ασφαλιστικός φορέας στον οποίο υπάγεται η ασφαλισμένη. Εν συνεχεία καταχωρούνται τα στοιχεία ταυτοποίησης της ιατρικής βεβαίωσης Πιθανής Ημερομηνίας τοκετού και επιλέγεται η ειδική κατηγορία στην οποία ανήκει (ξεναγοί, άνεργες επιδοτούμενες του ΟΑΕΔ, αποκλειστικές νοσοκόμες κλπ).


Επίσης, παρέχεται πλέον η δυνατότητα στις ασφαλισμένες υπαγόμενες στο άρθρο 39 παρ.9 του ν.4387/2016 να υποβάλλουν το αίτημα τους για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας μέσω της υφιστάμενης ηλεκτρονικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ανακοίνωση του ασφαλιστικού φορέα, από τις Τοπικές Διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ συνεχίζουν να εξυπηρετούνται οι μισθωτές/μη μισθωτές ασφαλισμένες, οι οποίες αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας (τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα), οι μισθωτές ασφαλισμένες οι οποίες γεννούν τέκνο ως φέρουσες μητέρες, οι περιπτώσεις υιοθεσίας, οι δικαιούχες του ειδικού επιδόματος μητρότητας καθώς και οι αμειβόμενες με τίτλο κτήσης.

Ειδικά, για τις ασφαλισμένες υπαγόμενες στην ασφάλιση του τ. ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ/ΤΑΥΤΕΚΩ η αίτηση χορήγησης επιδομάτων μητρότητας θα υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας σύμφωνα με τα προαναφερόμενα και μεταξύ άλλων θα καταχωρούνται τα στοιχεία ταυτοποίησης της ιατρικής βεβαίωσης Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού καθώς και τα στοιχεία του εργοδότη.

Στην περίπτωση που ο εργοδότης καλύπτει ασφαλισμένες τ. ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ/ΤΑΥΤΕΚΩ ενημερώνεται από την Υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών με ηλεκτρονικό μήνυμα, προκειμένου να εισέλθει στην ηλεκτρονική υπηρεσία (https://www.efka.gov.gr/el) για να επικυρώσει το χρονικό διάστημα αποχής από την εργασία της αφού προηγουμένως επιβεβαιώσει ή συμπληρώσει το πεδίο του IBAN τραπεζικού λογαριασμού πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας οκτώ μηνών από την ημερομηνία γέννησης του τέκνου.

Για τους υπαλλήλους e-ΕΦΚΑ το επικαιροποιημένο Εγχειρίδιο Χρήσης της ηλεκτρονικής εφαρμογής χορήγησης επιδόματος μητρότητας, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας για ζητήματα που την αφορούν, βρίσκονται στο intranet του e-ΕΦΚΑ, επιλογή Σύνδεσμοι -> Διαχείριση Ηλεκτρονικών Αιτήσεων Επιδόματος Μητρότητας.

Για τις ασφαλισμένες και για τον εργοδότη έχουν αναρτηθεί εγχειρίδια χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Χορήγησης Επιδόματος Μητρότητας στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies) επιλογή Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες -> Μισθωτοί, Αυτοαπασχολούμενοι, Ελεύθεροι. Επαγγελματίες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λάθος συναγερμός: Η UEFA ενημέρωσε την ΕΠΟ πως δεν υπάρχει θετικό δείγμα ντόπινγκ Έλληνα ποδοσφαιριστή

Αθλητισμός Χτες
Η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία βάζει τέλος στα δημοσιεύματα

Κρήτη: Εντοπίστηκε σορός άνδρα που επέπλεε στη θάλασσα για αρκετούς μήνες

Ελλάδα Χτες
Τι έδειξαν οι έρευνες της αστυνομίας

Καιρός: Η σκόνη φεύγει, ο αεροχείμαρρος έρχεται

Καιρός Χτες
Η πρόγνωση του meteo και η ανάρτηση Τσατραφύλλια για τις επόμενες ημέρες

Παγκόσμια ανησυχία: Το Ισραήλ σχεδιάζει να επιτεθεί σε ιρανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

Κόσμος Χτες
Απίστευτη αποκάλυψη από πρώην πράκτορα της Μοσάντ

Politico: Το Κίεβο οδεύει προς την ήττα ‑ Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Κόσμος Χτες
Ζοφερό κοκτέιλ στην κουρασμένη από τον πόλεμο χώρα - Η βοήθεια από τη Δύση καθυστερεί, οι νέοι είτε είναι στα κλαμπ είτε έχουν εγκαταλείψει, ενώ ο Πούτιν δείχνει να μην έχει να χάσει τίποτα

Πασχαλινό ωράριο: Πότε ξεκινάει ‑ Τι ώρες θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Ελλάδα Χτες
Στις 25 Απριλίου θα κάνει πρεμιέρα το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα

Χάος σε Ντουμπάι, Ομάν, Μπαχρέιν και Κατάρ από τις βροχοπτώσεις‑ρεκόρ ‑ Αδιανόητες εικόνες στα εμπορικά κέντρα

Κόσμος Χτες
Κάτω από το νερό το αεροδρόμιο του Ντουμπάι - Σ΄ένα 24ωρο η ποσότητα νερού που έπεσε αντιστοιχεί σε δύο χρόνια βροχής - Στο Ομάν 19 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

Θεσσαλονίκη: Αναμορφωτικά μέτρα σε ανήλικους που λήστεψαν καθηγητή λυκείου έξω από σχολείο

Ελλάδα Χτες
Για την ίδια υπόθεση κατηγορείτο ένας ακόμη ανήλικος που απηλλάγη της κατηγορίας

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στο στόχαστρο της ΕΕ οι influencers

Ελλάδα Χτες
Σαρώνουν τα social, στη λίστα για παραπλάνηση των καταναλωτών και 20 Έλληνες