E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μυοκαρδίτιδα: Συνδέεται τελικά με την 3η δόση του εμβολίου κατά του Covid‑19;

Σπάνιες κατά την επιστήμη οι μυοκαρδίτιδες από ιογενή λοίμωξη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/9/2022 | 10:45

Μυοκαρδίτιδα: Συνδέεται τελικά με την 3η δόση του εμβολίου κατά του Covid‑19;
Unsplash

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πιθανότητα φλεγμονής του μυ της καρδιάς είναι εξαιρετικά σπάνια, μετά τον εμβολιασμό ενός ατόμου με την 3η αναμνηστική δόση.

Μια νέα ισραηλινή έρευνα, δείχνει πως η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας είναι μία στις 15.000 και αφορά τους νεαρούς άνδρες 16 έως 19 ετών, τα οποία περιστατικά είναι πολύ ήπια. H έρευνα δημοσιεύτηκε στο καρδιολογικό περιοδικό «Circulation» της American Heart Association, με επικεφαλής των ερευνητών τον καθηγητή ιατρικής, Dror Mevorach.

Αρκετές άλλες προηγούμενες έρευνες, έχουν αναφέρει μια πιθανότητα μυοκαρδίτιδας μετά τα εμβόλια mRNA κατά του Covid-19. Στην ουσία, οι μυοκαρδίτιδες που προκαλούνται από ιογενή λοίμωξη, είναι σπάνιες και μπορεί να οδηγήσουν σε παροδική ή μόνιμη εξασθένηση του μυοκαρδίου και του ηλεκτρικού συστήματος που επιτρέπει στην καρδιά να χτυπά σε φυσιολογικούς παλμούς.

Πριν από την πανδημία, τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας ήταν κατά προσέγγυση 10 με 20 περιστατικά ανά 100.000 ανθρώπους το χρόνο. Το ζήτημα που απασχόλησε πολύ κόσμο είναι το αν οι επόμενες αναμνηστικές δόσεις των δύο βασικών εμβολίων της Pfizer, αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης μυοκαρδίτιδας. Η νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 4 εκ. ενήλικες, οι οποίοι είχαν κάνει ενισχυτική δόση Pfizer-BioNTech, αποδεικνύει ότι αυτό κάτι τέτοιο δεν ισχύει και τα περιστατικά που σχετίζονται είναι αρκετά σπάνια.

Μυοκαρδίτιδα μετά από την αναμνηστική δόση

Συγκεκριμένα, έπειτα από την ανάλυση των ευρυμάτων, διαπιστώθηκαν μόνο 91 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, από τις οποίες οι 35 εμφανίστηκαν μέσα στον επόμενο μήνα από τη διενέργεια της 3ης δόσης του εμβολίου, ενώ οι 18 μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Όλα τα περιστατικά, ήταν αρκετά ήπια κλινικά και η νοσηλεία για την ανάρρωση των ασθενών διήρκησε περίπου 3 έως 5 ημέρες. 

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι το γεγονός ότι σε όλα τα ηλικιακά φάσματα, η μυοκαρδίτιδα εμφανίζεται 9 φορές περισσότερο στους άντρες παρά στις γυναίκες και κυρίως, οι νεαροί άντρες 16 με 19 ετών ( σημειώθηκαν 6 περιστατικά ανά 100.000 άτομα), ενώ δεύτεροι έρχονται οι άνδρες 20-24 ετών (5,2 περιστατικά ανά 100.000 άτομα). Στην τρίτη και τέταρτη θέση, έρχονται οι άνδρες 30-39 ετών (1,8 ανά 100.000 άτομα) και οι άντρες 25-29 ετών (0,8 ανά 100.000).

Η ομάδα των ερευνητών, τόνισε ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη για το πού οφείλεται αυτή η προδιάθεση των νέων ενηλίκων για μυοκαρδίτιδα μετά από εμβόλιο mRNA, έτσι ώστε να εντοπισθούν τυχόν παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί.

Θεραπεία

Η μυοκαρδίτιδα, στις περισσότερες περιπτώσεις, αποκαθίσταται από μόνη της ή με κάποια αγωγή που θα συστήσει ο θεράπων ιατρός του ασθενή. Οι μόνιμες βλάβες στην καρδιά, μετά από μυοκαρδίτιδα, είναι εξαιρετικά σπάνιες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παρίσι: Έπεσαν τα φτερά του Moulin Rouge

Κόσμος 25.04.2024
Αγνωστη η αιτία

Θεσσαλονίκη: Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο που ρύθμιζε την κυκλοφορία

Ελλάδα 25.04.2024
Ο τροχονόμος διακομίστηκε προληπτικά στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου

Ελλάδα 25.04.2024
Σε ηλικία 79 ετών

Αφρικανική σκόνη: Πώς δημιουργήθηκε το πορτοκαλί απόκοσμο χρώμα στον ουρανό

Tech + Science 25.04.2024
Η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης που τράβηξε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας

Ομόνοια: Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα για άνδρα που έκλεβε χαλκό

Ελλάδα 25.04.2024
Ο άνδρας συνελήφθη μετά από μισή ώρα επικίνδυνων κινήσεων

Βουλή: Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος ‑ Καρέ καρέ το κεφαλοκλείδωμα στον Γραμμένο

Ελλάδα 25.04.2024
Η Εισαγγελία προχώρησε στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης για βιαιοπραγία κατά βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του

Βενεζουέλα: H πιο αποτυχημένη απόδραση ‑ Έσκαψαν τούνελ και έπεσαν σε αστυνομικούς

Κόσμος 25.04.2024
Συνολικά 20 οι κρατούμενοι που προσπάθησαν να αποδράσουν - 30 οι αστυνομικοί που τους συνέλαβαν

Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς

Κόσμος 25.04.2024
Η χορήγηση της έκδοσης μεγάλου βεληνεκούς του οπλικού συστήματος βάζει τέλος σε μια μακρά διαφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου