LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΕΕ: Συμφωνία των 27 υπουργών Ενέργειας για τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου

«Αυτό δεν ήταν μια αδύνατη αποστολή!»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/7/2022 | 13:52

ΕΕ: Συμφωνία των 27 υπουργών Ενέργειας για τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου

Θετικές εξελίξεις φαίνεται πως έρχονται από τη σύσκεψη των αρμοδίων Ευρωπαίων υπουργών για την από κοινού μείωση της ζήτησης του ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα, αναφέρει σε τουίτ της η τσεχική προεδρία του συμβουλίου. Ειδικότερα σημειώνε

«Αυτό δεν ήταν μια αδύνατη αποστολή! Οι υπουργοί κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα».

Το αρχικό σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να είχε υποχρεώσει όλες τις χώρες της ΕΕ να συμμορφωθούν με τον στόχο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, συνάντησε αντίσταση από ορισμένα κράτη μέλη, οδηγώντας στην τρέχουσα πρόταση με πολλές εθνικές εξαιρέσεις.

«Ο Πούτιν θα συνεχίσει τα παιχνίδια»

Η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Kadri Simson δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει η τροποποιημένη πρόταση θα εγκριθεί στη συνάντηση, ενώ χαρακτήρισε τις περικοπές φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως έχουσες «πολιτικά κίνητρα».

Ο υπουργός βιομηχανίας και εμπορίου της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα, δήλωσε ότι το μπλοκ πρέπει να δράσει "το συντομότερο δυνατό" για να ανταποκριθεί στις προγραμματισμένες περικοπές φυσικού αερίου της Ρωσίας. «Ο Πούτιν θα συνεχίσει να παίζει τα βρώμικα παιχνίδια του στην κατάχρηση και τον εκβιασμό των προμηθειών φυσικού αερίου», είπε ο Σικέλα κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

Πολωνική «ουδετερότητα»

Η υπουργός Ενέργειας της Πολωνίας Άννα Μόσκουα είπε ότι το υπό συζήτηση σχέδιο είναι «ουδέτερο» για τη χώρα της, επειδή δεν περιελάμβανε δεσμευτικούς στόχους. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιεσδήποτε αποφάσεις που επιβάλλονται σε χώρες», είπε η Moskwa στους δημοσιογράφους. «Η ενεργειακή ασφάλεια είναι εθνικό προνόμιο». Είπε επίσης ότι η Πολωνία δεν χρειάζεται να κάνει εξοικονόμηση καθώς η αποθήκη αερίου της ήταν γεμάτη.

«Ναι» από Γερμανία - Ιρλανδία

Ο Ιρλανδός υπουργός Περιβάλλοντος, Eamon Ryan, εξέφρασε αμφιβολίες ότι μια μείωση κατά 15% θα ήταν αρκετή ενόψει της μεγάλης περικοπής της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου. «Αλλά είναι καλύτερο από το να μην το έχουμε, και νομίζω ότι το σήμα που στέλνει είναι επίσης σημαντικό», είπε. Μιλώντας στο Βερολίνο, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock είπε ότι το μπλοκ δεν θα διχαστεί σχετικά με τη μείωση της παροχής φυσικού αερίου και χαιρέτισε τις προσπάθειες συντονισμού των μέτρων εξοικονόμησης αερίου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάτοικος στη Σύμη βρήκε στην παραλία τσάντα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια

Ελλάδα Χτες
Παραδόθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα Χτες
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Τέμπη: Εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο των ερευνών

Ελλάδα Χτες
Έρευνα μετά από αίτημα των συγγενών των θuμάτων

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Ελλάδα Χτες
Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Κόσμος Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι

Τέμπη: «Βρέθηκαν οστά στα χώματα από το μπάζωμα», καταγγέλλει ο Νίκος Πλακιάς

Ελλάδα Χτες
Ο πατέρας των διδύμων Χρύσας και Θώμης Πλακιά που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύxημα, εξηγεί πως αναμένεται η ταυτοποίηση του DNA

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες