E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Power Pass: Τι σημαίνει το «υπό εκκαθάριση» ‑ Πόση επιδότηση πήραν οι πρώτοι δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση δίνεται σε όσους είχαν συνολική επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Δεκεμβρίου 2021

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/7/2022 | 13:30

Power Pass: Τι σημαίνει το «υπό εκκαθάριση» ‑ Πόση επιδότηση πήραν οι πρώτοι δικαιούχοι
Photo by Nataliya Vaitkevich: https://www.pexels.com/photo/a-person-computing-using-a-calculator-892

Σε εξέλιξη είναι από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (14/7) η αποστολή των ενημερωτικών e-mail στους δικαιούχους για την επιδότηση ρεύματος με τα ποσά για το Power Pass να αναμένεται να πιστωθούν αύριο Παρασκευή 15 Ιουλίου.

Η επιστροφή των ποσών από 18 έως 600 ευρώ θα γίνει σε δύο δόσεις καθώς σε πολλές αιτήσεις απαιτείται έλεγχος και διασταύρωση στοιχείων. Σημειώνεται ότι η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 το οποίο μετά την αφαίρεση των φόρων ανέρχεται έως τις 45.000 ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021.

Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν για την εξέλιξη της αίτησης τους στο e-mail και το κινητό τηλέφωνο που έχουν δηλώσει. Εάν δεν επιθυμούν να περιμένουν, μπορούν να εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα vouchers.gov.gr, με τους προσωπικούς τους κωδικούς Taxisnet και να βλέπουν το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το αίτημά τους.

Οι ενδείξεις που μπορεί να δει ο καταναλωτής ανάλογα με την κατάσταση της αίτησής του είναι οι εξής:

1. ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΑ: Η αίτηση έχει απορριφθεί. Εάν πλοηγηθείτε στη σελίδα της αίτησης θα δείτε στο πάνω μέρος περισσότερες πληροφορίες (π.χ. αδυναμία διασταύρωσης του ΑΦΜ ως δικαιούχου/συνδικαιούχου στο δηλωθέν ΙΒΑΝ).

2. ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ: Η αίτηση έχει υποβληθεί και βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου των εξής:

- αν ο ΑΦΜ είναι δικαιούχος / συνδικαιούχος στο δηλωθέν IBAN.
- αν ο αιτών/αιτούσα δεν έχει ξεπεράσει τη μία (1) αίτηση για τον ίδιο και τον/την σύζυγο και δεν έχει ξεπεράσει τις τρεις (3) για τα προστατευόμενα μέλη

3. ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ: Για τις αιτήσεις που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για το ΙΒΑΝ/ΑΦΜ, και δεν απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από τον πολίτη.

4. ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: Το ποσό επιστροφής (για πληρωμή, μέσω ΔΙΑΣ) θα αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα.

5. ΠΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: Η εντολή για το ποσό επιστροφής έχει αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα μέσω ΔΙΑΣ και περιμένουμε από την τράπεζα να κάνει την πληρωμή.

6. ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑ: Υπάρχει απάντηση από το επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ότι εκτέλεσε επιτυχώς την πληρωμή. Ο/Η δικαιούχος μπορεί να ελέγξει τον λογαριασμό του/της.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως όποιος βλέπει την αίτησή του να βρίσκεται στο στάδιο «Υπό εκκαθάριση» αλλά ακόμη δεν του έχει έρθει ενημερωτικό e-mail για το ποσό που θα του πιστωθεί, αυτό αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ώρες καθώς οι έλεγχοι σε ΙΒΑΝ και ΑΦΜ έχουν ολοκληρωθεί και δεν χρειάζονται να προβούν σε κάποια άλλη ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση δίνεται σε όσους είχαν συνολική επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022 πάνω από 30 ευρώ με το κράτος να καλύπτει το 60% της αυξημένης κατανάλωσης για κύριες κατοικίες και φοιτητικές μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης και των εκπτώσεων από τους παρόχους.

Υπολογισμός της επιδότησης και παραδείγματα

Το ποσό της ενίσχυσης και ο καταμερισμός ανά δικαιούχο υπολογίζεται από την ΚτΠ Μ.Α.Ε., με βάση τα δεδομένα που έχουν αντληθεί από τους προμηθευτές ή και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας και την ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 36 του ν. 4936/2022 (A΄ 105) και τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση 3365/2022 (ΦΕΚ 2827/Β΄) όπως ισχύει.

Ο υπολογισμός της επιδότησης γίνεται αφαιρώντας από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο σύνολο των λογαριασμών που εκδόθηκαν από 1/1/2021 έως 31/5/2022, τις εκπτώσεις που έγιναν από κράτος και πάροχο, και πολλαπλασιάζοντας στη συνέχεια το υπόλοιπο με το 60%.

Ετσι αν κάποιος, για παράδειγμα, έχει για αυτήν την περίοδο συνολική ρήτρα αναπροσαρμογής 850 ευρώ και συνολικές εκπτώσεις 380 ευρώ, θα λάβει το 60% της διαφοράς. Δηλαδή 282 ευρώ. Την ενίσχυση θα λάβει αυτός που πληρώνει τον λογαριασμό ρεύματος ανεξάρτητα εάν το ρολόι (ο αριθμός παροχής) είναι στο όνομά του ή όχι. Η επιδότηση αφορά μόνο κυμαινόμενα τιμολόγια, μόνο παροχές οικιακής χρήσης και μόνο την κύρια κατοικία.

Στην πλατφόρμα υπάρχει ανάλυση για την εκκαθάριση της αίτησης ανά μήνα, όπου εμφανίζονται αναλυτικά τα στοιχεία του λογαριασμού και ειδικότερα:

  • Το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής που πληρώθηκε
  • Το ποσό της έκπτωσης που έλαβε ο καταναλωτής ρεύματος από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης
  • Το ποσό της ενδεχόμενης έκπτωσης που μπορεί να έλαβε ο καταναλωτής από τον πάροχο
  • Στη συνέχεια αφαιρούνται οι εκπτώσεις από τη ρήτρα αναπροσαρμογής και υπολογίζεται το 60% που θα καταβληθεί στον δικαιούχο ανά μήνα και συνολικά.

Σημειώνεται ότι η επιστροφή αφορά όσους έχουν επιβαρύνσεις από 30 ευρώ και πάνω και το ποσό της επιστροφής θα κυμαίνεται από τα 18 έως και τα 600 ευρώ που αποτελεί και το πλαφόν ανεξάρτητα από το πόσο πλήρωσε ο καταναλωτής.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Σε πολίτη που κλήθηκε να πληρώσει ως ρήτρα αναπροσαρμογής τα εξής ποσά:

400 ευρώ για τον Μάρτιο και
245 ευρώ για τον Μάιο
Το ποσό επιστροφής που του αναλογεί είναι 148 ευρώ.

Αλλος πολίτης που πλήρωσε ρήτρα αναπροσαρμογής ΣΥΝΟΛΙΚΑ για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 664 ευρώ αφαιρώντας τις εκπτώσεις που αντιστοιχούσαν σε 330 ευρώ, μένει υπόλοιπο 334 ευρώ, το 60% του οποίου είναι τα 200 ευρώ, όσα είναι και η επιδότηση που του πιστώνεται στο Power Pass.

Αναλυτικά:

Ρήτρα Αναπροσαρμογής (664 ευρώ) μείον Εκπτώσεις (330 ευρώ) επί 60% του υπολοίπου = Επιδότηση ρεύματος (200 ευρώ)
Σε ένα άλλο παράδειγμα, πολίτης που πλήρωσε συνολική ρήτρα αναπροσαρμογής 252 ευρώ και είχε συνολικά έκπτωση 22 ευρώ, του πιστώθηκε επίδομα 18 ευρώ, όσο είναι το 60% του ποσού που βγαίνει από την πράξη (Ρήτρα Αναπροσαρμογής - Εκπτωση)

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διαγράφονται φόροι και πρόστιμα

Οικονομία 23.04.2024
Για 1 στους 4 φορολογούμενους με φορολογικές διαφορές

Χαλκιδική: Η στιγμή της επίθεσης με φτυάρι σε δημοτικό υπάλληλο

Ελλάδα 23.04.2024
Ένας δημοτικός υπάλληλος στη Χαλκιδική δέχθηκε επίθεση με φτυάρι από καταστηματάρχες στα Νέα Μουδανιά

Στέφανος Κασσελάκης: «Καλά έκανα που διέγραψα τον Δημήτρη Παπανώτα»

Ελλάδα 23.04.2024
Σαφές μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη για την αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το δόλωμα στη δολοφονία ήταν μια γυναίκα» ‑ Καταπέλτης η εισαγγελέας για τον φόνο εργάτη στη Μεσσηνία

Ελλάδα 23.04.2024
Ενώπιον της δικαιοσύνης οι κατηγορούμενοι για το έγκλημα στη Μεσσηνία

Φωτιά στον Ναύσταθμο Κρήτης: Οι φλόγες πλησιάζουν στα σπίτια ‑ Μήνυμα από το 112 για εκκένωση

Ελλάδα 23.04.2024
Μήνυμα του 112 για εκκένωση του οικισμού Ναύσταθμου στη Σούδα Χανίων μετά τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε και απειλή σπίτια

Αλεκ Μπάλντουιν: Έσπασε το κινητό γυναίκας που του ζητούσε επίμονα να πει «ελευθερώστε την Παλαιστίνη»

Κόσμος 23.04.2024
«Ελευθερώστε την Παλαιστίνη, Αλεκ, μόνο μια φορά και μετά σε αφήνω. Θα σε αφήσω, το ορκίζομαι» είπε η γυναίκα στον 66χρονο ηθοποιό

Ελικόπτερα συγκρούστηκαν στον αέρα σε στρατιωτική πρόβα ‑ Νεκροί και οι 10 επιβαίνοντες

Κόσμος 23.04.2024
Το ένα από τα ελικόπτερα κατέπεσε σε γήπεδο και το δεύτερο σε πισίνα

Ιρανός αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και μετά τον λίντσαραν οι θεατές

Κόσμος 23.04.2024
«Πεδίο μάχης» έγινε ο αγωνιστικός χώρος μετά τον αγώνα

Στη κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Αθλητικά Νέα Χτες
Πρωταθλητής Ευρώπης με το σπαθί του

Πάτρα: Χειροπέδες σε 38χρονο για συμμετοχή στην οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξη Εκδίκησης»

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθη μετά από επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στην αχαϊκή πρωτεύουσα