LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Υπουργείο Εργασίας: Στον «αέρα» η πρόωρη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων

Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους σε σχετικό ερώτημα του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου για τη συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων, προκάλεσε το θέμα - Ποια σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/7/2022 | 10:54

Υπουργείο Εργασίας: Στον «αέρα» η πρόωρη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων
unsplash

Ανησυχία έχει προκαλέσει στο δημόσιο η γνωμοδότησή του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, η οποία ουσιαστικά καταργεί την πρόωρη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων και δέχεται τα 62 έτη ως βάση για αποχώρηση με μειωμένη σύνταξη.

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στο δημόσιο προέκυψε όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαφώνησε με τις υπηρεσίες του υπουργείου εργασίας ως προς το δικαίωμα των εν λόγω υπαλλήλων να συνταξιοδοτηθούν με τα μεταβατικά όρια 55 εως 62 ετών και κρατούσε «παγωμένες» τις αιτήσεις συνταξιοδότησης τους.


Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου απηύθυνε σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το οποίο γνωμοδότησε αρνητικά.

Aν και η γνωμοδότηση επηρεάζει μόνο 1.000 έως 2.000 άτομα (κυρίως εκπαιδευτικούς) το υπουργείο δεν έχει ακόμα εξετάσει το ζήτημα. Αυτή τη στιγμή έχει στα χέρια του ενημερωτικό σημείωμα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και αναμένει ολόκληρο το κείμενο της γνωμοδότησης προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.

Πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι πρόκειται για γνωμοδότηση και όχι για δικαστική απόφαση την οποία βεβαίως και όφειλαν να σεβαστούν. Όπως εξηγούν και νομικοί που ασχολούνται με την ασφάλιση , η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται δύο σενάρια: 1) Να γίνει αποδεκτή η γνωμοδότηση και να καταργηθεί η συνταξιοδότηση πριν από τα 62 για τους εν λόγω υπαλλήλους 2) Να κατατεθεί τροπολογία η να εκδοθεί υπουργική απόφαση η οποία θα διαχωρίζει τους υπαλλήλους σε δύο κατηγορίες.

Σε εκείνους που υπέβαλλαν ήδη αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την τροπολογία οι οποίοι μπορεί να αποχωρήσουν με μειωμένα όρια και σε εκείνους που δεν υπέβαλαν ακόμα παρότι είχαν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης. Η δεύτερη κατηγορία δεν αποκλείεται να υποστεί αύξηση των ορίων ηλικίας.

Σχολιάζοντας αυτό το ενδεχόμενο, ο δικηγόρος ειδικός σε θέματα ασφάλισης Δημήτρης Μπούρλος κάνει λόγο για άνιση μεταχείριση και θεωρεί ότι θα πρέπει να ισχύσει μεταβατική περίοδος τουλάχιστον ενός έτους πριν την αύξηση των ορίων ηλικίας

Πριν προκύψει η διχογνωμία των υπηρεσιών το υπουργείο Εργασίας είχε κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσει τους ασφαλισμένους ότι δεν χρειάζεται να σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2021, καθώς οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης αλλά δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία, διατηρούν τα ισχύοντα ηλικιακά όρια ακόμη και αν τα συμπληρώνουν μετά την 01/01/2022.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα δημόσιος υπάλληλος εάν είχε 25ετία το 2011 και ήταν γεννημένη τον Ιούνιο του 1966, μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 56 ακόμα και αν έπιανε αυτό το όριο ηλικίας τον Ιούνιο του 2022.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου όπου οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκότερους όρους ,από την 1/1/2022 υπάρχουν μόνο 3 επιλογές:

1. Για πλήρη σύνταξη τα όρια ηλικίας καθορίζονται στο 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης)

2. Για πλήρη σύνταξη τα όρια ηλικίας καθορίζονται στο 67ο έτος (με 15ετία ή 4.500 ημερομίσθια ασφάλισης).

3. Για μειωμένη σύνταξη το όριο είναι 62 έτη με 4.500 ημέρες ασφάλισης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάτοικος στη Σύμη βρήκε στην παραλία τσάντα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια

Ελλάδα Χτες
Παραδόθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα Χτες
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Τέμπη: Εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο των ερευνών

Ελλάδα Χτες
Έρευνα μετά από αίτημα των συγγενών των θuμάτων

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Ελλάδα Χτες
Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Κόσμος Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι

Τέμπη: «Βρέθηκαν οστά στα χώματα από το μπάζωμα», καταγγέλλει ο Νίκος Πλακιάς

Ελλάδα Χτες
Ο πατέρας των διδύμων Χρύσας και Θώμης Πλακιά που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύxημα, εξηγεί πως αναμένεται η ταυτοποίηση του DNA

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες