E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δυσοίωνη προειδοποίηση από τον Τζέιμι Ντάιμον: Ετοιμαστείτε για «οικονομικό τυφώνα»

Λιγότερο αισιόδοξος μέρα με τη μέρα

Δημοσίευση 2/6/2022 | 09:40

Δυσοίωνη προειδοποίηση από τον Τζέιμι Ντάιμον: Ετοιμαστείτε για «οικονομικό τυφώνα»

Μπορεί να μην είναι μετεωρολόγος, σίγουρα όμως είναι γνώστης των... οικονομικών καιρικών φαινομένων και μπορεί να καταλάβει μια οικονομική καταιγίδα όταν τη δει. Γι’ αυτό και η προειδοποίηση του CEO της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα προκαλέσει οικονομικό «τυφώνα», ακούγεται το λιγότερο με προβληματισμό.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ηλιοφάνεια, τα πράγματα πηγαίνουν μια χαρά. Όλοι νομίζουν ότι η Fed (σ.σ. η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) μπορούν να το χειριστούν», δήλωσε ο Ντίμον μιλώντας σε ένα συνέδριο.

«Αυτός ο τυφώνας βρίσκεται πολύ κοντά μας και έρχεται κατά πάνω μας».

«Ακόμη δεν ξέρουμε αν είναι μικρής ισχύος ή ο τυφώνας Σάντι. Καλύτερα να προετοιμαστείτε», είπε προσθέτοντας ότι η JP Morgan προετοιμάζεται για ένα «μη – ευνοϊκό περιβάλλον» και «άσχημα αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τον Ντάιμον, η οικονομία «διαστρεβλώνεται» από τον πληθωρισμό.

Τον ανησυχεί επίσης το γεγονός ότι η Fed προχωρά σε ποσοτική σύσφιξη των ομολόγων της, την ίδια στιγμή που αυξάνει τα επιτόκια.

Αυτό είναι κάτι για το οποίο η αγορά δεν είναι προετοιμασμένη, λέει ο Ντίμον, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι θα «γράφουν [γι’ αυτό] στα βιβλία ιστορίας για 50 χρόνια».

Ο Ντάιμον εκτιμά ακόμη ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια λόγω των αυξανόμενων τιμών των κατοικιών και άλλων πληθωριστικών πιέσεων.

Τόνισε παρόλα αυτά ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε «εξαιρετική κατάσταση» και μπορεί να αντέξει αυτές τις προκλήσεις.

Ο Ντάιμον λέει επίσης ότι η JPMorgan Chase θα κάνει ό,τι μπορεί για να προσελκύσει ταλέντα για να παραμείνει στην κορυφή του χρηματοοικονομικού κόσμου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος είπε ότι η τράπεζα θα συνεχίζει με «θρησκευτική ευλάβεια» να πληρώνει καλά για να κρατήσει τους καλύτερους εργαζομένους της.

Λιγότερο αισιόδοξος μέρα με τη μέρα

Οι προβληματισμοί του Ντάιμον έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά τις λίγο πιο αισιόδοξες δηλώσεις του για το τι θα ακολουθήσει για τις αγορές και την οικονομία.

Μιλώντας σε μια συνάντηση αναλυτών στα τέλη Μαΐου, ο Ντάιμον είπε ότι υπάρχουν «μεγάλα σύννεφα καταιγίδας» στον ορίζοντα για την οικονομία, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να «εξαφανιστούν».

«Αν ήταν τυφώνας, θα σας το έλεγα αυτό», είχε πει τότε Ντάιμον στη συνάντηση αναλυτών, προσθέτοντας ότι οι τρέχουσες συνθήκες δεν είναι όπως το «τσουνάμι» που αντιμετώπισαν οι τράπεζες το 2007 και το 2008, όταν η αγορά στεγαστικών δανείων άρχισε να αποσυντίθεται και πολλά μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατέρρευσαν.

Ο Ντάιμον μπορεί να μην προβλέπει τσουνάμι ακόμα. Αλλά ένας τυφώνας είναι αρκετά κακός, και σίγουρα πιο καταστροφικός από μια κανονική καταιγίδα.

Ο ελληνικής καταγωγής CEO της JP Morgan είπε ότι ανησυχεί επίσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον αντίκτυπο που θα έχει στις τιμές του πετρελαίου, προβλέποντας την Τετάρτη ότι είναι στα χαρτιά οι τιμές του αργού να εκτιναχθούν τελικά έως και 150 με 175 δολάρια το βαρέλι.

«Οι πόλεμοι πάνε άσχημα. Προς το νότο. Και έχουν ακούσιες συνέπειες», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η σύγκρουση θα συνεχίσει να αναστατώνει τις αγορές εμπορευμάτων σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του σιταριού.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για την επίθεση στον Γραμμένο

Ελλάδα 24.04.2024
Βρίσκεται στον ανακριτή και αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί

Ο Μπάιντεν επικύρωσε τους νόμους για παροχή βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ καθώς και την απαγόρευση του TikTok

Κόσμος 24.04.2024
To TikTok απαντά «δεν πάει πουθενά» καθώς πιστεύει ότι θα δικαιωθεί στα δικαστήρια και θα μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου

Βίκυ Φλέσσα για Τέμπη: «Τα παιδιά αυτά τα σκοτώσαμε όλες και όλοι μαζί»

Ελλάδα 24.04.2024
Αντιδράσεις για τη κυνική δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΝΔ

Αφρικανική σκόνη: Ποιες χημικές ουσίες εντοπίστηκαν στην Αττική

Καιρός 24.04.2024
Η ΕΑΓΜΕ συνέλεξε και ανέλυσε δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική τις τελευταίες ημέρες

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia μετά τις συλλήψεις φοιτητών

Πολιτισμός 24.04.2024
Η ανάρτηση του τραγουδοποιού για την κατάσταση στο πανεπιστήμιο Columbia μετά τις κινητοποιήσεις φοιτητών που αντιδρούν με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα

Νέο ξέσπασμα Καλλιάνου: Ο Γιαννάκης το καλό παιδί τελείωσε – Δεν σκαμπάζω από γλυκανάλατες ανακοινώσεις του «Αττικόν»

Ελλάδα 24.04.2024
Οργισμένος και δακρυσμένος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απαντά στην ανακοίνωση του νοσοκομείου

Ευρωεκλογές: Αυτά είναι τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν

Πολιτική 24.04.2024
Κόπηκαν 15 κόμματα, μεταξύ των οποίων οι «Σπαρτιάτες»

Φλώρος: «Μου έβρισε τη μητέρα, έκανε χειρονομίες. Δεν μετανιώνω»

Πολιτική 24.04.2024
Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνος Φλώρος, έδωσε την δική του εκδοχή

Σπαρτιάτες: «Κόπηκαν» από τον Αρειο Πάγο

Πολιτική 24.04.2024
Δεν θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές