THINK

Αυτές ήταν οι πιο cool γυναίκες των περασμένων αιώνων

Έκαναν πραγματική επανάσταση με τις προσωπικότητες τους και αξίζει να τις θαυμάζουμε για πάντα
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Αυτές ήταν οι πιο cool γυναίκες των περασμένων αιώνων
Photo via The Japan Times

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λέγεται ότι είναι σημαντικό να βρίσκεστε στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, αλλά οι γυναίκες που παρουσιάζουμε σε αυτό το άρθρο, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη συμβουλή. Όλες τους, με τις προοδευτικές τους απόψεις, ήταν πολύ μπροστά από την εποχή που γεννήθηκαν.

Παρακάτω, θα διαβάσετε τις ιστορίες κάποιων από των πιο ισχυρών γυναικών των περασμένων αιώνων. Είναι άξιες να γίνουν πρότυπα για όλες τις υπόλοιπες, γιατί ήταν αρκετά γενναίες ώστε να μην εγκαταλείψουν τα όνειρά τους και να κάνουν αυτόν τον κόσμο καλύτερο.

Αγνοδίκη


© Άγνωστος συγγραφέας / Agnodice / Wikimedia Commons, © Public Domain

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον 4ο αιώνα π.Χ. δεν υπήρχαν γυναίκες γιατροί στην Ελλάδα. Λοιπόν, τι έπρεπε να κάνει η νεαρή Αγνοδίκη αν ήθελε να γίνει γιατρός; Πήγε στην Αίγυπτο για να λάβει εκπαίδευση. Και όταν επέστρεψε στην Αθήνα, έγινε γιατρός αλλά έπρεπε να μεταμφιεστεί σε άντρα.

Όταν οι άνθρωποι έμαθαν την αλήθεια, η Αγνοδίκη δικάστηκε. Ευτυχώς, οι ευτυχισμένοι ασθενείς της κατάφεραν να προστατεύσουν τα δικαιώματα της Αγνοδίκης και άλλων Ελληνίδων να είναι γιατροί.

Urraca του León


© Amazon Prime Video UK / YouTube

Η Urraca αποκαλούταν "τολμηρή βασίλισσα" και υπήρχε λόγος για αυτό. Όταν έχασε τον πρώτο της σύζυγο, τον αδελφό και τον πατέρα της, η ίδια παντρεύτηκε ξανά. Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν ο ξάδερφός της, Alfonso και ο γάμος τους δεν ήταν πολύ καλός. Υπήρξε κακοποίηση και η Urraca άφησε τον άντρα της. Έτσι, ο Alfonso επέστρεψε στο σπίτι του στην Αραγονία για να ξεκινήσει πόλεμο ενάντια στην πρώην γυναίκα του.

© El Cid / Amazon Prime Video

Ευτυχώς, η συγγένεια τους τους εμπόδισε να καταστρέψουν ο ένας τη ζωή του άλλου και ακύρωσε επίσημα τον γάμο. Η βασίλισσα δεν παντρεύτηκε ποτέ ξανά και κυβέρνησε τη χώρα μόνη της μέχρι το τέλος της ζωής της. Αυτό το παράδειγμα επέτρεψε σε άλλες γυναίκες να παραμείνουν στην εξουσία χωρίς τη βοήθεια κανενός.

Anne Boleyn


© Focus Features / Ευγενική παραχώρηση της συλλογής Everett / East News

Η Anne Boleyn είναι η δεύτερη και πιθανώς πιο διάσημη από τις 6 συζύγους του Ερρίκου του VIII. Η ιστορία της, πλεγμένη από πολιτικά παιχνίδια και προσωπικές τραγωδίες, τράβηξε την προσοχή πολλών σκηνοθετών και σεναριογράφων στην ινστορία του κινηματογράφου.


© Movieclips Classic Trailers / YouTube

Η δισέγγονη ενός κατασκευαστή καπέλων δεν ήθελε να γίνει εrωμένη κανενός και ήταν πολύ συγκρατημένη όταν ο παντρεμένος βασιλιάς έδειξε ενδιαφέρον για αυτήν. Η ίδια μάλιστα απέρριψε τον βασιλιά και αυτός τα παράτησε. Είτε επειδή ερωτεύτηκε είτε επειδή δεν ήταν συνηθισμένος στην απόρριψη, έκανε ό,τι μπορούσε για να χωρίσει και να παντρευτεί την Άννα.

Ήταν παντρεμένοι αλλά όχι για πολύ καιρό. Η Άννα δεν γέννησε ποτέ πρίγκιπα και κατηγορήθηκε για μαγεία και προδοσία. Η εκτέλεσή της ήταν η μόνη δυνατή τιμωρία για αυτά τα πράγματα στον Μεσαίωνα.

Émilie du Châtelet


© Άγνωστος συγγραφέας / Madame Du Châtelet στο γραφείο της, λεπτομέρεια / Ιδιωτική συλλογή, Choisel, Château de Breteuil / Wikimedia Commons, © Public Domain

Φαίνεται ότι η Émilie du Châtelet κατάφερε να ζήσει αρκετές ζωές. Της άρεσε ο χορός, έπαιζε τσέμπαλο, τραγούδησε σε όπερα και έπαιξε σε ένα ερασιτεχνικό θέατρο. Μετάφρασε τα έργα του Νεύτωνα. Ναι, χάρη στην Émilie οι Γάλλοι έμαθαν για τη βαρύτητα.

Ασχολήθηκε σοβαρά με τα μαθηματικά, τη φυσική και τη φιλοσοφία. Είναι ενδιαφέρον ότι η προσωπική της ζωή δεν έμεινε στην άκρη λόγω του πόσο απασχολημένη ήταν. Ήταν παντρεμένη με τον Βολταίρο.

Αικατερίνη η Μεγάλη


© Hulu / YouTube

Η ιστορία της Μεγάλης Αικατερίνης έχει τόσες πολλές οπτικές που δεν ξέρουμε καν από πού να ξεκινήσουμε. Είναι μια ζωή γεμάτη ρομαντικά ειδύλλια και εξεγέρσεις. Είναι ένα ιστορικό δράμα για την έναρξη του φεμινισμού στη Ρωσική Αυτοκρατορία.

© Οπαδός του Johann Baptist von Lampi the Elde / Πορτρέτο της Αικατερίνης Β' της Ρωσίας / Kunsthistorisches Museum / Wikimedia Commons, © Public Domain

Το 1764, η Μεγάλη Αικατερίνη ίδρυσε το Smolny Institute for Girls. Περίπου 200 κορίτσια ηλικίας από 6 έως 18 ετών έλαβαν ολοκληρωμένη εκπαίδευση στο Ινστιτούτο Smolny. Η εκπαίδευση διήρκεσε 12 χρόνια και τα κορίτσια σπάνια έβλεπαν τους γονείς τους. Γιατί; Για να μπορέσουν να δώσουν στα κορίτσια αυτά ένα νέο πολιτιστικό πρότυπο της εποχής και να μεταδώσουν αυτές τις αξίες με την σειρά τους στις επόμενες γενιές γυναικών.

Μαρία Αντουανέττα


© Sony Pictures / Ευγενική παραχώρηση της συλλογής Everett / East News

Η Μαρία Αντουανέτα είχε μια σύντομη αλλά ενδιαφέρουσα ζωή. Οι σύγχρονοί της νόμιζαν ότι ήταν επιπόλαιη και κυκλοθυμική, αλλά δεν είναι όλα αληθινά. Για παράδειγμα, η φράση που είναι πολύ γνωστή για το «Αν δεν έχουν ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι» δεν ειπώθηκε ποτέ από την ίδια! Αυτή η φράση ελήφθη από τις "Εξομολογήσεις" του Ζαν-Ζακ Ρουσό που έγραψε το 1769. Εκείνη την εποχή, η Μαρί ζούσε με τους γονείς της στην Αυστρία και δεν σκεφτόταν καν να παντρευτεί τον βασιλιά της Γαλλίας.

© COLUMBIA PICTURES CORPORATION/AMERICAN ZOETROPE / Άλμπουμ/EAST NEWS

Σύμφωνα με φήμες, ένας διαφορετικός άντρας της είχε κάνει πρόταση γάμου. Ήταν ο Μότσαρτ. Όταν ήταν 6 ετών, έδωσε συναυλίες στη θερινή κατοικία των Αψβούργων. Εκεί συναντήθηκαν. Ο μουσικός γλίστρησε στο γυαλισμένο πάτωμα και η Μαρί ήρθε να τον βοηθήσει. Ως αστείο, ο Μότσαρτ της έκανε πρόταση γάμου αλλά η μελλοντική βασίλισσα της Γαλλίας αρνήθηκε.

Clémentine Delait 


© Scherr / Madame Delait, η γενειοφόρος κυρία της Plombières / Wikimedia Commons, © Creative Commons CC BY 4.0

Η Clémentine Delait χρειάστηκε 36 χρόνια για να μετατρέψει το «πρόβλημά» της σε πλεονέκτημα. Από την πρώιμη παιδική ηλικία έκρυβε προσεκτικά τη θαμνώδη γενειάδα της. Μια πελάτισσα σε μια παμπ που ανήκε στην οικογένεια της Κλεμεντίν είδε τρίχες στο πρόσωπό της και της πρόσφερε μια ανταμοιβή αν μπορούσε να αφήσει γεμάτα γένια.


© Alchetron / Type de carte que Madame Delait dédicassait en 1918 / Wikimedia Commons, © Public Domain

Η περσόνα της «γενειοφόρος γυναίκας» έγινε γρήγορα δημοφιλής και οι φωτογραφίες της Clémentine με φορέματα και ανδρικά κοστούμια ήταν πραγματικά εξαιρετικές. Η Madame Delait είχε μια γεμάτη ζωή: ήταν σε ένα τσίρκο με άγρια ​​ζώα, διαχειριζόταν πολλές παμπ και είχε ακόμη και ένα κατάστημα με εσώρουχα. Με τον καιρό, τα γένια της έγιναν γρκίζα αλλά δεν τα ξύρισε ποτέ.

Annette Kellermann

© Keystone View Co. / Ο Αμερικανός επαγγελματίας ελαφρύς πυγμάχος Benny Leonard δέχεται μια παρωδία από την ηθοποιό και κολυμβήτρια Annette Kellerman, στη σελίδα 5 της 28ης Ιανουαρίου 1922 / National Police Gazette / Wikimedia Commons, © Public Domain

Η Annette Kellermann είναι διάσημη ως η «απελευθερωτής των γυναικείων σωμάτων». Το θέμα είναι ότι η Annette μετέτρεψε τα άβολα παντελόνια για κολύμπι σε ένα κομψό ολόσωμο μαγιό που δεν εμπόδιζε τις κινήσεις των επαγγελματιών κολυμβητών.

© Υπηρεσία ειδήσεων Bain, εκδότης / Miss Annette Kellerman / Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου / Wikimedia Commons, © Public Domain

Η γυναίκα αυτή, δεν είχε μόνο μια σπουδαία καριέρα ως αθλήτρια, αλλά έκανε επίσης επιτυχία στο Χόλιγουντ, κυκλοφόρησε μια σειρά ρούχων για κολύμπι και έδωσε διαλέξεις για τον υγιεινό τρόπο ζωής και τη χορτοφαγία. Η Annette ήταν ένα αποφασιστικό κορίτσι ακόμη και με τα σημερινά πρότυπα - ήταν η ίδια που έκανε πρόταση γάμου στον μελλοντικό της σύζυγο.

Delia Akeley

© The American Museum journal / American Museum of Natural History / Flickr

Η ζωή δεν τελειώνει μετά τα 50 και η Delia Akeley το αποδεικνύει. Φυσικά, αυτή η γυναίκα ήταν εξαιρετικά δραστήρια. Γύρισε τη μισή Αφρική, έσωσε τη ζωή του συζύγου της δύο φορές - μια φορά αφού τον τσίμπησε ένα κουνούπι ελονοσίας και μια μετά από επίθεση ελέφαντα, και μετά τον χώρισε για μια μαϊμού (ο σύζυγός της ήταν έντονα ενάντια στα κατοικίδια).

© The American Museum journal / American Museum of Natural History / Flickr

Μετά τα 50, η Delia βρήκε τον καλύτερο εαυτό της. Πήγε μόνη της στην Αφρική, έγινε η πρώτη λευκή γυναίκα που διέσχισε την ήπειρο, έζησε με πυγμαίους και κυκλοφόρησε μερικά best-seller για αυτή την εκπληκτική εμπειρία. Ανάμεσα στις αποστολές της, παντρεύτηκε ξανά και έζησε μέχρι τα 100 της χρόνια.

Junko Tabei

© Jaan Künnap / Wikimedia Commons, © CC BY-SA 4.0

Η Junko Tabei ξεκίνησε την πορεία της προς τα βουνά όταν στο σπίτι της στην Ιαπωνία, ο κόσμος έβλεπε τις γυναίκες μόνο σαν νοικοκυρές. Είπε μάλιστα ότι κάποιοι άνδρες αρνήθηκαν να δουλέψουν μαζί της. Αλλά δεν την ένοιαζε. Το 1969, διοργάνωσε το The Ladies Climbing Club στην Ιαπωνία.

© Jaan Künnap / Wikimedia Commons, © CC BY-SA 4.0

Η Junko Tabei έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ το 1975. Πριν από αυτήν, μόνο άνδρες είχαν ανέβει στο βουνό. Όμως τα επιτεύγματά της δεν τελείωσαν εκεί. Η Junko ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε τις διάσημες 7 κορυφές — τις υψηλότερες κορυφές σε 5 ηπείρους. Δεν έφυγε ποτέ από τα βουνά μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
48 / position1: 540 / position2: 769
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb