LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Μίκης Θεοδωράκης: Ένας σπουδαίος άνθρωπος

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Μίκη

«Οι νότες της Ψυχής μας, οι νότες της Ελλάδας. Μίκης Θεοδωράκης»

Δημοσίευση 2/9/2021 | 11:56

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Μίκη

Το δικό τους «αντίο» στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη και άνθρωπο, Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε σήμερα από τη ζωή, λένε με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα, υπουργοί, οργανισμοί και στελέχη της πολιτικής ζωής.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας χαρισματικός μουσικοσυνθέτης, από τους μεγαλύτερους που ανέδειξε η χώρα μας. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του» έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενώ ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος στην δική του ανάρτηση γράφει: «Σίγησε η καρδιά της Ρωμιοσύνης. Άξιον εστί το πολυσύνθετο έργο του παγκόσμιου Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη. Αιώνια τιμή στον άνθρωπο που τίμησε με μοναδικό τρόπο την Ελλάδα, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τον πολιτισμό!».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε την εξής ανάρτηση για την απώλεια του Μίκης Θεοδωράκη:

«O Mίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένας “καθολικός” άνθρωπος. Τα τραγούδια του είναι ιστορίες. Η μουσική του πήγασε από τα βιώματα του. Ήταν πάντοτε παρών στους αγώνες της πατρίδας. Η ακτινοβολία του υπήρξε διεθνής. Ο θάνατος του αποτελεί το πέρασμα του στην αθανασία. Αιωνία η μνήμη του», σημειώνει σε ανάρτησή του, για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Οι νότες της Ψυχής μας, οι νότες της Ελλάδας. Μίκης Θεοδωράκης» έγραψε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Τουρισμού και πρώην υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να σημειώνει: «Ένας μεγάλος Έλληνας, ο Μίκης Θεοδωράκης, «διανύει τα ουράνια μίλια». Με τη μεγαλοφυΐα και το πάθος του σφράγισε μια εποχή. Μελοποίησε μοναδικά μεγάλους μας ποιητές, ενέπνευσε, ένωσε. Το έργο του είναι παγκόσμιο και αθάνατο. Όπως και ο Μίκης. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρει στην δική του ανάρτηση:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε σήμερα στην αιωνιότητα. Εμβληματικός Αξεπέραστος Οικουμενικός Αθάνατος!», ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την έρευνα και την τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, σημείωσε: «Σήμερα «έφυγε» ένας μεγάλος Έλληνας και ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της ελληνικής μουσικής. Ο Μίκης Θεοδωράκης αφήνει πίσω του μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

«Πριν λίγο καιρό εγκαινιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η έκθεση “Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης”, μια έκθεση που πραγματικά σε κάνει να συνειδητοποιήσεις το τεράστιο μουσικό σύμπαν που δημιούργησε ο Μίκης, αλλά και την καταλυτική παρουσία και επίδρασή του στην καλλιτεχνική, πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας όλες αυτές τις δεκαετίες. Μια μικρή έκρηξη συνέβη σήμερα σε αυτόν τον γαλαξία, ένα αστέρι του έσβησε, αλλά το σύμπαν του Μίκη παραμένει τεράστιο, μαγικό και, με έναν περίεργο τρόπο, οικείο και ανεξερεύνητο παράλληλα», αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, στο συλλυπητήριο μήνυμα του για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη.

Και προσθέτει: «Γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν απλώς ο πολυγραφότατος μέγας συνθέτης με το ταλέντο που ξεχείλιζε και κάλυπτε όλα τα είδη της μουσικής από το λαϊκό τραγούδι μέχρι την συμφωνική μουσική και την όπερα. Ήταν η εμβληματική μορφή και προσωπικότητα που είχε υπερβεί σύνορα και είχε ενώσει λαούς και φωνές στους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία. Βαθιά πολιτικό ον, ανυπότακτος διανοούμενος, αγωνιστής, ο πολυβραβευμένος συνθέτης με την έντονη διεθνή ακτινοβολία που άλλαξε την ελληνική μουσική και έδωσε άλλη διάσταση στην ποίηση. Το όνομά του ταυτίστηκε με την Ελλάδα, και σήμερα η Ελλάδα τον αποχαιρετά, με σεβασμό και αγάπη, παίρνοντας δύναμη από το ίδιο το έργο του».

«Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένας ποιητής της μουσικής. Μας χάρισε περισσότερα από όσα θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Τον ευχαριστούμε», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, με ανάρτηση του στο Facebook.

Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρει για τον Μίκη Θεοδωράκη: «Μία μουσική ιδιοφυία, ένας παγκόσμιος καλλιτέχνης. Συνδεδεμένος με τους μεγάλους αγώνες του ελληνικού λαού στην αντίσταση και κατά της στρατιωτικής δικτατορίας. Αγώνες που πλήρωσε προσωπικά με διώξεις, φυλακίσεις και εξορίες».

Σημειώνει ότι «μέσα από τις μελωδίες του ο ελληνικός λαός τραγούδησε τα όνειρα και τις πίκρες του. Μέσα από το μοναδικό του έργο ο κόσμος της εργασίας τραγούδησε τον Ρίτσο, τον Σεφέρη και τον Αναγνωστάκη».

«Αντίο Μίκη!», καταλήγει στην ανάρτησή του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορά στον θάνατο του Μίκη έκανε και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελλάδα, γράφοντας στο twitter, «Μίκης Θεοδωράκης, 29/7/1925 – 2/9/2021. Με βαθιά συγκίνηση, το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα αποχαιρετά έναν σπουδαίο Έλληνα».

«Ο Μίκης σφράγισε με τις μουσικές του του όχι μόνο τη γενιά του αλλά και το στίγμα μιας δημοκρατικής και εξωστρεφούς Ελλάδας» σημειώνει σε ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.

«Υποκλινόμαστε στον μεγάλο συνθέτη που ένωσε τον Ελληνισμό στις δύσκολες στιγμές του και που με το έργο του θα μας συντροφεύει για πάντα» τονίζει.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε σε δική του ανάρτηση: ««Έφυγε» στα 96 του χρόνια ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης. Υπήρξαν στιγμές που ο πολιτικός Μίκης, μας στεναχώρησε. Η προσφορά του όμως στον πολιτισμό και την μουσική υπήρξε τεράστια, κορυφαία και με παγκόσμια αναγνώριση! Και τα τραγούδια του θα μας συντροφεύουν για πάντα!».

Το δικό του αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη λέει με ανάρτησή του ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας: «Οι λέξεις είναι πολύ μικρές για να μιλήσεις για έναν τόσο μεγάλο που έφυγε. Η Ρωμιοσύνη θρηνεί εκείνον που έκανε τραγούδι τους καημούς και τα βάσανά της. Ο Μίκης πέρασε στην αιωνιότητα ως ένα χωριστό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης ανέφερε: «Ο Μίκης Θεοδωράκης ένωσε τους Έλληνες με τη μουσική του. Σήμερα περνά στην Ιστορία και όλοι τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση κι ευγνωμοσύνη για το έργο του».

Tσίπρας: Έδωσε φως στις ψυχές μας

«Ο Μίκης έδωσε φως στις ψυχές μας. Σημάδεψε με το έργο του τη ζωή και τη διαδρομή όσων διάλεξαν το δρόμο της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την είδηση του θανάτου του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.

«Ο αξεπέραστος συνθέτης, ο αγωνιστής, ο κομμουνιστής, ο ακτιβιστής, μέσα από τη μουσική, τη ζωή, τις μάχες και τις αντιφάσεις του, έδωσε νέο νόημα στην ελευθερία, τον πολιτισμό, την τέχνη, τη συμμετοχή. Τον αποχαιρετούμε με τη βεβαιότητα ότι αυτό που αφήνει πίσω του είναι ανεξίτηλο. Στην ψυχή του λαού μας, στην ταυτότητα της πατρίδας μας, στην πολιτιστική κληρονομιά της οικουμένης», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Πατούλης για τον Μίκη Θεοδωράκη: Ταύτισε τη λαμπρή καλλιτεχνική του πορεία, με τη νεότερη ιστορία της χώρας

«Ο εμβληματικότερος συνθέτης μας, το πρόσωπο-μύθος που σφράγισε ανεξίτηλα το πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας, ο Μίκης Θεοδωράκης, δεν “μένει” πια εδώ», τονίζει σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

«Η Ελλάδα και όλοι εμείς αποχαιρετάμε σήμερα με οδύνη έναν καλλιτέχνη-σύμβολο, μία πολυσχιδή προσωπικότητα που σε μεγάλο βαθμό ταύτισε τη λαμπρή καλλιτεχνική του πορεία, με τη νεότερη ιστορία της χώρας» σημειώνει ο κ. Πατούλης.

Και προσθέτει: «Αγωνιστής, αντικομφορμιστής, ασυμβίβαστος, ο Μίκης της καρδιάς μας αγάπησε την πατρίδα του όσο και την τέχνη του και συνέβαλλε ουσιαστικά στο να γίνει γνωστό το όνομα της Ελλάδας στα πέρατα του κόσμου.

Ο Μίκης Θεοδωράκης από τους τελευταίους των “μεγάλων” φάρων πολιτισμού αυτής της χώρας, μπορεί να έφυγε αφήνοντας πίσω του δυσαναπλήρωτο κοινό σε όλους όσοι τον αγάπησαν, αλλά αφήνει πίσω πολύτιμη παρακαταθήκη το σπουδαίο έργο του, το οποίο αποτελεί ισχυρό πολιτιστικό κεφάλαιο και σπουδαία κληρονομιά για τις νεότερες γενιές».

Ελλάδα

Πέθανε ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης

Πέρασε στην αθανασία ο τεράστιος συνθέτης
ΝΕΑ

Αξέχαστα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

Θα περνούν από γενιά σε γενιά όσα χρόνια κι αν περάσουν
Άνθρωποι

Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης δάκρυσε στο Καλλιμάρμαρο

Η συγκλονιστική στιγμή του στο φινάλε της συναυλίας
Πολιτική

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Μίκη

«Οι νότες της Ψυχής μας, οι νότες της Ελλάδας. Μίκης Θεοδωράκης»
ΝΕΑ

Ο Μίκης, η άνω τελεία που άλλαξε το νόημα και η παρεξήγηση με τον Σεφέρη

Το ποίημα του Σεφέρη, ο Θεοδωράκης, η μαγική φωνή του Μπιθικώτση και μια αλλαγή στο νόημα
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λάθος συναγερμός: Η UEFA ενημέρωσε την ΕΠΟ πως δεν υπάρχει θετικό δείγμα ντόπινγκ Έλληνα ποδοσφαιριστή

Αθλητισμός Χτες
Η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία βάζει τέλος στα δημοσιεύματα

Κρήτη: Εντοπίστηκε σορός άνδρα που επέπλεε στη θάλασσα για αρκετούς μήνες

Ελλάδα Χτες
Τι έδειξαν οι έρευνες της αστυνομίας

Καιρός: Η σκόνη φεύγει, ο αεροχείμαρρος έρχεται

Καιρός Χτες
Η πρόγνωση του meteo και η ανάρτηση Τσατραφύλλια για τις επόμενες ημέρες

Παγκόσμια ανησυχία: Το Ισραήλ σχεδιάζει να επιτεθεί σε ιρανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

Κόσμος Χτες
Απίστευτη αποκάλυψη από πρώην πράκτορα της Μοσάντ

Politico: Το Κίεβο οδεύει προς την ήττα ‑ Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Κόσμος Χτες
Ζοφερό κοκτέιλ στην κουρασμένη από τον πόλεμο χώρα - Η βοήθεια από τη Δύση καθυστερεί, οι νέοι είτε είναι στα κλαμπ είτε έχουν εγκαταλείψει, ενώ ο Πούτιν δείχνει να μην έχει να χάσει τίποτα

Πασχαλινό ωράριο: Πότε ξεκινάει ‑ Τι ώρες θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Ελλάδα Χτες
Στις 25 Απριλίου θα κάνει πρεμιέρα το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα

Χάος σε Ντουμπάι, Ομάν, Μπαχρέιν και Κατάρ από τις βροχοπτώσεις‑ρεκόρ ‑ Αδιανόητες εικόνες στα εμπορικά κέντρα

Κόσμος Χτες
Κάτω από το νερό το αεροδρόμιο του Ντουμπάι - Σ΄ένα 24ωρο η ποσότητα νερού που έπεσε αντιστοιχεί σε δύο χρόνια βροχής - Στο Ομάν 19 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

Θεσσαλονίκη: Αναμορφωτικά μέτρα σε ανήλικους που λήστεψαν καθηγητή λυκείου έξω από σχολείο

Ελλάδα Χτες
Για την ίδια υπόθεση κατηγορείτο ένας ακόμη ανήλικος που απηλλάγη της κατηγορίας

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στο στόχαστρο της ΕΕ οι influencers

Ελλάδα Χτες
Σαρώνουν τα social, στη λίστα για παραπλάνηση των καταναλωτών και 20 Έλληνες