LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός ‑ λύματα: Εξαφανίστηκε ο ιός στην Πάτρα, μεγάλη μείωση σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Δημοσίευση 15/6/2021 | 18:46

Κορωνοϊός ‑ λύματα: Εξαφανίστηκε ο ιός στην Πάτρα, μεγάλη μείωση σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Σε δύο περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε Λάρισα και Βόλο εντοπίστηκε αύξηση του ιικού φορτίου του κορονοϊού, μετά από τον έλεγχο των λυμάτων.

Παράλληλα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στο ιικό φορτίο του κορονοϊού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Την εβδομάδα 7-13 Ιουνίου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 31 Μαΐου ως 6 Ιουνίου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 6 από τις έντεκα (6/11) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (-66%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-47%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις στη Θεσσαλονίκη (-27%) και στην Ξάνθη (-19%).

Οριακές αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο (+14%) και στη Λάρισα (+20%). Αύξηση παρουσίασαν οι μετρήσεις της μέσης συγκέντρωσης του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων στο Ηράκλειο και τα Χανιά, ενώ μείωση καταγράφηκε στο Ρέθυμνο. Οι μεταβολές αυτές όμως δεν αξιολογούνται ποσοτικά λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων και των χαμηλών τιμών του ιικού φορτίου.

Στην Πάτρα το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων ήταν πολύ χαμηλό και κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.

Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές. Στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου εξακολουθεί να μην είναι δυνατή η δειγματοληψία λόγω βλάβης του δειγματολήπτη και συνεπώς δεν μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα μέχρι την επιδιόρθωση του.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της εβδομάδας 7-13 Ιουνίου 2021, ανά περιοχή:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 7-13/6/21, στην Περιφέρεια Αττικής, συνεχίστηκε η πτωτική πορεία που παρουσιάζει το ιικό φορτίο, με σημαντική μεταβολή (-47%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 31/5-6/6/21.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα 7-13/6/21, στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε μικρή μείωση (-27%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 31/5-6/6/21. Την τελευταία εβδομάδα το ιικό φορτίο στην πόλη κινήθηκε γενικά σε χαμηλά επίπεδα με μικρές διακυμάνσεις.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 7-13/6/21, τα επίπεδα του ιικού φορτίου στην Λάρισα παρέμειναν σταθερά χαμηλά, πάρα την οριακή αύξηση (+20%) που παρατηρήθηκε.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 7-13/6/21, τα επίπεδα του ιικού φορτίου στον Βόλο παρέμειναν σταθερά χαμηλά, χωρίς να παρατηρείται αξιοσημείωτη μεταβολή (+14% ).

Ηράκλειο: Το χρονικό διάστημα 24/5-6/6/21, στο Ηράκλειο, παρατηρήθηκαν αυξομειώσεις στις τιμές του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων. Παρά τις διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν, οι απόλυτες τιμές του ιικού φορτίου εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις μέγιστες τιμές που είχαν καταγραφεί το μήνα Μάρτιο (25 φορές χαμηλότερες από τις μέγιστες τιμές του Μαρτίου).

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρόμος στην Κοπεγχάγη: Εργάτες σώζονται τελευταία στιγμή από τη φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος 16.04.2024
Πολιτιστική καταστροφή στη Δανία από την πυρκαγιά στο εμβληματικό κτίριο

Βρετανία: Πήραν «κατά λάθος» διαζύγιο ‑ Το τραγικό λάθος των δικηγόρων

Κόσμος 16.04.2024
Το διαζύγιο για το ζευγάρι στη Βρετανία που μετρούσε 21 χρόνια κοινής ζωής, οριστικοποιήθηκε 21 λεπτά αφού πραγματοποίησαν την αίτηση

Φρίκη στη Βραζιλία: Ψαράδες εντόπισαν βάρκα με τουλάχιστον 20 σορούς σε προχωρημένη αποσύνθεση

Κόσμος 16.04.2024
Οι νεκροί πιθανότατα προέρχονται από την Καραϊβική

Η EasyJet αναστέλλει τις πτήσεις προς Τελ Αβίβ έως τα τέλη Οκτωβρίου

Κόσμος 16.04.2024
Νεότερη ενημέρωση της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας, για τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, στον απόηχο της ανάφλεξης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

Αποκαΐδια έγιναν 400 χρόνια ιστορίας στην Κοπεγχάγη – Συγκλονιστικές εικόνες

Κόσμος 16.04.2024
Τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί

Βραζιλία: Εντοπίστηκαν τουλάχιστον 20 πτώματa σε προχωρημένη σήψη σε πλοίο

Κόσμος 16.04.2024
Οι vεκροί εκτιμάται ότι δεν είναι υπήκοοι Βραζιλίας αλλά πιθανά από την Καραΐβική

Πασαλιμάνι: Θρήvος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκoτώθηκε όταν κατέρρευσε κτήριο ‑ Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας

Ελλάδα 16.04.2024
Υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής - Το φορτηγό στο οποίο βρισκόταν καταπλακώθηκε από μπάζα

Παραιτήθηκε ο αμφιλεγόμενος εκλεκτός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Μάρκους Πίπερ

Πολιτική 16.04.2024
Αντιμέτωπη με πονοκεφάλους φαίνεται πως είναι η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενόψει των ευρωεκλογών 2024

Αλβανικά ΜΜΕ για Μπελέρη ‑ Δήμα: Το κόμμα Μητσοτάκη έβαλε στο ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές δύο Αλβανούς

Κόσμος 16.04.2024
Ο Πύρρος Δήμας «προκάλεσε αναφέροντας τον όρο `Βόρεια Ήπειρος`» - Βουλευτής σχολίασε «είναι να αυτοκτονείς με την κατάντια της Ελλάδας, που έβαλε υποψήφιο έναν καταδικασμένο»