E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εμβόλιο AstraZeneca: Πόσο πιθανή είναι η θρόμβωση στη δεύτερη δόση

Τι θα γίνει τελικά με όσους έκαναν εμβόλιο της AstraZeneca;

Δημοσίευση 15/6/2021 | 08:35

Εμβόλιο AstraZeneca: Πόσο πιθανή είναι η θρόμβωση στη δεύτερη δόση

Ο κίνδυνος από τον κορονοϊό εξακολουθεί να υπερτερεί του κινδύνου θρομβώσεων και οι περιπτώσεις εμφανίσεις πιθανών παρενεργειών με τη δεύτερη δόση, είναι εξαιρετικά σπάνιες, διεμήνυσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson). Επίσης όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο. Εξαιρούνται από τη σύσταση αυτή, όσοι εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πολύ καλό»

Η ανησυχία σε όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου με AstraZeneca και ακούν ξαφνικά την αρμόδια Επιτροπή να συστήνει να μη γίνεται πλέον από τους 30 και άνω αλλά από τους 60 και άνω, είναι δεδομένη.

Ωστόσο, επιστήμονες διαμηνύουν ότι για την ώρα δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς τα αποτελέσματα του λεγόμενου mix & match, του συνδυασμού δυο εμβολίων δηλαδή.

Όπως τόνισε, μιλώντας την Τρίτη στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θόδωρος Βασιλακόπουλος, οι συνδυαστικές δόσεις δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς και προς το παρόν η οδηγία είναι να κάνουμε τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο που κάναμε την πρώτη.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ τόνισε πως δεν υπάρχουν στοιχεία επιπλοκών με τη δεύτερη δόση και, όπως και η Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε πως «κάθε φορά ζυγίζουμε τον όποιο κίνδυνο με το όφελος». «Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα πάρα πολύ καλό εμβόλιο» τόνισε, σημειώνοντας πως «έσωσε» τη Βρετανία.

Πόσο πιθανή είναι η θρόμβωση στη 2η δόση του AstraZeneca

Υπέρ της απόφασης της Επιτροπής Εμβολιασμών να συστήσει να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο οι πολίτες άνω των 60 ετών εμφανίστηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Η πιθανότητα να αρρωστήσεις βαριά από κορονοϊό εξαρτάται από την πιθανότητα να κολλήσεις επί την πιθανότητα να νοσήσεις βαριά, είπε. «Μέχρι πριν δύο μήνες η πιθανότητα αυτή ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA», πρόσθεσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε ότι παραμένει χαμηλή, 1 προς 150.000. Αν κάποιος, σημείωσε ο καθηγητής, που είναι κάτω των 60 ετών έχει κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα πρέπει να το αλλάξει με άλλο εμβόλιο. Ωστόσο, για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, συνέστησε να κάνει τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου τονίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1.000.000.

Πρόσθεσε δε ότι την εποχή που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca, μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, διότι το ύψιστο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός.

Ερωτηθείς αν αλλάξει και πάλι η σύσταση για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας είπε ότι η πιθανότητα συνδυασμού εμβολίων μελετάται, καθώς δεν έχει φανεί ακόμα κατά πόσο η ανοσιακή απάντηση είναι αυτή που θέλουμε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για την επίθεση στον Γραμμένο

Ελλάδα Χτες
Βρίσκεται στον ανακριτή και αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί

Ο Μπάιντεν επικύρωσε τους νόμους για παροχή βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ καθώς και την απαγόρευση του TikTok

Κόσμος Χτες
To TikTok απαντά «δεν πάει πουθενά» καθώς πιστεύει ότι θα δικαιωθεί στα δικαστήρια και θα μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου

Βίκυ Φλέσσα για Τέμπη: «Τα παιδιά αυτά τα σκοτώσαμε όλες και όλοι μαζί»

Ελλάδα Χτες
Αντιδράσεις για τη κυνική δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΝΔ

Αφρικανική σκόνη: Ποιες χημικές ουσίες εντοπίστηκαν στην Αττική

Καιρός Χτες
Η ΕΑΓΜΕ συνέλεξε και ανέλυσε δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική τις τελευταίες ημέρες

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia μετά τις συλλήψεις φοιτητών

Πολιτισμός Χτες
Η ανάρτηση του τραγουδοποιού για την κατάσταση στο πανεπιστήμιο Columbia μετά τις κινητοποιήσεις φοιτητών που αντιδρούν με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα

Νέο ξέσπασμα Καλλιάνου: Ο Γιαννάκης το καλό παιδί τελείωσε – Δεν σκαμπάζω από γλυκανάλατες ανακοινώσεις του «Αττικόν»

Ελλάδα Χτες
Οργισμένος και δακρυσμένος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απαντά στην ανακοίνωση του νοσοκομείου

Ευρωεκλογές: Αυτά είναι τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν

Πολιτική Χτες
Κόπηκαν 15 κόμματα, μεταξύ των οποίων οι «Σπαρτιάτες»

Φλώρος: «Μου έβρισε τη μητέρα, έκανε χειρονομίες. Δεν μετανιώνω»

Πολιτική Χτες
Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνος Φλώρος, έδωσε την δική του εκδοχή

Σπαρτιάτες: «Κόπηκαν» από τον Αρειο Πάγο

Πολιτική Χτες
Δεν θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές