E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα βλέμματα στον ουρανό: Ξεκίνησε η δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου

Δείτε εικόνες

Δημοσίευση 10/6/2021 | 15:05

Τα βλέμματα στον ουρανό: Ξεκίνησε η δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου

Στραμμένα στον ουρανό είναι τα μάτια εκατομμυρίων κατοίκων του βόρειου ημισφαιρίου του πλανήτη μας για να απολαύσουν το θέαμα μιας ηλιακής έκλειψης.

Πρόκειται για μια ετήσια έκλειψη του Ήλιου, κατά την οποία η Σελήνη καλύπτει το πρόσωπο του άστρου μας, αλλά δεν μπλοκάρει εντελώς το φως που αυτό εκπέμπει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «δαχτυλίδι» ηλιακού φωτός γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι, ενώ το στέμμα του Ήλιου δεν είναι ορατό στη διάρκεια της έκλειψης.

Που θα είναι ορατή η έκλειψη

Αν και η περισσότερη «δράση» περιορίζεται στον Αρκτικό Ωκεανό, όπου ζουν ελάχιστοι, ωστόσο πολλοί κάτοικοι του πλανήτη μας απολαμβάνουν το θέαμα μια μερικής έκλειψης, όπου το φεγγάρι φαίνεται να «τρώει» ένα κομμάτι του ηλιακού δίσκου.

Το μονοπάτι πλήρους ορατότητας καλύπτει την Αλάσκα, τον Καναδά, τη δυτική Γροιλανδία και την ανατολική Ρωσία, ενώ η έκλειψη θα είναι μερικά ορατή κατά περίπου 40% από τις ΗΠΑ και μέρος της Ευρώπης, όχι όμως από την Ελλάδα.

Τέτοιου είδους έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη (κοντά στο απόγειό της) για να καλύψει τελείως τον ηλιακό δίσκο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «δαχτυλίδι» ηλιακού φωτός γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι, ενώ το στέμμα του Ήλιου δεν είναι ορατό στη διάρκεια της έκλειψης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Σελήνη αναμένεται να καλύψει περίπου το 90% του ηλιακού δίσκου.

Η ηλιακή έκλειψη θα ξεκινήσει με την ανατολή του ηλίου γύρω στις 09:49 GMT στο Οντάριο του Καναδά και θα συνεχιστεί στο βόρειο κομμάτι του πλανήτη μας περριλαμβανομένου του Βόρειου Πόλου για να καταλήξει πάνω από τη ρωσική Άπω Ανατολή κατά το ηλιοβασίλεμα στις 11:33 GMT.

Δείτε live την ηλιακή έκλειψη:

H περιοχή που θα απολαύσει τη μεγαλύτερη διάρκεια του φαινομένου – σχεδόν τετραπλάσια – εντοπίζεται στα Στενά Νάρες που χωρίζουν το καναδέζικο αρχιπέλαγος από τη Γροιλανδία.

Δεν είναι όλες οι εκλείψεις ολικές, αφού η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι απόλυτα κυκλική, αλλά ελλειπτική. Η απόσταση του φεγγαριού από τον πλανήτη μας κυμαίνεται από περίπου 356.500 χλμ μέχρι 406.700 χλμ και σ’ αυτή τη διαφορά οφείλεται η φαινόμενη διακύμανση κατά 13% του μεγέθους της Σελήνης. Αν η τελευταία καλύψει τον Ήλιο στο εγγύτερο σημείο της τροχιάς της, μπλοκάρει εντελώς κάθε ίχνος του ηλιακού φωτός για λίγα λεπτά επειδή τα δύο ουράνια σώματα φαίνονται να έχουν το ίδιο ακριβώς μέγεθος. Αλλά αν η Σελήνη καλύψει τον Ήλιο στο απόγειο της τροχιάς της, όπως τώρα, δεν μπλοκάρει εντελώς τον ηλιακό δίσκο με αποτέλεσμα να σχηματίζεται το «δαχτυλίδι της φωτιάς».

Η επόμενη δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη θα γίνει στις 14 Οκτωβρίου 2023, ενώ στις 8 Απριλίου 2024 θα υπάρξει ολική έκλειψη Ηλίου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ενοχή του οδηγού του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της Ντόρας Μπακογιάννη για τον θάνατο του Ιάσονα πρότεινε ο εισαγγελέας

Ελλάδα 25.04.2024
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΗΣΑΠ: Ατομα έχουν μπει στις γραμμές ‑ Ακινητοποιήθηκαν οι συρμοί

Ελλάδα 25.04.2024
Πρόβλημα στην κυκλοφορία του ηλεκτρικού

Βασίλης Γραμμένος: «Προσπάθησε να με πνίξει»

Πολιτική 25.04.2024
«Ο θεσμός της οικογένειας και της μητέρας είναι ιερός»

Ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές στο φετινό «Καλάθι του Πάσχα» δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης

Ελλάδα 25.04.2024
Η τιμή του αρνιού στα σούπερ μάρκετ κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανατρέπει την καταδίκη του γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»

Κόσμος 25.04.2024
Εντυπωσιακή ανατροπή στην θεμελιώδη υπόθεση της εποχής του #MeToo

FT: Δεύτερη φτωχότερη χώρα στην ευρωζώνη η Ελλάδα, παρά την ανάκαμψη

Οικονομία 25.04.2024
Μειωμένοι κατά 30% οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα μετά την κρίση

Τέλος τα Αρλεκιν μετά από 45 χρόνια: Η συγκινητική ανακοίνωση του εκδότη

Paper 25.04.2024
Το τέλος εποχής για τα Αρλεκιν ανακοίνωσε ο επικεφαλής των εκδόσεων, Χάρης Νικολακάκης