LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Δωρεάν ψηλάφηση μαστού σε πάνω από 100 γιατρούς σε όλη την Ελλάδα #pinkprolipsi

ΕΣΥ ώρα «μηδέν»: Τέλος τα κρεβάτια σε ΜΕΘ

Δεκάδες ασθενείς σε λίστες αναμονής για Εντατική

Δημοσίευση 17/3/2021 | 08:19

ΕΣΥ ώρα «μηδέν»: Τέλος τα κρεβάτια σε ΜΕΘ

Τα κρούσματα σε τετραψήφιο αριθμό, οι διασωληνωμένοι πάνω από 600, θυμίζοντας «μαύρες μέρες» και το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική να «γονατίζει». Κι όλα αυτά ενώ η μάχη για ένα κρεβάτι σε Εντατική δεν έχει τέλος και κάθε εφημερία είναι πιο δραματική από την προηγούμενη.

Την πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας διανύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική, που ξεπέρασε πλέον τα όρια αντοχής του. Οριακή είναι η διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες Covid-19, ενώ ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση με τις ΜΕΘ. Δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής αναζητώντας μάταια κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iatropedia.gr, οι ασθενείς αυτοί αγγίζουν πλέον τους 50.

Το σύστημα δημόσιας περίθαλψης αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει τις τεράστιες ανάγκες της κορύφωσης του τρίτου πανδημικού κύματος, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν υγειονομικές αρχές και κυρίως γιατροί και νοσηλευτές, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Οι εφημερίες είναι πλέον δραματικές, όπως λένε οι ίδιοι.

Με δυναμικότητα περίπου 360 κλινών ΜΕΘ Covid στην Αττική, πληρότητα στο 100% σε κλίνες Εντατικής εμφανίζουν σήμερα μικρά και μεγάλα νοσοκομεία, όπως είναι το Σισμανόγλειο, το Γεννηματάς, ο Ευαγγελισμός, το Σωτηρία, το Αγία Όλγα, το Ελπίς, το ΝΙΜΤΣ, το Ιπποκράτειο, ο Ερυθρός Σταυρός, το Ασκληπιείο, το Τζάνειο, το Αττικόν και το Θριάσιο.

Αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο υπάρχουν συνολικά 2.251 νοσηλευτικές κλίνες στο ΕΣΥ και νοσηλεύονται σ’ αυτές, 1.995 ασθενείς με κορονοϊό. Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι ασθενείς από άλλες νόσους.

ΜΕΘ Covid: Οι διασωληνωμένοι με Covid ξεπέρασαν τους ασθενείς σε ΜΕΘ
Κι ενώ οι άνθρωποι δεν είναι “αριθμοί”, οι αριθμοί είναι αυτοί που αποδεικνύουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής ξεπέρασαν για πρώτη φορά, τον αριθμό των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ Covid. Την ίδια στιγμή, δεκάδες ακόμα non Covid σοβαρά περιστατικά που χρήζουν εντατικής νοσηλείας, δεν βρίσκουν κρεβάτι.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό στο λεκανοπέδιο είναι σήμερα 370, ενώ από αυτούς κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχουν μόνο οι 353. Αυτό σημαίνει ότι 17 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται σε απλό θάλαμο νοσηλείας, ενώ βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα εκτός Covid. Όσοι βρίσκονται σήμερα σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ, ξεπερνούν τους 30. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του iatropedia.gr, ο συνολικός αριθμός των ασθενών σε λίστα αναμονής για εύρεση κλίνης ΜΕΘ Covid και non Covid, αγγίζει σήμερα τους 50.

Στοιχεία από τους εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), από την άλλη, αναφέρουν ότι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό εκτός Εντατικής υπάρχουν στο Νοσοκομείο Νίκαιας, στο Θριάσιο, στο Σισμανόγλειο, στο Γεννηματάς και στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Το ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ που διαχειρίζεται τη διαλογή των περιστατικών στα νοσοκομεία αναμένεται να ενεργοποιήσει σήμερα τις πολυδύναμες ΜΕΘ του Σισμανόγλειου νοσοκομείου. Το σχέδιο αυτό, που αποτελεί την έσχατη λύση ανάγκης στην πανδημία, προβλέπει τη μετατροπή των χειρουργείων και αιθουσών ανάνηψης του νοσοκομείου σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ, που θα λειτουργήσουν με τη χρήση αναπνευστήρων.

Ενδεικτική της αγωνίας των συγγενών των ασθενών, είναι και η επιστολή που έστειλε πολίτης στην Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, στην οποία εκφράζει την απογοήτευση και τον θυμό του για τον πατέρα του, που παραμένει διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ για 12η μέρα στο Tζάνειο Νοσοκομείο.

Αυξανόμενη η πίεση στο ΕΣΥ σε όλη την Ελλάδα

Οι αριθμοί των ημερήσιων κρουσμάτων καλπάζουν, ενώ οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ακόμη δεν έχουμε δει την κορύφωση του τρίτου πανδημικού κύματος.

Χθες ανάμεσα σε μόλις 12.500 τεστ λόγω της αργίας της Καθαρής Δευτέρας, εντοπίστηκαν 1.533 ημερήσια κρούσματα. Δεν αποκλείεται μάλιστα σήμερα να έχουμε ένα νέο αρνητικό ρεκόρ λοιμώξεων, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα συσσωρευθούν πολλά θετικά περιστατικά που δεν διαγνώστηκαν κατά τη διάρκεια της αργίας του τριημέρου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 20% των ασθενών που μολύνονται καταλήγουν στο νοσοκομείο, ενώ ο 1 στους 4 από αυτούς θα καταλήξει σε ΜΕΘ. Οι ημερήσιες λοιμώξεις που καταγράφονται σήμερα, θα εμφανίσουν επιδείνωση και ανάγκη εισαγωγής σε νοσοκομείο, 8 με 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Άρα, όσο δεν μειώνονται οι ημερήσιες μολύνσεις, τόσο η πίεση στα νοσοκομεία θα κλιμακώνεται. Φόβοι εκφράζονται, επίσης, και για πιθανή εκτόξευση του αριθμού των θανάτων, γεγονός το οποίο παρατηρείται σε κάθε έξαρση της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό της πίεσης στα νοσοκομεία όλης της χώρας, πάντως, είναι το γεγονός ότι οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της Επικράτειας την Τρίτη 16/3 ήταν 457, ενώ τα εξιτήρια λόγω ίασης την ίδια μέρα δεν ξεπέρασαν τα 166. Ο μέσος όρος εισαγωγών επταημέρου ήταν 455 ασθενείς.

Με βάση χθεσινά δεδομένα, επίσης, στο σύνολο της χώρας καταγράφεται ρεκόρ νοσηλειών με περισσότερους από 4600 ασθενείς με Covid, εκ των οποίων οι 605 διασωληνωμένοι.

Η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid στην Επικράτεια είναι σήμερα στο 76,18%, ενώ η κάλυψη σε απλές κλίνες Covid αγγίζει το 56,55%.

Σε διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών

Η δύσκολη πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, τουλάχιστον για τις επόμενες 15 ημέρες. Η παρουσία των μεταλλαγμένων και πιο μεταδοτικών στελεχών σε συνδυασμό με την κόπωση του πληθυσμού φαίνεται να ακυρώνουν την όποια αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων.

Σανίδα σωτηρίας αναζητά το υπουργείο Υγείας στον ιδιωτικό τομέα που διαθέτει μεγάλη επάρκεια σε κλίνες νοσηλείας. Ήδη οι ιδιώτες έχουν διαθέσει πολύ περισσότερες από 120 κλίνες ΜΕΘ για εκτός Covid ασθενείς, ενώ δύο νοσοκομεία των ομίλων Υγεία (Μαιευτήριο Λητώ) και Ιατρικού Κέντρου (Ι.Κ. Περιστερίου), διέθεσαν επιπλέον 145 κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με κορονοϊό (85 και 60 αντίστοιχα).

Οι ανάγκες ωστόσο, διογκώνονται καθημερινά και αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση, ότι μόνο με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση.

Ακόμη πιο δραματική είναι η έλλειψη γιατρών. Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε έκκληση στους ιδιώτες να ενταχθούν στο ΕΣΥ, με παροχή αυξημένων κινήτρων, ενώ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί επέκταση της συνεργασίας του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βόμβα στο μπάσκετ: «Το ΝΒΑ ετοιμάζει την ευρωπαϊκή περιφέρεια σε συνεργασία με τη FIBA»

Πριν 1 ώρα
O έλεγχος του brand name θα περάσει στο NBA και η ευρωπαϊκή Περιφέρεια θα είναι το πέμπτο πρωτάθλημα υπό την ευθύνη της καλύτερης λίγκας του πλανήτη

Η Τουρκία απειλεί ανοιχτά Ελλάδα και Κύπρο

Πριν 1 ώρα
«Παραβιάζετε την υφαλοκρηπίδα μας, θα απαντήσουμε στο πεδίο»

Κρήτη: Επιδρομή κατσαρίδων σε γειτονιές του Ηρακλείου ‑ «Βγήκαν μιλιούνια»

Πριν 1 ώρα
Έργα υποδομής έχουν δημιουργήσει προβλήματα - Με εντομοκτόνα στα χέρια οι κάτοικοι

Λευτέρης Πετρούνιας: Ζητάω συγγνώμη από όλους τους Έλληνες, έχουν δίκιο να με κατηγορούν

Πριν 1 ώρα
Μετά το σάλο από τις δηλώσεις του για τη βία στο χώρο του αθλητισμού, ο Λευτέρης Πετρούνιας μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του Ant1 και ζήτησε συγγνώμη από τους Έλληνες.

Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ξαναμπαίνει σε lockdown

Πριν 1 ώρα
Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων

Αλλαγή ώρας 2021: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια

Πριν 1 ώρα
Περνάμε στη χειμερινή ώρα

ΠΟΥ: Έως και 180.000 υγειονομικοί πέθαναν εξαιτίας του κορονοϊού

Χτες
Από την έναρξη της πανδημίας και μέχρι τον Μάϊο

Αλλαγές στην κινητή τηλεφωνία – Μείωση των τελών από 1η Ιανουαρίου

Χτες
Καταργούνται τα τέλη κινητής για τους μέχρι 29 ετών.

Eκλεισαν ραντεβού με ομοφυλόφιλο μέσω app, τον παγίδευσαν και του έβαλαν φωτιά

Χτες
Μία ακόμα φρικτή ομοφοβική επίθεση με θύμα νέο άνδρα στη Τζαμάικα

Κορωνοϊός: Αυξήθηκε το επιδημιολογικό φορτίο

Χτες
Παρελάσεις με μάσκα παντού

Απόλυση διευθυντή της Bild: Οι ανάρμοστες σχέσεις και τα ερωτικά μηνύματα

Χτες
Γνωστές από τον Μάρτιο του 2020 οι ανάρμοστες σχέσεις του με νεαρές συναδέλφους του
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.