LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBT Feed
E-Daily

Βατόπουλος: «Ανησυχούμε για τον μεταλλαγμένο ιό, μπορεί να κυριαρχήσει και στην Ελλάδα»

Ανήσυχοι δηλώνουν οι Έλληνες επιστήμονες, για τα 60 περιστατικά του μεταλλαγμένου ιού της Μεγάλης Βρετανίας που εντοπίστηκαν στη χώρα μας

Δημοσίευση 25/1/2021 | 09:36

Βατόπουλος: «Ανησυχούμε για τον μεταλλαγμένο ιό, μπορεί να κυριαρχήσει και στην Ελλάδα»

Η παρουσία “διάσπαρτων” κρουσμάτων του μεταλλαγμένου, πιο μεταδοτικού και ενδεχομένως και πιο θανατηφόρου κορονοϊού στην Ελλάδα, προκαλεί την εύλογη ανησυχία των επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι δηλώνουν ότι αυτή είναι μια νέα εξέλιξη που ενδεχομένως να αλλάζει τα δεδομένα.

“Ανησυχητικό είναι, αν εξαπλωθεί αυτή η μετάλλαξη που είναι πιο μεταδοτική και φαίνεται ότι μπορεί να είναι και λίγο πιο σοβαρό το νόσημα. Πρέπει να δούμε ακριβώς τι γίνεται”, τονίζουν.

Όσο αυξάνεται η εργαστηριακή επιτήρηση της διασποράς του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού από το ‘Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών (ΙΙΒΕΑΑ), τόσο σιγά – σιγά ξεδιπλώνεται και η εικόνα της μετάδοσης του ιού της Μεγάλης Βρετανίας στη χώρα μας.

Το τέλος της εβδομάδας θα καταδείξει το πραγματικό μέγεθος της διασποράς στην κοινότητα και κυρίως στην Αθήνα, δηλώνει στο iatropedia.gr o Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ:

“Ακόμη δεν νομίζω ότι έχουμε στατιστικά στοιχεία ικανά για να κάνουμε κάποια ασφαλή πρόβλεψη, αλλά νομίζω ότι αν μαζέψουμε και άλλα στατιστικά δεδομένα στο τέλος της εβδομάδας που μας έρχεται θα μπορούμε να κάνουμε αξιόπιστες προβλέψεις”, σημειώνει.

Βατόπουλος: “Ο μεταλλαγμένος ιός της Μεγάλης Βρετανίας θα κυριαρχήσει σε όλο τον πλανήτη”

Την εκτίμησή του ότι ο εξελιγμένος ιός που ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο κι έχει ήδη εξαπλωθεί σε πάνω από 60 χώρες, θα κυριαρχήσει σταδιακά στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον πλανήτη, εξέφρασε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος:

“Μοιραία το στέλεχος αυτό που δυστυχώς μεταδίδεται ευκολότερα, θα αντικαταστήσει πολύ γρήγορα αυτό που μεταδίδεται δυσκολότερα. Αυτό είναι λίγο μοιραίο. Πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και παγκόσμια. Ένα στέλεχος που μεταδίδεται ευκολότερα και δεν μπορούμε να το ξεχωρίσουμε -δηλαδή δεν μπορούμε να βρούμε αυτούς που φέρουν αυτό το στέλεχος σε σχέση με αυτούς που δεν το έχουν και δεν έχει και νόημα να το κάνουμε- θα κυριαρχήσει. Είναι σαφές αυτό”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr.

Βατόπουλος: “Οι εταιρείες να φτιάξουν γρήγορα πολλά εμβόλια”

Στη Μεγάλη Βρετανία, σε μια πρώτη ανάλυση στοιχείων ανάμεσα σε πολίτες άνω των 60 ετών που διαγνώστηκαν θετικοί με το νέο στέλεχος, φάνηκε ότι οι 13 με 14 από τους 1.000 έχασαν τη ζωή τους, ενώ η αντίστοιχη αναλογία στο παλιότερο στέλεχος είναι 10 θάνατοι ανά 1.000 φορείς του ιού.

“Στην Βρετανία ο νέος ιός αμέσως αντικατέστησε τον παλιότερο ιό. Άρα έχουμε ένα νόσημα που είναι πιο μεταδοτικό και υπάρχουν επιστήμονες στην Αγγλία που λένε ότι ίσως να είναι και πιο παθογόνο, αυξάνει λίγο τη θνητότητα”, σχολιάζει ο κ. Βατόπουλος και συμπληρώνει:

“Η δική μου γνώμη είναι ότι πρέπει άμεσα να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων. Να αφήσουν οι εταιρείες τα θέματά τους στην άκρη και να συνεργαστούν και να παράξουν εμβόλια. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν είχαμε πιο πολλά εμβόλια θα κάναμε πιο γρήγορα τους εμβολιασμούς”, λέει.

Το ενδεχόμενο τρίτου κύματος είναι υπαρκτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Είναι νωρίς ωστόσο, όπως λέει ο ειδικός για να ληφθούν αποφάσεις για μέτρα, αν δεν έχουμε την πλήρη εικόνα:

“Είναι πολύ καινούργια αυτά τα δεδομένα και δεν ξέρω τι θα γίνει. Φυσικά μας ανησυχεί το τρίτο κύμα. Αλλά σας λέω ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει να επικεντρωθούμε πολιτικά πλέον στο να πιεστούν οι εταιρείες να συνεργαστούν να φτιάξουν γρήγορα τα εμβόλια. Και η Ευρώπη να συνεργαστεί καλύτερα μαζί τους κι όλα αυτά να προχωρήσουν ταχύτατα. Γιατί μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο, που μπορεί να βγαίνουν μεταλλαγές που είναι πιο μεταδοτικές, άρα θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που πρέπει να εμβολιαστούν για να έχουμε συλλογική ανοσία”, σημειώνει.

Το ίδιο επισήμανε μιλώντας πρόσφατα σε επιστημονικό συνέδριο για τις μεταλλάξεις του κορονοϊόύ, και ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας:

“Όσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε -και με τον σωστό τρόπο- τον πληθυσμό, πιθανότατα θα αποφύγουμε τη διασπορά και την ανάπτυξη νέων ανθεκτικών στελεχών”, ανέφερε:

Αναλυτικά τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους που εντόπισαν τα εργαστήρια

Διακόσια τριάντα πέντε (235) δείγματα συνολικά ελέγχθηκαν στο πλαίσιο της λειτουργίας του νεοσυσταθέντος από το Υπουργείο Υγείας, Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, μέσα σε μία εβδομάδα (17-23 Ιανουαρίου 2021).

Από τα 235 δείγματα που εξετάστηκαν, τα 63 αφορούν την περίοδο από 11 – 18 Ιανουαρίου, ενώ τα 172 την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, δηλαδή από 11 Νοεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2020.

Σε 59 από τα πρόσφατα δείγματα του Ιανουαρίου, ταυτοποιήθηκε το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας (Β.1.1.7).

Αναλυτικά τα θετικά δείγματα προέρχονται:

  • 28 από τις πύλες εισόδου της χώρας, που εντοπίστηκαν με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
  • 4 που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος με τον μεταλλαγμένο ιό
  • 9 στην Κρήτη
  • 18 στην Αθήνα

Οι 18 φορείς του μεταλλαγμένου ιού στην Αθήνα και οι 9 στην Κρήτη, δεν είχαν ταξιδέψει σε χώρα του εξωτερικού. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ιχνηλάτηση, ώστε να διαπιστωθεί εάν τα άτομα αυτά μολύνθηκαν μετά από επαφή με φορέα που είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό και είναι δευτερογενείς λοιμώξεις.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος υπήρχε στη χώρα από τον Δεκέμβριο

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι ο μεταλλαγμένο ιός της Μεγάλης Βρετανίας είχε έρθει στη χώρα μας από τον Δεκέμβριο αποκαλύφθηκε από την εξέταση των 172 δειγμάτων και αφορούσε τον αναδρομικό έλεγχο από 11/11/20 έως και 31/12/20. Στα δείγματα αυτά βρέθηκε ένα θετικό με τον νέο ιό δείγμα, το οποίο είχε εντοπιστεί θετικό με μοριακό έλεγχο PCR, στις 23/12/20.

Το Δικτύο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα συνεχίσει την εργαστηριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 με ακόμα εντονότερο ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες. Μέχρι να εξακριβώσουμε την πραγματική εικόνα καλό είναι όλοι να τηρούμε τα μέτρα με μεγαλύτερη ευλάβεια, λέει ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ, Δημήτρης Θάνος:

“Θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαιτέρως, να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα και ο,τι οδηγίες έχει ανακοινώσει το Υπουργείο και να προσέχουμε! Να προσέχουμε, γιατί ο ιός αυτός είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός”, τονίζει.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρώτο θύμα από τον σεισμό στην Ελασσόνα: Νεκρός 83χρονος που έδινε μάχη στο νοσοκομείο

Πριν 10 ώρες
Είχε απεγκλωβιστεί από τα χαλάσματα μετά τα 6,3 Ρίχτερ

Bild: Χάκερς διέρρευσαν έγγραφα σχετικά με εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Πριν 10 ώρες
Οι κυβερνοεπιθέσεις που σημειώθηκαν κατά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)

Σαφάρι ελέγχων το Σαββατόβραδο: Η Αστυνομία αναζητά τα κρυφά «ποτάδικα»

Χτες
Σε Μοναστηράκι, Ψυρρή και άλλα σημεία της πόλης.

Eurovision: Διαμαρτυρία χριστιανικών οργανώσεων στο ΡΙΚ για το «El Diablo»

Χτες
Με πανό στα οποία ανέγραφαν «Αγαπάμε τον Χριστό», «Μετάνοια», αλλά και σταυρούς

Γερμανία: Εξαντλήθηκαν αμέσως τα rapid test που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ

Χτες
Η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει στην πρακτική μαζικών τεστ αντιγόνου προκειμένου να ξεδιπλώσει τη στρατηγική της για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων

Απατεώνες έκλεψαν 80.000 ευρώ από ηλικιωμένη προσποιούμενοι τεχνικούς

Χτες
Το περιστατικό ερευνάται από την αστυνομία

Κορωνοϊός: Ο χάρτης των κρουσμάτων του Σαββάτου

Χτες
Τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Δύσκολα τα πράγματα και στη Θεσσαλονίκη ‑ Τι δείχνουν τα λύματα

Χτες
Ανησυχία από την άνοδο - Τι διαφέρει από τον Οκτώβριο του 2020

Πλ. Συντάγματος: Διαδηλωτές εναντίον ΜΑΤ ‑ Προσήχθη ο Έκτορας Κουφοντίνας

Χτες
Σημειώθηκε ένταση, με χρήση χημικών και κυνηγητό στα στενά πέριξ της πλατείας

Το Perseverance ξεκίνησε τον «περίπατό» του στον Αρη και έστειλε φωτογραφίες

Χτες
Το ρομπότ της NASA πραγματοποίησε τα πρώτα του 6,5 μέτρα στον Άρη

Ανατροπή στο θρίλερ της 19χρονης Αρτεμις Βασίλη που αγνοείται πέντε μήνες

Χτες
Φως στο "σκοτάδι" φέρνουν τα στοιχεία της εκπομπής "Τούνελ" με την Αγγελική Νικολούλη

George Clooney: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Χτες
Την αρέμβασή του υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα έφεραν στη δημοσιότητα «Τα ΝΕΑ».
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.