LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown: Σήμερα κρίνονται πολλά για το σχέδιο εξόδου

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Δημοσίευση 27/11/2020 | 09:59

Lockdown: Σήμερα κρίνονται πολλά για το σχέδιο εξόδου

Η σημερινή μέρα κρίνει το αν οι ειδικοί θα δώσουν το “πράσινο” φως για να βγούμε από την καραντίνα. Πρόθεση της κυβέρνησης ένας “οδικός χάρτης” που θα εκτείνεται και μετά τα Χριστούγεννα. Το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού.

Η αναμενόμενη παράταση του lockdown για (τουλάχιστον) μία εβδομάδα ανακοινώθηκε επισήμως χθες, αλλά η σημερινή είναι μια κρίσιμη ημέρα για την αξιολόγηση των βημάτων που θ’ ακολουθηθούν από εδώ και στο εξής.

Εάν, δηλαδή, επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις των προηγούμενων ημερών για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως, τότε θ’ αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται το σχέδιο «εξόδου» από τους περιορισμούς, το οποίο θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα – πιθανότατα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και έχουν περιγραφεί όλο αυτό το διάστημα, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει πως σ’ αυτή τη φάση δεν υπάρχουν ημερομηνίες. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει, άλλωστε, βαρύ σε συγκεκριμένες περιοχές – Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Λέσβος – ενώ τα κρούσματα αποκλιμακώνονται μεν, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι θα ανέμεναν κυβέρνηση και ειδικοί, με αποτέλεσμα η πίεση στο σύστημα υγείας να παραμένει μεγάλη.

Ο στόχος της κυβέρνησης

Πρόθεση της κυβέρνησης αποτελεί πάντως η παρουσίαση ενός αναλυτικού «οδικού χάρτη» για την άρση των περιορισμών, ο οποίος πιθανότατα θα εκτείνεται πέραν της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και δίχως ν’ αποκλείεται ακόμη και το σενάριο του «ακορντεόν», αν αυτή είναι η εισήγηση των ειδικών, προκειμένου να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα η πίεση που θα δέχεται το σύστημα υγείας.

Ο στόχος, άλλωστε, παραμένει – όπως τόνισε και κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας – από την άνοιξη του 2021, μετά το εμβόλιο για τον κορονοϊό, «να ανοίξει και πάλι μια νέα εποχή».

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Αν και τα σχολεία βρίσκονται στην πρώτη θέση της λίστας όσων θ’ ανοίξουν μετά το τέλος του lockdown, ο πρωθυπουργός προτίμησε χθες και γι’ αυτό να μην επεκταθεί σε λεπτομέρειες. Σε διαδικτυακή συζήτησή του με μαθητές από τα Χανιά τόνισε ότι τα σχολεία θ’ ανοίξουν όταν το επιτρέψουν οι ειδικοί, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει σταδιακό άνοιγμα και να επαναλειτουργήσουν πρώτα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.

«Την επόμενη εβδομάδα ίσως να έχουμε καλύτερες ειδήσεις», είπε χαρακτηριστικά στους μικρούς μαθητές, επισημαίνοντας ιδιαίτερα πως η ανάγκη να περιοριστεί η κυκλοφορία και ο συγχρωτισμός και όχι το επιδημιολογικό φορτίο στα σχολεία ήταν αυτή που υπαγόρευσε την απόφαση για τη διακοπή της λειτουργίας τους.

Το χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, οι διεθνείς εξελίξεις συνηγορούν στην επιβεβαίωση των εκτιμήσεων ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα ακόμη και ως τα τέλη του έτους. Τούτο, όμως, δεν αναιρεί το σχέδιο που υπάρχει για τον εμβολιασμό πρώτα των υγειονομικών και των ευπαθών ομάδων, όπερ σημαίνει πως, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, το σύνολο του πληθυσμού θα είναι εμβολιασμένο και πλήρως προστατευμένο το αργότερο έως τον Ιούνιο.

Μεγάλη συζήτηση θα προκαλέσει, βέβαια, το επόμενο διάστημα η στάση των πολιτών απέναντι στον εμβολιασμό, καθώς σε τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες το ποσοστό όσων δηλώνουν επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο για τον κορονοϊό αγγίζει ακόμη και το 40%!

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ήδη ο πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν και να συμμετάσχουν σε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ούτως ώστε να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν. Μόνο έτσι θα υπάρξει πραγματική θωράκιση του πληθυσμού από τον κορονοϊό, η οποία θα επιτρέψει την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα δίχως αστερίσκους και περιορισμούς.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θλίψη στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο γνωστός «ροκάς» Αλέξανδρος Πέρρος

Ελλάδα 20.04.2024
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα

Θλίψη στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο γνωστός «ροκάς» Αλέξανδρος Πέρρος

Ελλάδα 20.04.2024
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα

Βίντεο: Του πήραν πίσω το χρυσό ‑ Ακυρώθηκε ο Κινέζος που άφησαν οι Αφρικανοί να κερδίσει στον ημιμαραθώνιο του Πεκίνου

Αθλητισμός 20.04.2024
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε οι Κινέζοι αποφάσισαν να μην μετρήσουν τη νίκη του Χε Τζίε

Κανσέλο: «Εύχονται θάνατο ακόμα και στην αγέννητη κόρη μου»

ΝΕΑ 20.04.2024
Ο Ζοάο Κανσέλο παραδέχτηκε ότι περνάει άσχημες στιγμές εξαιτίας των ανώνυμων απειλών που δέχεται η οικογένειά του μέσω social media

Δείτε βίντεο: Αποδοκίμασαν τον Κυμπουρόπουλο στον Βόλο ‑ «Δεν έχουν καμιά σχέση με δημοκρατία»

Ελλάδα 20.04.2024
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ δεν κατάφερε να προσεγγίσει την αίθουσα στον Βόλο όπου θα γινόταν εκδήλωση για τη βία και τον εκφοβισμό

Κακοκαιρία: Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Ποιες περιοχές θα πληγούν

Καιρός 20.04.2024
Η κακοκαιρία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Τροχαίο στον περιφερειακό με έναν νεκρό

Ελλάδα 20.04.2024
Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο άνδρας εξετράπη της πορείας του και ανετράπη

Κάτοικος στη Σύμη βρήκε στην παραλία τσάντα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια

Ελλάδα Χτες
Παραδόθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα Χτες
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα