E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Αυτή η χώρα έχει την μεγαλύτερη θνησιμότητα παγκοσμίως

Λόγω των πολλών σχετικών εξωνοσοκομειακών θανάτων

Δημοσίευση 28/5/2020 | 11:50

Κορωνοϊός: Αυτή η χώρα έχει την μεγαλύτερη θνησιμότητα παγκοσμίως

Η Βρετανία έχει τη μεγαλύτερη στον κόσμο αναλογία συνολικών θανάτων λόγω κορωνοϊού αναλογικά με τον πληθυσμό της, αποκαλύπτει μια συγκριτική ανάλυση των «Financial Times» σε 19 χώρες. Η μελέτη βασίζεται στα στοιχεία υπερβάλλουσας θνησιμότητας, δηλαδή στον αριθμό των παραπάνω θανάτων που έχουν συμβεί στη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Η Βρετανία κατέγραψε 59.537 θανάτους περισσότερους από τους συνήθεις κατά το διάστημα μετά τις 20 Μαρτίου, πράγμα που σημαίνει ότι ο κορωνοϊός συνολικά στη χώρα σκότωσε άμεσα ή έμμεσα 891 ανθρώπους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ακολουθούν κατά σειρά σε υπερβάλλοντες θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ισπανία. Ο απόλυτος αριθμός των επιπρόσθετων θανάτων στη Βρετανία εν μέσω πανδημίας είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη και ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

Η ανάλυση βασίστηκε σε στοιχεία των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών των 19 χωρών (μεταξύ των οποίων όλες οι ευρωπαϊκές που επλήγησαν άσχημα από την πανδημία), για τις οποίες ήταν δυνατό να γίνουν αξιόπιστες συγκρίσεις. Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα υπολογίζεται αν από τον συνολικό αριθμό θανάτων στη διάρκεια μιας περιόδου αφαιρεθεί ο μέσος αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν την ίδια περίοδο κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Οι υπερβάλλοντες θάνατοι αναγνωρίζονται διεθνώς ως ο καλύτερος τρόπος σύγκρισης της επίδοσης των χωρών στην αντιμετώπιση μιας επιδημίας. Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα αντικατοπτρίζει τόσο όσους πέθαναν άμεσα εξαιτίας της Covid-19, όσο και όσους πέθαναν έμμεσα, επειδή π.χ. δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να εισαχθούν σε νοσοκομείο για άλλη πάθηση, με συνέπεια να πεθάνουν τελικά.

Η ανάλυση των Financial Times δείχνει ότι ο χρόνος επιβολής των περιοριστικών μέτρων (lockdown) ήταν ο καθοριστικός παράγων για τον αριθμό των έξτρα θανάτων. Όσο νωρίτερα μια χώρα αντέδρασε (π.χ. Γερμανία ή Νορβηγία), τόσο μικρότερη ήταν η υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Όποια άργησε (π.χ. Βρετανία), πλήρωσε το τίμημα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ερευνητές εντόπισαν τον ακριβή τόπο ταφής του Πλάτωνα

Πολιτισμός 23.04.2024
Η πολύτιμη ανακάλυψη από Ιταλούς ερευνητές

Χαμός στον αέρα: Επεισοδιακή πτήση με οπαδό της Σέλτικ να γρονθοκοπεί αστυνομικό και πλήρωμα ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος 23.04.2024
Το προηγούμενο Σάββατο σημειώθηκε το επεισόδιο, κατά την προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Αττάλειας

Κακοκαιρία Daniel: Σήμερα η πληρωμή αποζημιώσεων 38,5 εκατ. ευρώ στην Πελοπόννησο

Ελλάδα 23.04.2024
Το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel καταβάλλεται στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας

Καλλιακμάνης για δολοφονία Λυγγερίδη στου Ρέντη: «Ακούγονται στα τηλέφωνα να λένε «τα καταφέραμε, σκοτώθηκε ένας αστυνομικός»

Ελλάδα 23.04.2024
Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας, αναφορικά με τις 67 συλλήψεις που σχετίζονται με την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη

Ροζ πανσέληνος του Απριλίου: Πότε θα τη δούμε στην Ελλάδα

Ελλάδα 23.04.2024
Η πανσέληνος του Απριλίου ή αλλιώς ροζ πανσέληνος ή Πασχαλινό φεγγάρι έχει πολλές ακόμα ονομασίες

Καιρός: Μέχρι πότε θα παραμείνει η χώρα σε κλοιό αφρικανικής σκόνης

Καιρός 23.04.2024
Η στροφή των ανέμων σε δυτικούς θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της σκόνης στα Δωδεκάνησα και την προοδευτική απομάκρυνσή της προς τα ανατολικά

Διαγράφονται φόροι και πρόστιμα

Οικονομία 23.04.2024
Για 1 στους 4 φορολογούμενους με φορολογικές διαφορές

Χαλκιδική: Η στιγμή της επίθεσης με φτυάρι σε δημοτικό υπάλληλο

Ελλάδα 23.04.2024
Ένας δημοτικός υπάλληλος στη Χαλκιδική δέχθηκε επίθεση με φτυάρι από καταστηματάρχες στα Νέα Μουδανιά

Στέφανος Κασσελάκης: «Καλά έκανα που διέγραψα τον Δημήτρη Παπανώτα»

Ελλάδα 23.04.2024
Σαφές μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη για την αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.