LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

3 τόνους σκουπίδια μάζεψαν στις πλαγιές του Έβερεστ ορειβάτες κι εθελοντές

Τα σκουπίδια έχουν συσσωρευτεί μετά τις χιλιάδες ορειβατικές αποστολές εδώ και δεκαετίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/5/2019 | 18:20

3 τόνους σκουπίδια μάζεψαν στις πλαγιές του Έβερεστ ορειβάτες κι εθελοντές

Μια ομάδα ορειβατών έχει αναλάβει το καθήκον να κινείται στον ορεινό όγκο του Έβερεστ με σκοπό να περισυλλέξουν τα σκουπίδια που έχουν αφήσει πίσω τους χιλιάδες ορειβατικές αποστολές εδώ και δεκαετίες. Η ομάδα αυτή έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το βουνό είναι γεμάτο με τόνους σκουπιδιών.

Πιο συγκεκριμένα, μία ομάδα 14 αντρών που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Νεπάλ -στην επικράτεια του οποίου βρίσκεται μεγάλο κομμάτι του Έβερεστ- κατάφερε μέσα σε δύο εβδομάδες να μαζέψει περισσότερους από τρεις τόνους κάθε είδους απορριμμάτων από τις χιονισμένες πλαγιές του βουνού. Στις δύο εβδομάδες που έχουν μπροστά τους φιλοδοξούν να μαζέψουν άλλους δέκα τόνους σκουπιδιών.

Τα σκουπίδια που συγκεντρώθηκαν στους πρόποδες του βουνού μεταφέρθηκαν μέσω ελικοπτέρων στην πρωτεύουσα Κατμαντού, όπου και θα γίνει η τελική τους διαλογή, ενώ στο μέλλον υπάρχει σχεδιασμός ώστε στη βάση του Έβερστ να δημιουργηθούν εξειδικευμένοι χώροι, όπου θα μπορούν να ξεχωρίζονται τα σκουπίδια που προορίζονται για ανακύκλωση από όσα θα καταλήξουν στις χωματερές της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των απορριμμάτων που βρέθηκαν στο Έβερεστ βρίσκεται ορειβατικός εξοπλισμός που εγκαταλείφθηκε στο βουνό από τους ορειβάτες που προσπαθούσαν να πατήσουν την κορυφή των 8.848 μέτρων, με μπουκάλες οξυγόνου, πέδιλα και μπαστούνια του σκι, σκηνές και δοχεία διαφόρων ειδών, ενώ μεταξύ των πιο αποτρόπαιων ευρημάτων βρίσκονται κι αρκετές σοροί ορειβατών που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να σκαρφαλώσουν στην υψηλότερη κορυφή της υφηλίου.

Υπολογίζεται πως 300 ορειβάτες από κάθε γωνιά του κόσμου πέθαναν κατά τη διάρκεια των αναρριχητικών αποστολών, ενώ η πλειοψηφία των σωμάτων τους βρίσκεται ακόμα κάτω από τους αιώνιους παγετώνες του βουνού.

Το πρόβλημα των σκουπιδιών στο Έβερεστ έχει αρχίσει να συζητιέται, πάντως, και σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ των κυβερνήσεων του Νεπάλ και της γειτονικής Κίνας, καθώς αναφορές περιβαλλοντολογικών οργανώσεων έχουν εντείνει το ενδιαφέρον για τον καθαρισμό του βουνού.

Μάλιστα, η κυβέρνηση του Νεπάλ υπόσχεται χρηματική αμοιβή 4.000 δολαρίων σε όσους ορειβάτες κατέβουν από το βουνό με τουλάχιστον οκτώ κιλά σκουπιδιών που θα βρουν στον δρόμο τους, ενώ η Κίνα απαγόρευσε σε όσους δεν έχουν σχέση με ορειβατικές αποστολές την παραμονή στα camp στους πρόποδες του βουνού, σε μία προσπάθεια για περαιτέρω μείωση των σκουπιδιών στην περιοχή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στον τελικό της Ευρώπης οι πολίστριες του Ολυμπιακού, 16‑12 την Ματαρό ‑ 7 γκολ η Ελευθεριάδου

Αθλητισμός 20.04.2024
Ο Ολυμπιακός θα παίξει την Κυριακή (15:00) στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στη Βαρκελώνη με την Σαμπαντέλ

Παπανώτας για Κασσελάκη: «Καλό παιδί για καμιά μπίρα σε μπαρ, για ηγέτης δεν κάνει»

Πολιτική 20.04.2024
Ο δημοσιογράφος εξαπέλυσε πυρά εναντίον του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ

Θλίψη στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο γνωστός «ροκάς» Αλέξανδρος Πέρρος

Ελλάδα 20.04.2024
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα

Βίντεο: Του πήραν πίσω το χρυσό ‑ Ακυρώθηκε ο Κινέζος που άφησαν οι Αφρικανοί να κερδίσει στον ημιμαραθώνιο του Πεκίνου

Αθλητισμός 20.04.2024
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε οι Κινέζοι αποφάσισαν να μην μετρήσουν τη νίκη του Χε Τζίε

Κανσέλο: «Εύχονται θάνατο ακόμα και στην αγέννητη κόρη μου»

Αθλητισμός 20.04.2024
Ο Ζοάο Κανσέλο παραδέχτηκε ότι περνάει άσχημες στιγμές εξαιτίας των ανώνυμων απειλών που δέχεται η οικογένειά του μέσω social media

Δείτε βίντεο: Αποδοκίμασαν τον Κυμπουρόπουλο στον Βόλο ‑ «Δεν έχουν καμιά σχέση με δημοκρατία»

Ελλάδα 20.04.2024
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ δεν κατάφερε να προσεγγίσει την αίθουσα στον Βόλο όπου θα γινόταν εκδήλωση για τη βία και τον εκφοβισμό

Κακοκαιρία: Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Ποιες περιοχές θα πληγούν

Καιρός 20.04.2024
Η κακοκαιρία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Τροχαίο στον περιφερειακό με έναν νεκρό

Ελλάδα 20.04.2024
Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο άνδρας εξετράπη της πορείας του και ανετράπη