E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέος νόμος για την α` κατοικία: Στα 120.000 ευρώ το όριο προστασίας

Αυτή είναι η πρόταση για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη

Δημοσίευση 11/2/2019 | 17:13

Νέος νόμος για την α` κατοικία: Στα 120.000 ευρώ το όριο προστασίας

Στα χέρια των ευρωπαϊκών θεσμών βρίσκεται πλέον προσχέδιο νόμου για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, μαζί με ένα περίγραμμα, στο οποίο συνοψίζονται τα βασικά σημεία της κυβερνητικής πρότασης, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr.

Η κυβέρνηση επιχειρεί έτσι να προλάβει την έντονη κριτική που αναμενόταν να της ασκήσουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο περιθώριο της εν εξελίξει συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, κρίσιμες πτυχές της πρότασης που στάλθηκε τελούν υπό διαμόρφωση και αναμένεται να οριστικοποιηθούν μετά την απογευματινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών.

Στη σύσκεψη, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 18.00, θα συμμετάσχουν από κυβερνητικής πλευράς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ο οποίος έχει σηκώσει και το κύριο βάρος της επεξεργασίας της τελικής πρότασης που θα σταλεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε συνεννόηση με τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα μαξιμαλιστικά κυβερνητικά σενάρια, που έβαζαν τον πήχη της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς στις 250.000 ευρώ για όλους τους δανειολήπτες με εισόδημα έως 35.000 ευρώ και έκαναν λόγο ακόμα και για μονομερή νομοθέτηση (δηλαδή, χωρίς τη συμφωνία των τραπεζών και των ευρωπαϊκών θεσμών), φαίνεται να έχουν παραμεριστεί.

Οι διαβουλεύσεις επικεντρώνονται σε ένα διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που θα προβλέπει:

1. Όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας στην περιοχή των 100.000-120.000 ευρώ και όριο εισοδήματος στην περιοχή των 20.000 ευρώ

2. Δυνατότητα επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος, με βάση περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Η επιδότηση μπορεί να φθάνει το 33% της μηνιαίας δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα τηρεί τη ρύθμιση. Εάν καθυστερήσει την πληρωμή τριών δόσεων, η επιδότηση θα χάνεται.

3. Δυνατότητα υπαγωγής όσων δεν καλύπτονται σήμερα από τον νόμο Κατσέλη, όπως οι έμποροι. Επίσης, θα μπορούν να προστατευθούν και επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια με υποθηκευμένη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Πάντως, αυτή η διεύρυνση της ομπρέλας προστασίας δεν βρίσκει σύμφωνους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ έντονες αντιρρήσεις εκφράζουν και οι τράπεζες.

4. «Κούρεμα» του δανείου από τις τράπεζες. Εξετάζεται είτε «κούρεμα» της μηνιαίας δόσης είτε «κούρεμα» της υπολειπόμενης οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου ξεπερνά την αξία του ακινήτου κατά 1,2 φορές.

5. Επιμήκυνση της οφειλής μέχρι και κατά 20-25 χρόνια, εφόσον δεν ξεπερνιέται κάποιο όριο ηλικίας του δανειολήπτη (πιθανώς τα 80 έτη).

6. Μείωση επιτοκίου.

7. Επανεξέταση της οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας ανά 2-3 έτη, ώστε να μη συνεχιστεί η στήριξη δανειοληπτών που έχουν ορθοποδήσει οικονομικά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χαμός στον αέρα: Επεισοδιακή πτήση με οπαδό της Σέλτικ να γρονθοκοπεί αστυνομικό και πλήρωμα ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος 23.04.2024
Το προηγούμενο Σάββατο σημειώθηκε το επεισόδιο, κατά την προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Αττάλειας

Κακοκαιρία Daniel: Σήμερα η πληρωμή αποζημιώσεων 38,5 εκατ. ευρώ στην Πελοπόννησο

Ελλάδα 23.04.2024
Το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel καταβάλλεται στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας

Καλλιακμάνης για δολοφονία Λυγγερίδη στου Ρέντη: «Ακούγονται στα τηλέφωνα να λένε «τα καταφέραμε, σκοτώθηκε ένας αστυνομικός»

Ελλάδα 23.04.2024
Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας, αναφορικά με τις 67 συλλήψεις που σχετίζονται με την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη

Ροζ πανσέληνος του Απριλίου: Πότε θα τη δούμε στην Ελλάδα

Ελλάδα 23.04.2024
Η πανσέληνος του Απριλίου ή αλλιώς ροζ πανσέληνος ή Πασχαλινό φεγγάρι έχει πολλές ακόμα ονομασίες

Καιρός: Μέχρι πότε θα παραμείνει η χώρα σε κλοιό αφρικανικής σκόνης

Καιρός 23.04.2024
Η στροφή των ανέμων σε δυτικούς θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της σκόνης στα Δωδεκάνησα και την προοδευτική απομάκρυνσή της προς τα ανατολικά

Διαγράφονται φόροι και πρόστιμα

Οικονομία 23.04.2024
Για 1 στους 4 φορολογούμενους με φορολογικές διαφορές

Χαλκιδική: Η στιγμή της επίθεσης με φτυάρι σε δημοτικό υπάλληλο

Ελλάδα 23.04.2024
Ένας δημοτικός υπάλληλος στη Χαλκιδική δέχθηκε επίθεση με φτυάρι από καταστηματάρχες στα Νέα Μουδανιά

Στέφανος Κασσελάκης: «Καλά έκανα που διέγραψα τον Δημήτρη Παπανώτα»

Ελλάδα 23.04.2024
Σαφές μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη για την αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το δόλωμα στη δολοφονία ήταν μια γυναίκα» ‑ Καταπέλτης η εισαγγελέας για τον φόνο εργάτη στη Μεσσηνία

Ελλάδα 23.04.2024
Ενώπιον της δικαιοσύνης οι κατηγορούμενοι για το έγκλημα στη Μεσσηνία

Φωτιά στον Ναύσταθμο Κρήτης: Οι φλόγες πλησιάζουν στα σπίτια ‑ Μήνυμα από το 112 για εκκένωση

Ελλάδα 23.04.2024
Μήνυμα του 112 για εκκένωση του οικισμού Ναύσταθμου στη Σούδα Χανίων μετά τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε και απειλή σπίτια