E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το fidget spinner ανακηρύχθηκε το «πιο επικίνδυνο προϊόν» για το 2017

Τα περισσότερα από τα επικίνδυνα προϊόντα είχαν κατασκευαστεί στην Κίνα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/3/2018 | 22:56

Το fidget spinner ανακηρύχθηκε το «πιο επικίνδυνο προϊόν» για το 2017

Όταν οι αρχές μιας Ευρωπαϊκής χώρας διαπιστώσουν πως ένα προϊόν είναι επικίνδυνο, χρησιμοποιούν το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της (Rapid Alert System) ώστε να ενημερωθούν οι αρχές και οι καταναλωτές όλων των χωρών. Το 2017 καταχωρήθηκαν στο σύστημα Rapid Alert System τουλάχιστον 2.000 νέες προειδοποιήσεις για επικίνδυνα προϊόντα. Η πλειοψηφία αυτών αφορά προϊόντα από Κίνα και στην κορυφή της περσινής λίστας φιγουράρει το... fidget spinner.

Το δημοφιλές και "αγχολυτικό" παιχνίδι αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνο για τραυματισμούς σε μικρά παιδιά. Σε κάποιες από τις περιπτώσεις που καταγράφηκαν προκάλεσαν εγκαύματα στο στομάχι ύστερα από κατάποση σπασμένων τμημάτων του ή της μπαταρίας.

Στην κορυφή του καταλόγου των επικίνδυνων προϊόντων που εντοπίστηκαν και απομακρύνθηκαν από την αγορά μετά τα παιχνίδια, βρίσκονται τα αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες.

Οι 2.201 προειδοποιήσεις που στάλθηκαν μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης οδήγησαν σε περίπου 4.000 επακόλουθες ενέργειες, όπως η απόσυρση των προϊόντων από την αγορά. Αυτό δείχνει ότι όλες οι εθνικές αρχές παρακολούθησαν με προσοχή τις προειδοποιήσεις που καταχωρίστηκαν στο σύστημα και έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για να καταστήσουν την αγορά ασφαλέστερη για τους καταναλωτές.

Όσον αφορά τα προϊόντα με τους περισσότεορυς κινδύνους, το 2017 τα παιχνίδια ήταν η κατηγορία προϊόντων με τις περισσότερες κοινοποιήσεις (29%), ακολούθησαν δε τα μηχανοκίνητα οχήματα (20%), τα είδη ένδυσης, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα είδη μόδας (12%).

Όσον αφορά τους ίδιους τους κινδύνους, το 2017 ο κίνδυνος τραυματισμού ήταν ο συχνότερα κοινοποιηθείς (28%), ενώ στη δεύτερη θέση ήταν ο χημικός κίνδυνος (22%).

Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα επικίνδυνα προϊόντα που κοινοποιήθηκαν στο σύστημα προέρχονταν από χώρες εκτός ΕΕ.

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα καταγωγής, αλλά ο αριθμός των ειδοποιήσεων παραμένει σταθερός στο 53% (155) το 2017, όπως ακριβώς και το προηγούμενο έτος. Η Επιτροπή εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με τις κινεζικές αρχές, συμμετέχοντας σε κοινές συζητήσεις σχετικά με συγκεκριμένες περιπτώσεις και υλοποιώντας διάφορες ενέργειες, όπως η ανταλλαγή ορθών πρακτικών. Τα επικίνδυνα προϊόντα ευρωπαϊκής προέλευσης αντιπροσώπευαν 413 κοινοποιήσεις (26%).

Πολλά από τα επικίνδυνα προϊόντα που κοινοποιούνται στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πωλούνται επίσης σε διαδικτυακές πλατφόρμες ή αγορές. Για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τη συνεργασία με τους διεθνείς ομολόγους της και με τις επιγραμμικές πλατφόρμες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα μη ασφαλή προϊόντα δεν θα φθάσουν στους καταναλωτές της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις πλατφόρμες να αναλάβουν οικειοθελώς δεσμεύσεις πέρα από τις νομικές υποχρεώσεις τους στον τομέα της ασφάλειας των προϊόντων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ενοχή του οδηγού του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της Ντόρας Μπακογιάννη για τον θάνατο του Ιάσονα πρότεινε ο εισαγγελέας

Ελλάδα 25.04.2024
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΗΣΑΠ: Ατομα έχουν μπει στις γραμμές ‑ Ακινητοποιήθηκαν οι συρμοί

Ελλάδα 25.04.2024
Πρόβλημα στην κυκλοφορία του ηλεκτρικού

Βασίλης Γραμμένος: «Προσπάθησε να με πνίξει»

Πολιτική 25.04.2024
«Ο θεσμός της οικογένειας και της μητέρας είναι ιερός»

Ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές στο φετινό «Καλάθι του Πάσχα» δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης

Ελλάδα 25.04.2024
Η τιμή του αρνιού στα σούπερ μάρκετ κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανατρέπει την καταδίκη του γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»

Κόσμος 25.04.2024
Εντυπωσιακή ανατροπή στην θεμελιώδη υπόθεση της εποχής του #MeToo

FT: Δεύτερη φτωχότερη χώρα στην ευρωζώνη η Ελλάδα, παρά την ανάκαμψη

Οικονομία 25.04.2024
Μειωμένοι κατά 30% οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα μετά την κρίση

Τέλος τα Αρλεκιν μετά από 45 χρόνια: Η συγκινητική ανακοίνωση του εκδότη

Paper 25.04.2024
Το τέλος εποχής για τα Αρλεκιν ανακοίνωσε ο επικεφαλής των εκδόσεων, Χάρης Νικολακάκης