LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ταξίδι στη Βενετία: 10 Προτάσεις που αξίζει να ακολουθήσεις εν όψει καρναβαλιού

Το φετινό Βενετσιάνικο καρναβάλι ξεκινάει στις 4 Φεβρουαρίου!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 18/1/2023 | 19:08

Ταξίδι στη Βενετία: 10 Προτάσεις που αξίζει να ακολουθήσεις εν όψει καρναβαλιού
@venice_carnival_official / instagram

Το Καρναβάλι της Βενετίας είναι μια από τις πιο μαγικές και μαγευτικές καρναβαλικές γιορτές, αφού δεν υπάρχει άλλο μέρος στον κόσμο που να γιορτάζει το καρναβάλι όπως η Βενετία! Το εμβληματικό σκηνικό, τα όμορφα κοστούμια και η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα φέρνουν κάθε χρόνο 3 εκατομμύρια ανθρώπους στη Βενετία για να ζήσουν το καρναβάλι! Η πόλη ολόκληρη μπαίνει σε ένα mood ενθουσιασμού και δραστηριότητας.

Η ιστορία αναφέρει ότι το καρναβάλι έγινε το 1162 για πρώτη φορά, και ήταν η γιορτή για μια νίκη. Μια νίκη «Γαληνοτάτης Δημοκρατίας» εναντίον του Πατριάρχη της Ακυληίας Ουλρίκο ντι Τρέβεν. Η γιορτή αυτή έγινε ένα έθιμο που κράτησε και για τα επόμενα χρόνια, ως ανάμνηση αυτής της νίκης!

Μη χάνεις χρόνο, τσέκαρε 10 προτάσεις για το ταξίδι στη Βενετία εν όψει του βενετσιάνικου καρναβαλιού, που ξεκινάει στις 4 Φεβρουαρίου.

Φόρεσε την πιο εντυπωσιακή στολή

Το πρώτο πράγμα που κοιτάζουν στο βενετσιάνικο καρναβάλι είναι τα πανέμορφα κοστούμια και οι εντυπωσιακές στολές. Αυτό άλλωστε είναι και το κορυφαίο σημείο του καρναβαλιού. Τα πιο δημοφιλή κοστούμια, είναι τα παραδοσιακά κοστούμια των αρχόντων και των κυριών της Βενετίας του 18ου αιώνα. Οι μεταμφιέσεις μέσα στο μαγικό φόντο της Βενετίας θα σε μεταφέρουν πίσω στο χρόνο, δίνοντάς σου την ευκαιρία να νιώσεις ότι βρίσκεσαι στο καρναβάλι του παρελθόντος.

Ακόμη και αν δεν ντυθείς, οι περισσότεροι μπαίνουν στο πνεύμα του καρναβαλιού αγοράζοντας έστω μια μάσκα για να τη φορέσουν στην πόλη. Οι βενετσιάνικες μάσκες είναι το σήμα κατατεθέν του καρναβαλιού της Βενετίας και η χρήση της, είναι μια παράδοση που είναι τόσο παλιά όσο και το ίδιο το καρναβάλι της Βενετίας.

La Festa Veneziana sull'acqua – Η έναρξη του καρναβαλιού

Το La Festa Veneziana sull'acqua είναι η μεγάλη έναρξη του καρναβαλιού της Βενετίας και διαρκεί δύο ημέρες, το πρώτο Σαββατοκύριακο του καρναβαλιού. Πραγματοποιείται στο κανάλι Cannaregio, το Σάββατο, και αρχίζει με ένα θεαματικό σόου νερού. Η Festa Veneziana θα σε μαγέψει με μια σειρά από υδάτινες παραστάσεις, κοστούμια, βενετσιάνικες μάσκες και σαγηνευτική μουσική.

Η Κυριακή ξεκινά με την Regata delle Columbine στις 10:30 π.μ. από το Μεγάλο Κανάλι και καταλήγει στο Cannaregio, όπου υπάρχουν πολλοί πάγκοι με φαγητό που σερβίρουν νόστιμες βενετσιάνικες λιχουδιές και ζεστό κρασί, το οποίο είναι χρήσιμο για να μη σε επηρεάσει το κρύο. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι πολύ δημοφιλείς, τόσο στους τουρίστες όσο και στους ντόπιους.

Μην χάσεις την Πτήση του Αγγέλου – «Il Volo dell’Angelo»

Είναι το γεγονός αυτό, με το οποίο ξεκινά επίσημα το Καρναβάλι της Βενετίας και είναι επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή δωρεάν θεάματα, οπότε αν θέλεις να το παρακολουθήσεις, θα πρέπει να επισκεφθείς τη Βενετία νωρίς. Πραγματοποιείται το μεσημέρι της πρώτης Κυριακής του καρναβαλιού. Ακριβώς στις 12 το μεσημέρι, ένας ακροβάτης θα πηδήξει από το καμπαναριό του Αγίου Μάρκου, θα πετάξει στον αέρα και θα προσγειωθεί στη μέση της πλατείας του Αγίου Μάρκου.

Μεγάλος χορός Casanova

Οι χοροί και τα party είναι η ουσία του καρναβαλιού της Βενετίας. Ο μεγάλος χορός Casanova Grand Ball που διοργανώνεται από το Atelier Marega, είναι μια από τις πιο αναμενόμενες και αποκλειστικές εκδηλώσεις του Καρναβαλιού της Βενετίας και γίνεται στο εντυπωσιακό σκηνικό του Palazzo Zeno. Ο μεγάλος χορός Casanova είναι κάτι που όλοι πρέπει να ζήσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Θα σε μεταφέρει πίσω στον χρόνο και θα πάρεις μια γεύση από το πώς θα γιόρταζε το Καρναβάλι ο ίδιος ο Καζανόβα, σε μια περίοδο που το καρναβάλι διαρκούσε 6 μήνες και οι μάσκες χρησιμοποιούνταν για να κρύβεις την ταυτότητα και τις «αμαρτίες» σου.

Το Casanova Grand Ball περιλαμβάνει ένα πλούσιο δείπνο, ψυχαγωγία, ζωντανή μουσική και έναν DJ που θα εγγυηθεί ασταμάτητο χορό, μέχρι αργά το βράδυ.

Επίσκεψη στην πλατεία του Αγίου Μάρκου  

Η πλατεία του Αγίου Μάρκου είναι η κεντρική τοποθεσία για τις περισσότερες καρναβαλικές δραστηριότητες. Φιλοξενεί τις παρελάσεις μασκέ, καθώς και την Πτήση του Αγγέλου. Υπάρχουν πολλές δωρεάν εκδηλώσεις που γίνονται εκεί, από ζωντανή μουσική, μέχρι θεατρικές παραστάσεις, παρελάσεις, ακόμη και πολλές σύγχρονες καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Η πλατεία αποτελεί σημείο συνάντησης στην πόλη και παρουσιάζει μερικά από τα πιο όμορφα κτίρια της Βενετίας κατά μήκος της θάλασσας. Έχει πάντα πολύ κόσμο κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, αλλά είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να απολαύσεις την καρναβαλική ατμόσφαιρα. Είναι γεμάτη με καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια και μουσεία.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη @Venice (@venice)

Δοκίμασε τα πιο «βρώμικα» φαγητά πριν την περίοδο της νηστείας

Το καρναβάλι είναι ουσιαστικά η περίοδος που προηγείται των 40 ημερών της Σαρακοστής, πριν από το Πάσχα. Είναι μια περίοδος κατά την οποία μπορεί κανείς να πέσει με τα μούτρα στο φαγητό, πριν αρχίσει η περίοδος της αποχής και της νηστείας.

Το καρναβάλι της Βενετίας είχε τη φήμη της παρακμής και της υπερβολής, οπότε αυτή είναι η ευκαιρία σου να κάνεις υπερβολές χωρίς τύψεις! Μια τοπική βενετσιάνικη σπεσιαλιτέ που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις ονομάζεται Fritelle και είναι ένα είδος τηγανητών λουκουμάδων, που αρχίζουν να εμφανίζονται μερικές εβδομάδες πριν από το καρναβάλι. Μπορεί να είναι γεμιστοί ή όχι, τυλιγμένοι σε ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή πασπαλισμένοι με ζάχαρη άχνη. Υπάρχουν και οι γεμιστοί με κρέμα σοκολάτας και ρούμι, που είναι πολύ δημοφιλείς και εξαφανίζονται μόλις τελειώσει το καρναβάλι.

Φυσικά, μιας και βρίσκεσαι στην Ιταλία, την πατρίδα της πίτσας και των ζυμαρικών, θέλοντας και μη, θα δοκιμάσεις μερικά από τα τοπικά φαγητά που καταναλώνονται μόνο εκεί. Υπάρχουν βέβαια και πολλά άλλα βενετσιάνικα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις!

Παρέλαση «Festa delle Marie»

Αυτή η παραδοσιακή εκδήλωση "Festa delle Marie", είναι ιδανική για όσους αγαπούν τις ιστορικές αναπαραστάσεις. Η ιστορία έχει ως εξής: Ο Βενετός Δόγης προσέφερε προίκα σε 12 όμορφες αλλά φτωχές Βενετσιάνες κοπέλες. Όμως, πειρατές απήγαγαν τις δώδεκα Μαρίες και τα κοσμήματά τους κατά τη διάρκεια της τελετής. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος γίνεται μια παρέλαση όπου τα 12 όμορφα κορίτσια παρελαύνουν στους δρόμους, για να ευχαριστήσουν την Παναγία για τη βοήθειά της στη διάσωση των κοριτσιών. Είναι μία από τις βασικές καρναβαλικές παρελάσεις και ντόπιοι και τουρίστες κατακλύζουν την πλατεία του Αγίου Μάρκου για να την παρακολουθήσουν.

Η παρέλαση ξεκινά από το San Pietro in Castello και ακολουθεί τη Via Garibaldi καταλήγοντας στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Η τελετή βράβευσης της νικήτριας γίνεται την τελευταία ημέρα του καρναβαλιού στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Η νικήτρια της παρέλασης θα είναι το πρόσωπο που θα πηδήξει από το καμπαναριό στην Πτήση του Αγγέλου της επόμενης χρονιάς!

Βόλτα στις pub της Βενετίας

Μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τους χορούς με τις μάσκες είναι να πας μια βόλτα στις παμπ του Καρναβαλιού της Βενετίας, ή giro d'ombra, όπως αναφέρεται στα ιταλικά. Πρόκειται για μια παράδοση που συνεχίζεται εδώ και αιώνες. Οι Βενετσιάνοι μετακινούνται από μπαρ σε μπαρ (bacaro σε bacaro) και απολαμβάνουν βενετσιάνικα τάπας, πίνουν καλό κρασί και κοινωνικοποιούνται.

Επειδή στο Καρναβάλι της Βενετίας, οι ώρες πριν νυχτώσει είναι οι καλύτερες για να δεις τις μεταμφιέσεις, όταν γίνονται οι περισσότερες εκδηλώσεις, δεν υπάρχει πολύ έντονη νυχτερινή ζωή. Έτσι, μια βόλτα σε παμπ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για μία εναλλακτική βραδινή έξοδο. Φόρα τα καλά σου και ακολούθησε τους ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, καθώς θα σε μεταφέρουν σε μερικά από τα καλύτερα μπαρ της Βενετίας. Πρέπει να δοκιμάσεις βενετσιάνικο σπρετς καθώς και μερικά από τα υπέροχα κρασιά που προέρχονται από την περιοχή του Βένετο.

Απόλαυσε την πόλη στους καρναβαλικούς ρυθμούς

Το καρναβάλι στη Βενετία δεν είναι σαν τα άλλα καρναβάλια. Δεν αρκείται σε μια σειρά από παρελάσεις, αλλά είναι ένα φεστιβάλ για ολόκληρη την πόλη. Εκεί, μπορείς να ανακαλύψεις διαφορετικούς ανθρώπους και διαφορετικές στολές σε κάθε γωνιά. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να περιπλανηθείς και να απολαύσεις τη Βενετία έξω από προγράμματα και χάρτες. Μπορείς να ξεφύγεις από τα πλήθη και είναι βέβαιο ότι θα ανακαλύψεις κάτι που θα σε ενθουσιάσει και θα σε εκπλήξει.

Το Τέλος του Καρναβαλιού

Το λιοντάρι είναι το επίσημο σύμβολο της πόλης. Η τελευταία δραστηριότητα του καρναβαλιού της Βενετίας, στις 21 Φεβρουαρίου, είναι η πτήση του λιονταριού του Αγίου Μάρκου, το οποίο έχει ζωγραφιστεί σε έναν μεγάλο καμβά. Στο τέλος του καρναβαλιού υψώνεται από την πλατεία στην κορυφή του καμπαναριού, ενώ οι 12 Μαρίες και ο Δόγης χαιρετούν τη σημαία. Ακολουθεί ένα υπέροχο σόου πυροτεχνημάτων που μπορεί να δει κανείς σχεδόν από κάθε σημείο της όμορφης Βενετίας!

Αν επισκεφθείς τη Βενετία, την περίοδο του καρναβαλιού, είναι αδύνατο να μην σε συνεπάρει η δημιουργικότητα, η πρωτοτυπία και οι περίπλοκες λεπτομέρειες των κοστουμιών και όλων αυτών των εντυπωσιακών εκδηλώσεων!

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα «οπίσθια γραφείου» και πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

Body+Mind 19.04.2024
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το θέμα σε αφορά

H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas

Style 19.04.2024
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Ραδιόφωνο 19.04.2024
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Το ξενοδοχείο στη Δανία που είναι σαν να κάνεις διακοπές στο Μπαλί

Ταξίδια 19.04.2024
Μια γεύση από το Μπαλί στη Σκανδιναβία

`Εξαλλοι οι Ιταλοί με τα λεγόμενα ιστορικού φαγητού για την πίτσα

Food Χτες
Το βιβλίο του «La Cucina Italiana Non Esiste – Η ιταλική κουζίνα δεν υπάρχει» προκάλεσε σάλο

Πώς να ζήσεις με κατοικίδιο, παρά τις αλλεργίες σου

Pets Χτες
Μπορείς να έχεις μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή με τα κατοικίδια ζώα σου, ακόμα κι αν έχεις αλλεργία σε αυτά

Τα μυστικά ομορφιάς των διασήμων πέρα από τις επεμβάσεις και τις ακριβές κρέμες

Body+Mind Χτες
Bασίζονται σε συγκεκριμένες ρουτίνες ομορφιάς και μυστικά

5 urban chic airbnb στο κέντρο της Αθήνας που θα λατρέψεις

Ταξίδια Χτες
Ντιζαϊνάτα, πανέμορφα και ό,τι πρέπει για διακοπές ...στην πόλη

Τα χρώματα που επικρατούν τώρα στα trends

Style Χτες
Έντονα αλλά και πιο ουδέτερα, όλα όμως ευκολοφόρετα

Η απλή κίνηση που μειώνει το στρες, την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού

Body+Mind Χτες
Δεν κοστίζει και έχει θεαματικά αποτελέσματα