E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Santa Baby

7 κλασσικά παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας για γιορτινές προμήθειες

Στο ίδιο σημείο για πολλά χρόνια, έχουν γλυκάνει γενιές και γενιές!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 18/12/2022 | 00:17

7 κλασσικά παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας για γιορτινές προμήθειες
@gourmategr

Όταν πρόκειται για γιορτινά γλυκά, πάντα ψάχνουμε τα πιο ξεχωριστά, τα πιο νόστιμα και αυθεντικά χριστουγεννιάτικα εδέσματα για να κάνουμε τη διαφορά. Μελομακάρονα, δίπλες και κουραμπιέδες με διαφορετικές συνταγές και παραλλαγές, όλα μέσα στο εορταστικό κλίμα και πνεύμα.

Για να βρεις λοιπόν τα πιο νόστιμα, παραδοσιακά, και εγγυημένα τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα γλυκά, δες παρακάτω ποια είναι τα κλασσικά παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, που θα πας για γιορτινές προμήθειες. Όλα τους έχουν δεκαετίες εμπειρίας, φανατικούς επισκέπτες και μια γοητεία άλλης εποχής που μας κάνουν να τα εμπιστευόμαστε για να συνοδεύσουν με τον τρόπο τους τα οικογενειακά τραπέζια και τις χριστουγεννιάτικες στιγμές.

Βάρσος

Θα έλεγε κανείς πως πρόκειται για ζαχαροπλαστείο «θεσμό», ο «ναός» της κρέμας. Είναι ένα ολοζώντανο δείγμα της παλιάς Αθήνας κι έχει ιστορία από το 1892. Η retro-vintage όψη του, το παλιό στοιχείο που συναντάει τα λίγα μοντέρνα από την ανακαίνιση προ δεκαετίας, και η αγάπη της οικογένειας για τους πελάτες είναι κάποια μικρά συστατικά της επιτυχίας του.

Τα Χριστούγεννα γίνονται ουρές στο μαγαζί για τα φοβερά μελομακάρονα, ενώ όλο τον χρόνο την τιμητική τους έχουν όλα τα γλυκά με κρέμα, και οι μαρέγκες που είναι το στοιχείο του Βάρσου. Αλλά όποτε και να πας δε γίνεται να φύγεις χωρίς ένα μπριός ή ένα τσουρεκάκι.

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά

Αριστοκρατικόν

Ξεκινώντας από τη γωνιά της Βουκουρεστίου το 1928 άλλαξε στέγη αρκετές φορές με το πέρασμα των χρόνων, αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να φημίζεται για τα ολόφρεσκα χειροποίητα σοκολατάκια σε τεράστια ποικιλία. Πάντα πρωταγωνιστούν οι σοκολατένιες δημιουργίες, αλλά ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών, βάζουν τα δυνατά τους για εξαιρετικά σχέδια αφού θα βρεις σοκολατένιο Άγιο Βασίλη, τρενάκια, δώρα, μπουκάλι σαμπάνιας, όλα φτιαγμένα από σοκολάτα γάλακτος.

Επιπλέον, θα βρεις πολλά Christmas calendars γεμάτα σοκολατάκια και τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Βουλής 7, Σύνταγμα

Αφοι Ασημακόπουλοι

Γύρω στο 1915 ξεκίνησε η ιστορία του ζαχαροπλαστείου των Ασημακόπουλων και τα πρώτα χρόνια λειτουργούσε ως γαλακτοπωλείο με φρέσκο γάλα, πρόβειο γιαούρτι, κρέμες, ρυζόγαλα και βούτυρο με μέλι. Έτσι και τώρα στα γλυκά τους χρησιμοποιούν φρέσκα υλικά και αγνές πρώτες ύλες. Όσον αφορά τις γιορτινές προμήθειες, θα βρεις μελομακάρονα δύο ειδών – κλασικά και ισλί.

Και τα δύο γίνονται ανάρπαστα. Τα κλασικά είναι ιδανικά μελωμένα και ζουμερά, με πολλά μπαχαρικά και έντονη μυρωδιά πορτοκαλιού.Στα ισλί, η γέμιση έχει τριμμένο καρύδι και στολίζονται με φυστίκι αιγίνης. Εκτός από μελομακάρονα θα βρεις και πολλές άλλες εκπλήξεις, όπως εντυπωσιακές βασιλόπιτες, τραγανές δίπλες, χριστουγεννιάτικα σπιτάκια από μπισκότο και κουραμπιέδες με φρέσκο βούτυρο.

Χαρ. Τρικούπη 82, Αθήνα

Riviera

Το ζαχαροπλαστείο Riviera στο Παλαιό Φάληρο, βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία, από τότε που άνοιξε, δηλαδή από το 1969. Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση που με αγάπη και μεράκι φροντίζει να γλυκαίνει με τις δημιουργίες του τα Νότια Προάστια. Το δυνατό του σημείο είναι τα πολίτικα γλυκά αλλά αυτό το ζαχαροπλαστείο δεν είναι απλά ένα πολίτικο ζαχαροπλαστείο.

Είναι μία Patisserie που εξειδικεύεται σε κάθε είδους γλυκά, αλλά και υπηρεσίες catering. Τα Χριστούγεννα γεμίζει με λαχταριστά μελομακάρονα, κουραμπιέδες και άλλες γλυκές δημιουργίες όπως σοκολατένια σπιτάκια.

Τρίτωνος 119, Παλαιό Φάληρο

Pastry Family

Από το 1969 θα βρεις την ίδια επιγραφή και την ίδια αγάπη για τα γλυκά. Ξεκίνησε θέλοντας να συστήσει στους Αθηναίους δημιουργίες της γαλλικής σχολής που ήταν πιο «ελαφριές». Ο Χορν αγαπούσε τις νουγκατίνες του, η Μελίνα και η Αλίκη ήταν φανατικές πελάτισσες και ο Χατζιδάκις λάτρευε τους κουραμπιέδες από εκεί. Σήμερα, οι Αθηναίοι, συνεχίζουν να τιμούν το φημισμένο γλυκό με choux, κρέμα και φράουλες.

Τα Χριστούγεννα θα βρεις λαχταριστά μικροσκοπικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες και έναν ονειρεμένο σοκολατένιο κορμό με κόκκινα φρούτα, αποκλειστικά δημιουργία του Pastry Family για τις γιορτές.

Ριζαρη 19, Παγκράτι | Λεώφ. Κηφισίας 244, Κηφισιά

Πελίτ

To 1964 άνοιξε το Πελίτ, που στα τούρκικα σημαίνει βελανίδι. Οικογενειακή επιχείρηση με ευγένεια και προθυμία να εξυπηρετήσουν τον πελάτη. Θα το βρεις με τις λιτές βιτρίνες του, τον μικροσκοπικό πάγκο εξυπηρέτησης και το ανοιχτό του εργαστήριο, και όλο το προσωπικό αφοσιωμένο στις παρασκευές με αγνές πρώτες ύλες.

Ένα πολίτικο ζαχαροπλαστείο που ειδικεύεται στα πολίτικα γλυκά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα στερούνται απόλαυσης. Τα πρωτεία έχει το μαστιχωτό τσουρέκι και η βασιλόπιτα με μαύρο σουσάμι, που δεν περιορίζεται μόνο στις ημέρες των Χριστουγέννων αλλά βγαίνει όλο το χρόνο.  Είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό από αυτά που έχεις συνηθίσει!

Ρόδου 9 & Μιλτιάδου, Μαρούσι | Σπάρτης 8, Πλατεία Αμερικής

Μέλισσα

Τη Μέλισσα θα τη βρεις στο Περιστέρι από το 1925 και τα γλυκά της είναι από φρέσκα βιολογικά υλικά. Δεν χρησιμοποιούνται χημικά παρά μόνο τα αρτιότερα συστατικά και μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη. Σταθερές αξίες είναι η μηλόπιτα, η πάστα καραμέλα, η πάστα σοκολάτας γάλακτος, η μους από αμύγδαλα και τα εκλέρ. Τη γιορτινή περίοδο, θα βρεις πέρα από τα συνηθισμένα, τον φανταστικό σοκολατένιο κορμό με κρέμα από κάστανα και άλλες εκλεπτυσμένες δημιουργίες και δώρα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Εθνάρχου Μακαρίου 43, Περιστέρι

Χωρίς γλυκά οι γιορτές δεν είναι το ίδιο. Γι’ αυτό επισκέψου κι εσύ παλιά κλασικά ζαχαροπλαστεία και προμηθεύσου τα απαραίτητα για να γλυκάνεις αυτές τις χριστουγεννιάτικες μέρες!

Xmas

8 προορισμοι στην Ελλάδα για να πας τα Χριστούγεννα και να περάσεις καλά

Για εσένα που φέτος τις γιορτές θες να ταξιδέψεις στη χώρα μας!
Ταξίδια

4 λιγότερο γνωστοί ευρωπαϊκοί προορισμοί, που τα Χριστούγεννα είναι σαν όνειρο

Αν έπρεπε να κάνουμε μια ευχή για τα Χριστούγεννα θα ήταν να βρεθούμε εκεί
Xmas

Γιατί αξίζει να περάσεις Χριστούγεννα στον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα;

Ο Μύλος των Ξωτικών άνοιξε τις πόρτες του λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2011 και από τότε ανάβει τα φώτα του σταθερά κάθε χρόνο αποτελώντας το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας!
Style

Με ποια φυτά θα δώσεις χριστουγεννιάτικη νότα στο χώρο σου;

Θα σε βάλουν αμέσως σε γιορτινό κλίμα!
Food

7 κλασσικά παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας για γιορτινές προμήθειες

Στο ίδιο σημείο για πολλά χρόνια, έχουν γλυκάνει γενιές και γενιές!
Σινεμά

Πες μου τα ζώδιό σου να σου πω ποια χριστουγεννιάτικη ταινία πρέπει να δεις

It`s the most wonderful time of the year ...και η κατάλληλη ταινία θα την κάνει ομορφότερη!
Xmas

6 Μέρη για να χαρείς τα χιονιά φέτος τα Χριστούγεννα

Για σένα που χρειάζεσαι ιδέες για το πού θα πας φέτος τις γιορτές!
Σινεμά

Αυτή είναι η παλαιότερη χριστουγεννιάτικη ταινία

Και μπορείς να τη βρεις στο διαδίκτυο!
Food

Πού θα αγοράσεις ιταλικά στυλάτα χριστουγεννιάτικα γλυκά στη Θεσσαλονίκη

Κάθε χώρα στον κόσμο έχει τα δικά της χριστουγεννιάτικα γλυκά και η ζύμη είναι το κοινό στοιχείο σε όλα.
Xmas

Η πιο… χριστουγεννιάτικη ταινία για τα Χριστούγεννα

Και έχουμε πολύ σοβαρό λόγο που το λέμε
Body+Mind

10 ιδέες για να κάνεις τα νύχια του Χειμώνα

Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ
Xmas

Μια βόλτα στις Χριστουγεννιάτικες αγορές του εξωτερικού

Για σένα που ετοιμάζεις ένα γιορτινό ταξίδι και θέλεις να πάρεις ιδέες ή για σένα θέλεις νοητά να περιηγηθείς στις φωτεινές γιορτινές αγορές!
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή

Style 24.04.2024
Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου

Η ελληνική πόλη ‑ φάντασμα στην Ιταλία που προκαλεί δέος από τότε που έχει ερημώσει

Ταξίδια 24.04.2024
Μπορείς να την επισκεφτείς, αλλά όχι να μείνεις

Ποια εποχή επιλέγουν οι περισσότεροι για να χωρίσουν

Σχέσεις 24.04.2024
Ο λόγος που συμβαίνει

Cocktail trends για το 2024

Food Χτες
Ο κόσμος της mixology συνεχίζει να εξελίσσεται

Όλες οι αλλαγές στο dating, που ίσως να μην γνωρίζεις

Σχέσεις Χτες
Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που γνωρίζουμε κόσμο

Τι είναι τα προβιοτικά καλλυντικά και γιατί γίνεται τέτοιος χαμός;

Body+Mind Χτες
Τα προβιοτικά συμβάλλουν σε μια πιο λαμπερή και νεανική επιδερμίδα

Οι 10 καθημερινές συνήθειες που μας κάνουν εξυπνότερους

Body+Mind Προχτές
«Τα μυαλά είναι σαν τα αλεξίπτωτα… για να λειτουργήσουν πρέπει να είναι ανοιχτά», όπως λέει και διάσημο ρητό

Το μόνο μπουφάν που χρειάζεσαι την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι αυτό

Style Προχτές
Προσθέτει μια νότα casual κομψότητας σε κάθε σύνολο

Ο βασικός «ένοχος» για καρδιακά προβλήματα

Body+Mind Προχτές
Πως μπορούμε να μειώσουμε την επίδραση του