LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ένας τρόπος για να μη γίνει παχουλό το μωρό σας

Τι ακριβώς δείχνει νέα μεγάλη έρευνα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/12/2022 | 00:22

Ένας τρόπος για να μη γίνει παχουλό το μωρό σας
Photo by Natalie

Οι επιστήμονες του Νοσοκομείου Brigham and Women’s και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης διεξήγαγαν μια έρευνα η οποία έβγαλε το συμπέρασμα ότι τα νεογέννητα μωρά τα οποία κοιμούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν ξυπνούν συχνά, έχουν αρκετά λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα στην βρεφική τους ηλικία.

Όπως εξηγεί η Susan Redline, επικεφαλης στο Τμήμα Ύπνου και Διαταραχών του Κιρκαδιανού Ρυθμού του Νοσοκομείου Brigham, «Παρόλο που η σχέση ανάμεσα στην έλλειψη ύπνου και την αύξηση του βάρους έχει αναφορά στους ενηλίκους και στα μεγαλύτερα παιδιά, η ίδια σύνδεση δεν είχε αναγνωριστεί μέχρι σήμερα και στα βρέφη. Στη μελέτη που κάναμε, βρήκαμε ότι τόσο η μικρότερη διάρκεια ύπνου όσο και τα περισσότερα ξυπνήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ήταν σχετιζόμενες με τις υψηλότερες πιθανότητες ενός βρέφους να γίνει υπέρβαρο κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του».

Οι επιστήμονες παρατήρησαν 298 νεογέννητα στο Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, από το 2016 έως το 2018. Παρακολούθησαν το μοτίβο του ύπνου τους, από τον πρώτο έως τον έκτο μήνα της ζωής τους, με τους γονείς τους να κρατούν ημερολόγια ύπνου, καταγράφοντας τις ώρες ύπνου αλλα΄και τον αριθμό των αφυπνίσεων των παιδιών.

Δεν μέτρησαν μόνο αυτό, αλλά και την ανάπτυξη των παιδιών, το ύψος, το βάρος αλλά και του δείτη μάζας σώματος. Μια ώρα περισσότερου ύπνου αντιστοιχούσε σε 26% μείωση στον κίνδυνο να γίνει υπέρβαρο το βρέφος, ενώ τα βρέφη που ξυπνούσαν λιγότερες φορές μέσα στη νύχτα, είχαν αρκετά χαμηλότερο κίνδυνο υπερβολικής άυξησης του βάρους.

Ο λόγος αυτού του συσχετισμού δεν είναι απολύτως σαφής, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο περισσότερος ύπνος χτίζει μια συνήθεια τακτικού φαγητού αλλά και της αυτορύθμισης του οργανισμού, κάτι που μειώνει τις πιθανότητες υπερκατανάλωσης φαγητού.

Βέβαια, η διάρκεια του θηλασμού επηρεάζει κι αυτή την ανάπτυξη του βρέφους. Οι επιστήμονες δεσμέυονται να επεκτείνουν τη συγκεκριμένη μελέτη, για να αποσαφηνίσουν τον τρόπο με τον οποίο τα μοτίβα του ύπνου επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη του βρέφους μέχρι και τα δυο έτη αλλά και να εντοπίσουν όσους παράγοντες διευκολύνουν τη σχέση ανάμεσα στον ύπνο και την αύξηση του βάρους.

«Η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία του υγιούς ύπνου σε κάθε ηλικία. Οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τους παιδιάτρους σχετικά με τις καλύτερες πρακτικές για την ενίσχυση του υγιούς ύπνου του παιδιού τους, όπως η διατήρηση προγράμματος του ύπνου και η παροχή ενός σκοτεινού και ήσυχου χώρου για τον ύπνο», καταλήγουν οι επιστήμονες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

3 τροφές που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου

Body+Mind 17.04.2024
Το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί

Η ευρωπαϊκή πόλη στην οποία είναι παράνομο να ... πεθάνεις

Ταξίδια 17.04.2024
Κι όμως, ένας υπάρχει τέτοιος νόμος

Δεν λέει ποτέ συγγνώμη: Τι λένε οι ψυχολόγοι για αυτούς τους συντρόφους

Σχέσεις 17.04.2024
Ο θυμός και η λύπη μπορεί να κυριαρχήσουν, οδηγώντας τη σχέση σε χωρισμό

Τα 5+1 πιο ινσταγκραμικά καφέ της Αθήνας

Ραδιόφωνο 17.04.2024
Ό,τι πρέπει για να βγάλεις τέλειες φωτογραφίες για το Instagram στην παραμυθένια τους διακόσμηση!

Cozy Cardio: Κάνει δουλειά η χαλαρή γυμναστική;

Body+Mind Χτες
Μια νέα φιλοσοφία που ίσως σε κάνει να αθληθείς παραπάνω

Οι επιστήμονες σε παρακαλούν να μειώσεις το κόκκινο κρέας: Tι έδειξαν νέες έρευνες

Body+Mind Χτες
Η αντικατάσταση κόκκινου κρέατος με ψάρι θα μπορούσε να σώσει 750.000 ζωές, σύμφωνα με μελέτη

Τα sneakers που επέστρεψαν και κάνουν χαμό

Style Προχτές
Ήταν τεράστια μόδα στα 00s και τώρα επανήλθαν!

Τυροπιτάκια νηστίσιμα, χωρίς μαγιά, χωρίς αναμονές

Food Προχτές
Τα πιο νόστιμα και εύκολα νηστίσιμα τυροπιτάκια που θα τα λατρέψετε

Τα wide‑leg jeans είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι για άψογο στυλ κάθε στιγμή της ημέρας

Style Προχτές
Όσο και αν αγαπάς τα skinny jeans, δε γίνεται να μη σε κερδίσει η άνεση που προσφέρουν τα wide – leg jeans!