E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ταξίδι στη Ζυρίχη: 10 προτάσεις που αξίζει να ακολουθήσεις

Πάμε να εξερευνήσουμε τη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 30/11/2022 | 07:27

Ταξίδι στη Ζυρίχη: 10 προτάσεις που αξίζει να ακολουθήσεις
Pexels

Η Ζυρίχη αποτελεί έναν από τους πιο φινετσάτους προορισμούς της Ευρώπης αλλά και τη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας. Πολλοί λανθασμένα πιστεύουν ότι είναι και η πρωτεύουσα της Ελβετίας αλλά πρωτεύουσά της είναι η μικρή Βέρνη με τη μεγάλη ιστορία.

Οι διακοπές στη Ζυρίχη χαρακτηρίζονται από πολυτέλεια και κομψότητα γι’ αυτό άλλωστε είναι η πιο γνωστή ελβετική πόλη και η πρώτη σε επισκέψεις. Θα ακούσεις να την ονομάζουν «θησαυροφυλάκιο του πλανήτη» και αυτό επειδή είναι η πόλη με τις περισσότερες τράπεζες αναλογικά με τον πληθυσμό της και έχει τις πιο ισχυρές χρηματικές καταθέσεις. Παράλληλα, είναι πλούσια σε πολιτιστικά ιδρύματα, με ιδιαίτερη αγάπη στην τέχνη, τη μόδα και τη φινέτσα.

Ένα ταξίδι στη Ζυρίχη, θεωρείται ταξίδι ζωής και πρέπει σίγουρα να μπει στη λίστα σου. Θα κάνεις τις πιο ωραίες βόλτες μέσα στους αναγεννησιακούς δρόμους της και θα ζήσεις για λίγο περιτριγυρισμένος από τις κορυφές των Άλπεων θαυμάζοντας τις όχθες του ποταμού Λίματ. Επίσης, θα δοκιμάσεις κάποιες από τις πιο νόστιμες σοκολάτες του κόσμου, αφού η Ελβετία παράγει κάποιες από τις καλύτερες μάρκες σοκολάτας. Είναι το κατάλληλο μέρος να χαλαρώσεις και να απολαύσεις νόστιμο φαγητό και να κάνεις διάφορες δραστηριότητες που θα βρεις στις προτάσεις που ακολουθούν.

Βόλτα στην Παλιά Πόλη - Altstadt

Το ιστορικό κέντρο της Ζυρίχης, βρίσκεται στις δύο όχθες του ποταμού Limmat. Στους μεσαιωνικούς και  μοντέρνους δρόμους της Altstadt συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος του πολιτισμού, της νυχτερινής ζωής και των αγορών της πόλης. Είναι ένα από εκείνα τα μέρη στα οποία αφήνεσαι και περιπλανιέσαι, συναντάς τυχαία πλατείες, καφετέριες, ιδιόρρυθμα μοναδικά καταστήματα και κάθε είδους ιστορικά μνημεία, από τις τέσσερις μεσαιωνικές εκκλησίες μέχρι το Δημαρχείο του 17ου αιώνα.

Στην προκυμαία του Limmat και στη δεξιά όχθη κατά μήκος του Limmatquai υπάρχουν όμορφα μεσαιωνικά σπίτια ενώ στη δυτική πλευρά της Altstadt μπορείς να θαυμάσεις τα έργα που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα.

Δες τη θέα από το Uetliberg

Για να γνωρίσεις και να θαυμάσεις μία πόλη, πρέπει να βρεις τον τρόπο να τη θαυμάσεις από ψηλά. Τι καλύτερο από το να ανέβεις μέχρι το βουνό του Uetliberg, το οποίο θα σου προσφέρει πανοραμική θεά στη Ζυρίχη;! Από το 1875 υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις το τρένο από το κέντρο της πόλης μέχρι την κορυφή του βουνού στα νοτιοδυτικά. Συγκεκριμένα αν πάρεις το S10 του SZU από το Hauptbahnhof θα είσαι δίπλα στην κορυφή σε μόλις 25 λεπτά και από το σταθμό στο Uetlibertg θα έχεις μόνο ελάχιστο περπάτημα μέχρι την κορυφή.

Μόλις ανέβεις θα αντικρίσεις ένα τοπίο εξωπραγματικό, καθώς αγναντεύεις τη Ζυρίχη, τα ποτάμια της, τη λίμνη και τις χιονισμένες Άλπεις στο βάθος. Στην κορυφογραμμή υπάρχει ένα εστιατόριο και ένα ξενοδοχείο, ενώ οι περισσότεροι ημερήσιοι εκδρομείς πηγαίνουν για πεζοπορία στο δάσος.

Μουσείο Τέχνης της Ζυρίχης

Κοντά στο Schauspielhaus στην πλατεία Heimplatz θα βρεις το εκπληκτικό Μουσείο Τέχνης της Ζυρίχης. Φιλοξενεί έργα από το 1200 έως τη δεκαετία του 2000 σε μια συλλογή που ξεχωρίζει για το γεγονός ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη ενιαία κρύπτη έργων του Ελβετού καλλιτέχνη του 20ού αιώνα Alberto Giacometti. Θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις έργα συμβολιστών όπως ο Ferdinand Hodler, ρομαντικών όπως ο Henry Fuseli ή σύγχρονα έργα από καλλιτέχνες όπως ο Pipilotti Rist και ο Peter Fischli. Υπάρχει επίσης μεγάλο μέρος της διεθνούς τέχνης, όπως η μεγαλύτερη συλλογή Edvard Munch εκτός Σκανδιναβίας, καθώς και διάφορα έργα των Van Gogh, Monet, Marc Chagall, Picasso, Max Beckmann, και σπουδαίους δασκάλους όπως ο Rembrandt και ο Domenichino.

Μουσείο Rietberg

Σε ένα συγκρότημα από ανάκτορα και βίλες και ένα σύγχρονο παράρτημα στο Rieterpark, το Μουσείο Rietberg εκθέτει έργα τέχνης και αρχαιολογίας από όλο τον κόσμο. Μπορεί να πρόκειται για λειτουργικά αντικείμενα από τις νότιες θάλασσες, αρχαία αιγυπτιακά αγάλματα, βουδιστική τέχνη από την Ανατολική Ασία, αφρικανικά γλυπτά, αλλά και λεπτοδουλεμένα έργα από την Ελβετία. Τα αρχεία είναι τεράστια και υπάρχει πολύ υλικό για προσωρινές εκθέσεις σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου. Αν ο καιρός το επιτρέπει, το πάρκο προσφέρεται για πικ-νικ και ξάπλες στο γρασίδι.

Εκκλησία Grossmünster

Οι δύο πύργοι αυτής της ρωμανικής εκκλησίας θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν το πιο χαρακτηριστικό ορόσημο της Ζυρίχης. Το Grossmünster, αρχικά μοναστηριακή εκκλησία, ξεκίνησε στις αρχές του 12ου αιώνα και ολοκληρώθηκε περίπου έναν αιώνα αργότερα. Αν είσαι λάτρης της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής θα εντυπωσιαστείς με την κύρια πύλη και τα γλυπτά κιονόκρανα.

Η κρύπτη, το παλαιότερο τμήμα της εκκλησίας, διαθέτει ξεθωριασμένες τοιχογραφίες του Hans Leu του πρεσβύτερου, από τη δεκαετία του 1400. Τον 16ο αιώνα το Γκρόσμουνστερ αποτέλεσε το σημείο μηδέν της Μεταρρύθμισης στην Ελβετία, με πρωτεργάτη τον Χούλντριχ Ζβίνγκλι, και η εκκλησία αποσχίστηκε από τον παπισμό το 1523. Στην εκκλησία υπάρχει ένα μουσείο σχετικά με αυτά τα ιστορικά γεγονότα.

Βόλτα στη γειτονιά Niederdorf

Κάτω από τους εντυπωσιακούς πύργους του Grossmünster βρίσκεται η νεανική και συναρπαστική γειτονιά Niederdorf. Είναι μια καλή ευκαιρία να απολαύσεις την ατμόσφαιρα σε αυτό το στενό πλέγμα από πλακόστρωτα δρομάκια χωρίς αυτοκίνητα στη δεξιά όχθη του ποταμού Limmat. Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορείς να χαζέψεις τα καταστήματα design και τις μοντέρνες μπουτίκ, ενώ τη νύχτα μπορείς να θαυμάσεις τη φωτισμένη πόλη. Θα ήταν ωραία ιδέα να επισκεφθείς κάποιο εστιατόριο για να δοκιμάσεις το ξακουστό zürcher geschnetzeltes, το οποίο είναι μοσχάρι σε σάλτσα κρασιού και κρέμας. Ακόμη, δοκίμασε διάφορα ελβετικά τυριά, το διάσημο λευκό ψωμί zopf και το bundnernusstorte: το πεντανόστιμο κέικ με καραμελωμένα καρύδια.

Σε αυτή τη γειτονιά θα βρεις και κάποια άλλα σημεία που χρήζουν προσοχής, όπως το Conditorei Péclard, ένα παραδοσιακό καφενείο με vintage διακόσμηση, και το Cabaret Voltaire, ένα από τα μέρη όπου γεννήθηκε το κίνημα Dada.

Ψώνια στο Bahnhofstrasse

Ο κύριος εμπορικός δρόμος της Ζυρίχης είναι ένας από τους ακριβότερους στον κόσμο. Και είναι λογικό αφού οι περισσότερες από τις κομψές βιτρίνες των καταστημάτων φέρουν τα λογότυπα από διεθνείς εμπορικούς οίκους μόδας όπως Prada, Chanel, Burberry, Gucci και Louis Vuitton.

Σε αυτό το σημείο επιδεικνύεται φανερά ο πλούτος της Ζυρίχης και ο δρόμος γίνεται ιδιαίτερα πολυσύχναστος τον Δεκέμβριο, όταν η αγορά γεμίζει με χριστουγεννιάτικα είδη. Ο δρόμος αυτός χρησιμοποιείται επίσης και από το δίκτυο του τραμ γι’ αυτό και δεν υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα, οπότε η κυκλοφορία γίνεται πιο εύκολη. Αν βρεθείς εκεί κάνε ένα διάλειμμα από το shopping περνώντας από το μυθικό ζαχαροπλαστείο και καφέ Sprüngli, όπου οι ντόπιοι της Ζυρίχης πηγαίνουν για καφέ και γλυκά από τον 19ο αιώνα.

Μουσείο Ρολογιών Beyer

Σε μία πόλη όπως η Ζυρίχη, τόσο στενά συνδεδεμένη με την τέχνη της ωρολογοποιίας δε θα μπορούσε να λείπει αυτό το συναρπαστικό μουσείο. Θα το βρεις στην Bahnhofstrasse και θα μάθεις εκεί την ιστορία της χρονομέτρησης και την τέχνη της ωρολογοποιίας. Από τον δρόμο ίσως δεν καταλάβεις ότι το μουσείο βρίσκεται εκεί, αφού δεν υπάρχει κάποια έντονη επιγραφή. Κατά την είσοδό σου θα λάβεις ένα ipad, το οποίο έχει λεπτομερείς πληροφορίες για κάθε ρολόι, το παλαιότερο από τα οποία χρονολογείται πριν από 3.400 χρόνια.

Συγκεκριμένα, σε αυτόν τον χώρο υπάρχουν όργανα πλοήγησης, ρολόγια εκκρεμούς, περίπλοκα ρολόγια από τον 16ο και 17ο αιώνα, εξαιρετικά κατασκευασμένα ρολόγια τσέπης και μια σπάνια έκδοση του πρώτου ρολογιού χειρός με χαλαζία από τη δεκαετία του 1960.

Όπερα της Ζυρίχης

Η λαμπρή Όπερα της Ζυρίχης βρίσκεται στην πλατεία Sechseläutenplatz και χρονολογείται από τη δεκαετία του 1890. Σχεδιάστηκε από τους παραγωγικούς βιεννέζους αρχιτέκτονες Fellner & Helmer. Στην πλατεία θα εντοπίσεις τις προτομές διάσημων πολιτιστικών προσωπικοτήτων στην πρόσοψη, όπως ο Μότσαρτ, ο Βάγκνερ, ο Σίλλερ, ο Γκαίτε, ο Σαίξπηρ και ο Βέμπερ, οι οποίοι έχουν την τιμητική τους. Η Όπερα μαζεύει πλήθος κόσμου και το 2014 πήρε το βραβείο καλύτερης όπερας στα Διεθνή Βραβεία. Υπάρχουν γερμανόφωνες ξεναγήσεις στο εσωτερικό της και στη μεγαλοπρεπή αίθουσα αναβίωσης του Ροκοκό. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να πάρεις μια γεύση από τη μαγεία της είναι σε μία από τις 250 παραστάσεις κάθε χρόνο, από διεθνείς αστέρες της όπερας και μαέστρους.

Pavillon Le Corbusier – Κέντρο Λε Κορμπυζιέ

Ο Λε Κορμπυζιέ, κυρίαρχη μορφή της αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα, σχεδίασε προς το τέλος της ζωής του, ένα μουσείο για το έργο του στην ανατολική όχθη της λίμνης Ζυρίχης στο Seefeld. Το Pavillon θεωρείται ότι είναι ένα έργο τέχνης στο σύνολό του, όπως το θέατρο και το μουσείο Dalí στην Ισπανία. Το Pavillon ήταν το τελευταίο του μεγάλο έργο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1967, δύο χρόνια μετά τον θάνατό του.

Ο σχεδιασμός του μουσείου ήταν μια ρήξη με το παραδοσιακό του στυλ, αφού το σκυρόδεμα που τον χαρακτήριζε, αντικαταστάθηκε από ατσάλι και έντονα χρωματιστά εμαγιέ πάνελ. Στο εσωτερικό θα βρεις πίνακες του Le Corbusier, σκίτσα πρωτοποριακών έργων, σχέδια, γλυπτά, γραπτά εκθέματα και πολλά δείγματα των επίπλων του που άλλαξαν τα δεδομένα.

Στο ταξίδι σου στη Ζυρίχη θα «χορτάσεις» όλες τις εκφάνσεις της τέχνης, ενώ παράλληλα θα απολαύσεις όλες τις παροχές μιας υπερσύγχρονης πόλης. Οι διακοπές εκεί αποκτούν την πολυτέλεια που δε θα βρεις αλλού και μόνο αν γίνεις για λίγο κάτοικός της, θα κατανοήσεις το πολυσύνθετο περιβάλλον της.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Cocktail trends για το 2024

Food 23.04.2024
Ο κόσμος της mixology συνεχίζει να εξελίσσεται

Όλες οι αλλαγές στο dating, που ίσως να μην γνωρίζεις

Σχέσεις 23.04.2024
Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που γνωρίζουμε κόσμο

Τι είναι τα προβιοτικά καλλυντικά και γιατί γίνεται τέτοιος χαμός;

Body+Mind 23.04.2024
Τα προβιοτικά συμβάλλουν σε μια πιο λαμπερή και νεανική επιδερμίδα

Οι 10 καθημερινές συνήθειες που μας κάνουν εξυπνότερους

Body+Mind Χτες
«Τα μυαλά είναι σαν τα αλεξίπτωτα… για να λειτουργήσουν πρέπει να είναι ανοιχτά», όπως λέει και διάσημο ρητό

Το μόνο μπουφάν που χρειάζεσαι την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι αυτό

Style Χτες
Προσθέτει μια νότα casual κομψότητας σε κάθε σύνολο

Ο βασικός «ένοχος» για καρδιακά προβλήματα

Body+Mind Χτες
Πως μπορούμε να μειώσουμε την επίδραση του

Kαθάρισε το πρόσωπό σου σωστά: Πώς να το κάνεις σαν επαγγελματίας

Body+Mind Χτες
Μαθαίνουμε από τις celebs που έχουν στις ομάδες τους, τους καλύτερους beauty experts

Κόλπα στο μακιγιάζ για να φαίνονται τα μάτια σου μεγαλύτερα

Style Προχτές
Τα tips που θα κάνουν τη διαφορά