E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Santa Baby

8 προορισμοι στην Ελλάδα για να πας τα Χριστούγεννα και να περάσεις καλά

Για εσένα που φέτος τις γιορτές θες να ταξιδέψεις στη χώρα μας!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 17/11/2022 | 19:08

8 προορισμοι στην Ελλάδα για να πας τα Χριστούγεννα και να περάσεις καλά
@fmimagesalbania / instagram

Πλησιάζουν αυτές οι μέρες του χρόνου που ξαναγίνεσαι παιδί και ονειρεύεσαι να ζήσεις στιγμές βγαλμένες απ’τα παραμύθια. Τα Χριστούγεννα, είναι μαγικά στην Ελλάδα.

Υπάρχουν μέρη που θα απολαύσεις στο έπακρο τα όμορφα τοπία και τη φύση. Χιόνια στα βουνά, ζεστή σοκολάτα δίπλα στο τζάκι, θολά τζάμια και χουχούλιασμα, όλα αυτά αξίζουν περισσότερο την εορταστική περίοδο, όπου η δουλειά μπαίνει για λίγο στην άκρη και η ξεκούραση γίνεται προτεραιότητα.

Αξίζει φέτος να επισκεφτείς κάτι διαφορετικό, κάτι που θα σε βάλει με άλλον τρόπο στο πνεύμα των Χριστουγέννων για να γνωρίσεις τις σπάνιες ομορφιές της χώρας μας. Οι χιονισμένες πλαγιές, τα ορεινά καταφύγια και οι παραδοσιακοί οικισμοί είναι ιδανικοί για παρέες, οικογένειες και ζευγάρια που θα εκτιμήσουν παραπάνω το νόημα των Χριστουγέννων.

Οι προορισμοί που θα δεις ίσως δεν είναι οι γνωστοί χριστουγεννιάτικοι προορισμοί, αλλά μία προτροπή να θαυμάσεις κάτι πέρα από τα συνηθισμένα.

Πάπιγκο

Είναι ίσως το πιο γραφικό χωριό από τα 46 Ζαγοροχώρια. Τον χειμώνα, τα πετρόχτιστα σπίτια και τα σκουρόχρωμα πλακόστρωτα είναι σκεπασμένα από αφράτο ολόλευκο χιόνι. Εκεί μπορεί να μη βρεις ένα ακραίο γιορτινό χριστουγεννιάτικο κλίμα αλλά θα βρεις ανθρώπους γεμάτους όρεξη για ζωή - πώς να μην είναι άλλωστε όταν ζουν σε αυτόν τον παράδεισο -  που καλοπερνούν στην καθημερινότητα τους άσχετα με το αν είναι γιορτή ή οχι.

Τα Χριστούγεννα στο Πάπιγκο θα επισκεφθείς την ξακουστή πέτρινη εκκλησία των Ταξιαρχών και το ξωκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου και θα ανακαλύψεις κρυμμένους θησαυρούς της περιοχής όπως τις «Κολυμπήθρες» που μοιάζουν με μικρές πισίνες. Θα γευτείς τοπικές νοστιμιές μιας και η περιοχή φημίζεται για τις πίτες της, αλλά και την παραδοσιακή σιροπιαστή «πατσιαβούρα», το ραβανί και το γαλακτομπούρεκο. Αν σου αρέσει η ιππασία, δεν πρέπει να χάσεις τη βόλτα με άλογα στους δασικούς δρόμους και αν είσαι πιο extreme είναι ευκαιρία για rafting στο Βοϊδομάτη. Διαφορετικά μπορείς απλά να περπατήσεις στις όχθες του, απολαμβάνοντας τα ρομαντικά μονοπάτια.

Λιτόχωρο – Όλυμπος

Η επιλογή αυτού του προορισμού έχει το πλεονέκτημα του να δεις χιονισμένο τον επιβλητικό Όλυμπο. Το Λιτόχωρο είναι ένα χωριό με μοναδική φυσική ομορφιά και είναι χτισμένο στους πρόποδες του Ολύμπου που τόσο πολύ θα σε μαγέψει, ώστε να θες να κατακτήσεις τις κορυφές του. Οι λάτρεις της ορειβασίας θα βρουν τον παράδεισό τους, ενώ ακόμη και αυτοί που δεν ψήνονται για τέτοια θα θελήσουν να πάρουν μέρος στις πιο εύκολες διαδρομές που οργανώνονται με φοβερή θέα. Κορυφαία διαδρομή αποτελεί αυτή στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, για να πάρεις μία καλή γεύση από φύση και καθαρό αέρα αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Ακόμη, αν βρεθείς στο Λιτόχωρο, είναι must να επισκεφτείς το Φαράγγι του Ενιπέα, που ενδείκνυται για πεζοπορία σε ένα σκηνικό με φυσικούς καταρράκτες και λίμνες. Στην περιοχή αυτή, μπορείς να επισκεφθείς το κάστρο του Πλαταμώνα, το Ναυτικό Μουσείο και το Μουσείο του Δίου, το Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου αλλά και να απολαύσεις νόστιμα φαγητά και ωραία φιλοξενία από τους ντόπιους. Τέλος, το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου είναι ένα τέλειο μέρος για να κάνεις σκι σε μία από τις 10 πίστες του ή απλά να χαλαρώσεις στο διώροφο σαλέ του.

Παύλιανη Φθιώτιδας

Αυτό το ορεινό χωριό είναι πόλος έλξης όλες τις εποχές του χρόνου. Βρίσκεται στις πλαγιές της Οιτής και χωρίζεται στην Άνω και την Κάτω Παύλιανη. Όλο το χωριό είναι γεμάτο με ζωγραφιές και έξυπνες πινακίδες και σκίτσα που δίνουν οδηγίες στους περαστικούς και νόημα στα στενά μονοπάτια του. Όταν επισκεφθείς την Παύλιανη, θα νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε έναν παιχνιδότοπο, ειδικά αν βρεθείς στο θεματικό πάρκο του που κλέβει τις εντυπώσεις με τις αιώρες, τις μουσικές γέφυρες, τις ευφάνταστες ζωγραφιές και τις ξύλινες ενδείξεις με διάφορα quotes που είναι τέλεια spots για φωτογραφίες.

Εκτός αυτού, θα γευτείς παραδοσιακές νόστιμες απολαύσεις και στην Παύλιανη αλλά και στα γύρω χωριά. Πολύ κοντά βρίσκεται και το φαράγγι Ασωπού, ένα κομμάτι ασύλληπτου φυσικού κάλλους που δεν πρέπει να χάσεις.

Αμπελιώνα Μεσσηνίας

Ένα μικρό χωριουδάκι μέσα στο πράσινο με πετρόχτιστα σπιτάκια, πέτρινα καλντερίμια και αυλές σπιτιών που θυμίζουν ολάνθιστα περιβόλια. Είναι χτισμένη στο νοητό σταυροδρόμι των νομών Μεσσηνίας, Ηλείας και Αρκαδίας. Μια βόλτα στο χωριό θα σε κάνει να το νιώσεις αμέσως πατρίδα σου, πράγμα που βοηθούν οι φιλόξενοι κάτοικοί του.

Θα συναντήσεις πολλές πηγές και βρύσες με τρεχούμενο νερό και το όμορφο καστανόδασος – το μοναδικό προστατευόμενο στην Πελοπόννησο -  που μπορείς να κάνεις εκεί πεζοπορία ή ποδηλασία. Η Αμπελιώνα αποτελεί ιδανικό προορισμό για χαλάρωση, απομόνωση και ποιοτικό χρόνο στη φύση, αν θες να αποφύγεις τις φανφάρες των Χριστουγέννων.

Πολύ κοντά βρίσκονται και οι πηγές του ποταμού της Νέδας, που πήρε το όνομά του από τη Νύμφη Νέδα. Αν είσαι σινεφίλ, μάθε ότι το χωριό αυτό είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του βραβευμένου σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου και στο «Abeliona Retreat» θα βρεις μία σειρά από  αντικείμενα του σκηνοθέτη από τις ταινίες του.

Βυτίνα Αρκαδίας

Η Βυτίνα, ένας από τους πιο γνωστους ορεινούς προορισμούς διακοπών, αποτελεί το διαμάντι του Μαινάλου και σημαντικό κομμάτι της τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Γεμάτη έλατα, με τα γραφικά στενά και την όμορφη πλατεία της, τα δενδροσκέπαστα δρομάκια και τα δασάκια της, ανταμείβει τους επισκέπτες με αξέχαστες στιγμές. Σε πολύ κοντινές αποστάσεις υπάρχουν πολλά χωριουδάκια με ποτάμια, πηγές, ιστορικά μνημεία, μοναστήρια που αξίζει να επισκεφθείς και να εξερευνήσεις.

Το βουνίσιο στοιχείο θα σε γεμίσει με θαλπωρή και «ζεστασιά». Δεν πρέπει να φύγεις από τη Βυτίνα αν δε δεις το Λαογραφικό Μουσείο, την Ιερά Μονή Κερνίτσας και τον μοναδικό Δρόμο της Αγάπης που αποτελεί την πιο ρομαντική στάση του οικισμού. Και φυσικά μην παραλείψεις να δοκιμάσεις σε ένα από τα παραδοσιακά ταβερνάκια, ντόπια φρέσκα κρέατα και τυριά, και αφράτη γαλατόπιτα.

Μεταξοχώρι Κισσάβου

Μέσα στις στροφές, 35 χιλιόμετρα μακριά από τη Λάρισα θα δεις το Μεταξοχώρι, ένα πανέμορφο χωριό με πλατάνια και κτίσματα από πέτρα. Εκεί γινόταν για πάρα πολλά χρόνια η παραγωγή και το εμπόριο μεταξιού και έτσι το χωριό αποτελούσε κέντρο δύναμης και πλούτου. Στο Μεταξοχώρι υπάρχουν 12 βυζαντινές εκκλησίες. Το πιο εντυπωσιακό μοναστήρι είναι το μοναστήρι των Εσοδίων της Θεοτόκου, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και κελιά που ευνόησαν την παραγωγή κουκουλιών μεταξοσκώληκα. Στην πλατεία του χωριού θα βρεις το αρχοντικό Βατζιά από το 1871 και το αρχοντικό Τζήμερου, που αποτέλεσε το πρώτο Παρθεναγωγείο της περιοχής. Εκτός από αυτα, θα δεις τα πιο όμορφα κτίρια, τα λεγόμενα «κουκουλόσπιτα». Θα κάνεις πεζοπορία και περίπατο στη φύση και ένα πέρασμα από τα γύρω χωριά, θα δεις τον καταρράκτη Σωτηρίτσας, το φαράγγι της Καλυψούς και θα θαυμάσεις τον Κίσσαβο σε πολλές ορειβατικές διαδρομές.

Λίμνη Πλαστήρα

Γνωστή και ως λίμνη των 4 εποχών, η Λίμνη Πλαστήρα είναι όμορφη είτε χιονισμένη, είτε με την πλούσια βλάστηση να την περικυκλώνει. Γύρω από αυτήν υπάρχουν γύρω στα 20 γραφικά χωριά και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νομού Καρδίτσας. Η έκτασή της είναι περίπου 55 χιλιόμετρα και αν κάνεις αυτή τη διαδρομή θα βρεις σε κάθε γωνιά κάποιον μικρό θησαυρό.

Τα Χριστούγεννα θα τη βρεις τυλιγμένη στο χιόνι και την ομίχλη και οι βόλτες σου εκεί θα είναι αξέχαστες. Θα σου δοθεί η ευκαιρία να κάνεις πεζοπορία μέσα στο βουνό και τοξοβολία. Θα βρεις επίσης άπαιχτα παραδοσιακά μαγαζιά για να φας τοπικα εδέσματα. Και αν θέλεις να περιπλανηθείς περισσότερο μπορείς να επισκεφθείς κάποια από τα γύρω χωριά που αξίζουν μια βόλτα για να τα ανακαλύψεις. Το Νεοχώρι, η Νεράιδα, το Φανάρι, το Μαυρομμάτι και άλλα, θα σε κάνουν να χορτάσεις φύση και φρέσκο αέρα και να βγάλεις πολλές φωτογραφίες στα γραφικά μονοπάτια. Τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια εκεί έχουν ένα έθιμο, όπου οι ντόπιοι λένε τα κάλαντα ντυμένοι με προβιές ζώων. Τέλος, ανέβα μέχρι το Μοναστήρι της Παναγίας Πελεκητής, για να θαυμάσεις τη λίμνη από ψηλά.

Κλαυσί Ευρυτανίας

Ένας παράδεισος στο χωριό Κλαυσί που ανακαλύπτουν οι επισκέπτες που αφήνονται εκεί για την ήσυχη ομορφιά του χωριού και τους φιλόξενους κατοίκους του. Βρίσκεται σε προνομιακό σημείο στην κοιλάδα της Ποταμιάς, σε υψόμετρο 780 μέτρων.  Λένε πως ονομάστηκε έτσι από τα κλάματα των κατοίκων του, που υπέμειναν πολλές καταστροφές του χωριού. Λόγω της θέσης του έχει μοναδική θέα και διατηρεί την παραδοσιακή του ταυτότητα χωρίς να επηρεάζεται από τον τουρισμό.

Εκεί μπορείς να κάνεις ένα χριστουγεννιάτικο roadtrip συνδυάζοντας φύση, ιστορία και αξιοθέατα. Σημαντικό μνημείο είναι η εκκλησία του Μάρτυρα Λεωνίδη, η μοναδική που διασώζεται στο μεγαλύτερο μέρος της από τον 5ο αιώνα! Επιπλέον, οι βόλτες στην πλατεία του και οι στάσεις για φαγητό και καφέ, θα είναι μέρος της υπέροχης εμπειρίας σου εκεί.

Τα Χριστούγεννα είναι ευκαιρία για χαλάρωση και ξεκούραση και ο βασικός στόχος είναι να περάσεις καλά, όποιον προορισμό και να διαλέξεις. Πάντα υπερτερούν ωστόσο, οι μυρωδιές απ’το τζάκι, τα χιονισμένα τοπία και τα καμαρωτά έλατα στα ορεινά χωριά μας. Και λίγα μελομακάρονα και κουραμπιέδες για τη γεύση!

 

Xmas

8 προορισμοι στην Ελλάδα για να πας τα Χριστούγεννα και να περάσεις καλά

Για εσένα που φέτος τις γιορτές θες να ταξιδέψεις στη χώρα μας!
Ταξίδια

4 λιγότερο γνωστοί ευρωπαϊκοί προορισμοί, που τα Χριστούγεννα είναι σαν όνειρο

Αν έπρεπε να κάνουμε μια ευχή για τα Χριστούγεννα θα ήταν να βρεθούμε εκεί
Xmas

Γιατί αξίζει να περάσεις Χριστούγεννα στον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα;

Ο Μύλος των Ξωτικών άνοιξε τις πόρτες του λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2011 και από τότε ανάβει τα φώτα του σταθερά κάθε χρόνο αποτελώντας το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας!
Style

Με ποια φυτά θα δώσεις χριστουγεννιάτικη νότα στο χώρο σου;

Θα σε βάλουν αμέσως σε γιορτινό κλίμα!
Food

7 κλασσικά παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας για γιορτινές προμήθειες

Στο ίδιο σημείο για πολλά χρόνια, έχουν γλυκάνει γενιές και γενιές!
Σινεμά

Πες μου τα ζώδιό σου να σου πω ποια χριστουγεννιάτικη ταινία πρέπει να δεις

It`s the most wonderful time of the year ...και η κατάλληλη ταινία θα την κάνει ομορφότερη!
Xmas

6 Μέρη για να χαρείς τα χιονιά φέτος τα Χριστούγεννα

Για σένα που χρειάζεσαι ιδέες για το πού θα πας φέτος τις γιορτές!
Σινεμά

Αυτή είναι η παλαιότερη χριστουγεννιάτικη ταινία

Και μπορείς να τη βρεις στο διαδίκτυο!
Food

Πού θα αγοράσεις ιταλικά στυλάτα χριστουγεννιάτικα γλυκά στη Θεσσαλονίκη

Κάθε χώρα στον κόσμο έχει τα δικά της χριστουγεννιάτικα γλυκά και η ζύμη είναι το κοινό στοιχείο σε όλα.
Xmas

Η πιο… χριστουγεννιάτικη ταινία για τα Χριστούγεννα

Και έχουμε πολύ σοβαρό λόγο που το λέμε
Body+Mind

10 ιδέες για να κάνεις τα νύχια του Χειμώνα

Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ
Xmas

Μια βόλτα στις Χριστουγεννιάτικες αγορές του εξωτερικού

Για σένα που ετοιμάζεις ένα γιορτινό ταξίδι και θέλεις να πάρεις ιδέες ή για σένα θέλεις νοητά να περιηγηθείς στις φωτεινές γιορτινές αγορές!
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Cocktail trends για το 2024

Food 23.04.2024
Ο κόσμος της mixology συνεχίζει να εξελίσσεται

Όλες οι αλλαγές στο dating, που ίσως να μην γνωρίζεις

Σχέσεις 23.04.2024
Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που γνωρίζουμε κόσμο

Τι είναι τα προβιοτικά καλλυντικά και γιατί γίνεται τέτοιος χαμός;

Body+Mind 23.04.2024
Τα προβιοτικά συμβάλλουν σε μια πιο λαμπερή και νεανική επιδερμίδα

Οι 10 καθημερινές συνήθειες που μας κάνουν εξυπνότερους

Body+Mind Χτες
«Τα μυαλά είναι σαν τα αλεξίπτωτα… για να λειτουργήσουν πρέπει να είναι ανοιχτά», όπως λέει και διάσημο ρητό

Το μόνο μπουφάν που χρειάζεσαι την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι αυτό

Style Χτες
Προσθέτει μια νότα casual κομψότητας σε κάθε σύνολο

Ο βασικός «ένοχος» για καρδιακά προβλήματα

Body+Mind Χτες
Πως μπορούμε να μειώσουμε την επίδραση του

Kαθάρισε το πρόσωπό σου σωστά: Πώς να το κάνεις σαν επαγγελματίας

Body+Mind Χτες
Μαθαίνουμε από τις celebs που έχουν στις ομάδες τους, τους καλύτερους beauty experts

Κόλπα στο μακιγιάζ για να φαίνονται τα μάτια σου μεγαλύτερα

Style Προχτές
Τα tips που θα κάνουν τη διαφορά