LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θετικοί στον κορωνοϊό; Οι ρινικές πλύσεις που θα σας γλιτώσουν από το νοσοκομείο

Δημοσίευση 18/9/2022 | 09:25

Θετικοί στον κορωνοϊό; Οι ρινικές πλύσεις που θα σας γλιτώσουν από το νοσοκομείο

Μοιάζει τόσο απλό και είναι! Οι ρινικές πλύσεις δύο φορές ημερησίως με ένα ήπιο αλατούχο διάλυμα φυσιολογικού ορού αμέσως μετά την διάγνωση με κορωνοϊό μπορεί να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες νοσηλείας και θανάτου σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Ιατρικό Κολλέγιο της Γεωργίας του Πανεπιστημίου της Augusta. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Ear, Nose & Throat Journal.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο καθένας μπορεί να εφαρμόσει την τεχνική στο σπίτι αναμειγνύοντας μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι με μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι βρασμένο ή αποσταγμένο νερό και μεταγγίζοντας το μείγμα σε ένα μπουκάλι ρινικών πλύσεων.

«Αυτό που λέμε στα επείγοντα είναι ότι η λύση για τη μόλυνση είναι η αραίωση», λέει η Δρ Amy Baxter,, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Ιατρικό Κολλέγιο της Τζόρτζια στο Πανεπιστήμιο Augusta και εκ των συγγραφέων της μελέτης.

«Ενυδατώνοντας περισσότερο τα ιγμόρειά σας, βοηθάτε την καλύτερη λειτουργία τους» συνεχίζει η Δρ Baxter. «Εάν έχετε έναν μολυσματικό παράγοντα στη μύτη, όσο περισσότερο τον ξεπλένετε, τόσο καλύτερα θα απαλλαγείτε από ρύπους, ιούς και οτιδήποτε άλλο» τονίζει.

Δύο κομβικά σημεία επισημαίνει ο Δρ Richard Schwartz, πρόεδρος του Τμήματος Επείγουσας Ιατρικής του Ιατρικού Κολλεγίου της Γεωργίας (MCG): «Βρήκαμε 8,5 φορές μείωση των νοσηλειών και κανένα θάνατο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου».

Η μελέτη θεωρείται η μεγαλύτερη, προοπτική κλινική δοκιμή του είδους της και οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο πληθυσμός υψηλού κινδύνου που μελέτησαν -πολλοί από τους οποίους είχαν προϋπάρχουσες παθήσεις όπως η παχυσαρκία και η υπέρταση- μπορεί να ωφεληθεί από αυτή την εύκολη και φθηνή πρακτική.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι λιγότερο από το 1,3% από τα 79 άτομα της μελέτης – ηλικίας 55 ετών και άνω – που εγγράφηκαν εντός 24 ωρών από τη στιγμή που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, μεταξύ 24 Σεπτεμβρίου και 21 Δεκεμβρίου 2020, νοσηλεύτηκαν – δεν σημειώθηκαν θάνατοι.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν στο MCG και το Σύστημα Υγείας της Πανεπιστημίου της Augusta και παρακολουθήθηκαν για 28 ημέρες, ένας νοσηλευτηκε και ένας πήγε μέχρι τα επείγοντα αλλά δεν εισήχθη.

Συγκριτικά, στην ομάδα ελέγχου (με παρόμοια δημογραφικά χαρακτηριστικά) 9,47% των ασθενών νοσηλεύτηκε και 1,5% πέθανε με βάση τα στοιχεία του αμερικανού CDC κατά το ίδιο χρονικό διάστημ (περίπου εννέα μήνες μετά την πρώτη εμφάνιση του SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ).

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η διαφορά στα παραπάνω ποσοστά από τον Νοέμβριο του 2021 θα μπορούσε να μεταφραστεί σε περίπου ένα εκατομμύριο λιγότερες νοσηλείες. «Εάν επιβεβαιωθεί σε άλλες μελέτες η πιθανή μείωση στη θνησιμότητα και θνητότητα παγκοσμίως θα είναι πολύ σημαντική» αναφέρουν στην έρευνα.

Η Δρ Baxter και ο Δρ Schwartz πειραματίστηκαν από νωρίς μετά την έναρξη της πανδημίας με την εφαρμογή ενός οικονομικού αλλά αποτελεσματικού τρόπου να απομακρυνθεί (να ξεπλυθεί ουσιαστικά) ένα μεγάλο μέρος του ιικού φορτίου από τον οργανισμό μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες ο ιός να εισέλθει στους πνεύμονες και να προκαλέσει μεγαλύτερες βλάβες.

Επιπρόσθετα οι ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό φάνηκε ότι αποδυναμώνουν και την ικανότητα πρόσδεσης του SARS-CoV-2 στον υποδοχέα ACE2.

Στο πλαίσιο της έρευνας δοκιμάστηκαν πλύσεις με αλατούχο φυσιολογικό ορό αλλά και σε μείγματα με ιωδιούχο ποβιδόνη ή διττανθρακικό νάτριο ή αλλιώς μαγειρική σόδα. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι προσθήκες αυτές δεν μετέβαλαν τη δραστικότητα του διαλύματος και ότι ο καθοριστικός παράγοντας αποτελεσματικότητας είναι οι συχνές πλύσεις.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να διαπιστώσουν και την αποτελεσματικότητα των πλύσεων στη βαρύτητα των συμπτωμάτων (ρίγη, απώλεια γεύσης και όσφρησης). Είκοσι τρεις από τους 29 συμμετέχοντες που έκαναν δις ημερησίως ρινικές πλύσεις δεν είχαν συμπτώματα ή είχαν μόνο ένα στο τέλος δύο εβδομάδων σε σύγκριση με 14 από τους 33 που ήταν λιγότερο επιμελείς.

Επίσης οι πιο συνεπείς ανέφεραν και ταχύτερη υποχώρηση των συμπτωμάτων ανεξάρτητα από το ποιο από τα δύο κοινά αντισηπτικά πρόσθεταν στο αλατούχο νερό (ιώδιο ή διττανθρακική σόδα).

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ρινικές πλύσεις μείωνουν τη βαρύτητα της λοίμωξης από μια οικογένεια αναπνευστικών ιών που περιλαμβάνουν και τους κορωνοϊούς. Πρόκειται για τους ιούς της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος. Ο SARS-CoV-2 αποδείχθηκε μια ακόμη καλή περίπτωση για την προληπτική εφαρμογή ρινικών πλύσεων.

Η Δρ Baxter σημείωσε ότι η ιατρική κοινότητα υποδέχθηκε με πολύ σκεπτικισμό αυτό το τόσο απλό αλλά αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες παγκοσμίως, τουλάχιστον μέχρι τη δημοσίευση της έρευνας.

Πρόσφατες έρευνες έχουν επίσης δείξει οτι οι γαργάρες με αλατούχο διάλυμα είναι αποτελεσματικές για τη μείωση του ιικού φορτίου, καθώς και ότι το αλατούχο διάλυμα δρα ποικιλοτρόπως και για τη μείωση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος και μπορεί να λειτουργήσει ως παρέμβαση πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της Covid-19.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτό είναι το αγαπημένο χρώμα μαλλιών της Generation Z

Πριν 9 ώρες
H Generation Z φαίνεται να έχει αγαπημένο χρώμα μαλλιών. Πρωταωγιστεί εδώ και πάνω από 2 χρόνια και έχει καθιερωθεί.

Το μπαχαρικό που είναι Νο1 αφροδισιακό

Πριν 9 ώρες
Έντονη σeξουαλική δραστηριότητα παρατηρήθηκε μετά τη χρήση αυτού του μπαχαρικού καθιστώντας το το κορυφαίο αφροδισιακό

8 Μαγαζιά με καλό φαγητό κοντά στο μετρό του Πειραιά

Πριν 9 ώρες
Ο Πειραιάς, ενώ βρίσκεται στην Αθήνα είναι μία περιοχή που διατηρεί ακόμα την ευχάριστη αίσθηση της γειτονιάς. Είναι η περιοχή που έχει δικό της χαρακτήρα και οι ντόπιοι μοιάζουν να απαρνούνται το αθηναϊκό στοιχείο και με καμάρι να ασπάζονται την πειραιώτικη κουλτούρα.

Τι κρύβουν οι μισές γυναίκες από τον σύντροφό τους

Πριν 9 ώρες
Μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ανάμεσα σε 2.000 γυναίκες εκ μέρους εταιρείας προϊόντων για την εμμηνόπαυση, ανέδειξε ένα σημαντικό πρόβλημα γύρω από αυτή.

Βρήκαμε τα καλύτερα παλτό της αγοράς και πώς πρέπει να τα επιλέξεις

Πριν 9 ώρες
Έχουμε μπει αισίως στον πρώτο μήνα του χειμώνα και το κρύο έκανε για τα καλά την εμφάνισή του!

5 λάθη που σου χαλάνε την αυτοπεποίθηση

Πριν 9 ώρες
Έλλειψη αυτοπεποίθησης δεν σημαίνει απαραίτητα και έλλειψη ικανοτήτων. Συχνά η έλλειψη αυτοπεποίθησης οφείλεται σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες που έχουμε από τον εαυτό μας ή κανόνες ζωής που έχουν "περάσει" πάνω μας άλλοι, όπως γονείς, φίλοι ή κοινωνικά πρότυπα.

Hailey Bieber: Το πανεύκολο τρικ της για shiny βλέμμα

Χτες
H Hailey Bieber συνεχίζει να μας δίνει tips για λαμπερή επιδερμίδα και όχι μόνο.

5 τοξικές νοοτροπίες από τις οποίες πρέπει να απαλλαγείς για να ζήσεις μια καλύτερη ζωή

Χτες
Οι τοξικές νοοτροπίες είναι πεποιθήσεις για τη ζωή μας ή τον εαυτό μας που αναπτύσσουμε από δυσμενείς συνθήκες, τραύματα, άλυτα παιδικά ζητήματα και αποτυχίες.

Το καρέ που είναι η απόλυτη τάση των μαλλιών του χειμώνα

Χτες
Το κούρεμα που έχει κάνει θραύση ήδη, είναι ένα από τα αγαπημένα μας που είχαμε δει πολύ στα 00s.

Θεσσαλονίκη: 5 μαγαζιά με τον πιο εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο στολισμό

Χτες
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα μαγαζιά της πόλης φόρεσαν τα γιορτινά τους.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.