LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι σημαίνει το να έχουμε προσωπικό γιατρό ‑ Οι αλλαγές στο σύστημα των ραντεβού

Ο προσωπικός γιατρός θα είναι ο πρώτος στον οποίο θα απευθύνεται ο πολίτης

Δημοσίευση 4/9/2022 | 10:17

Τι σημαίνει το να έχουμε προσωπικό γιατρό ‑ Οι αλλαγές στο σύστημα των ραντεβού

Οι εγγραφές για τους κατοίκους της Αττικής στον προσωπικό γιατρό βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης και η ανταπόκριση, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι μεγάλη.

Κίνητρο για την εγγραφή αποτελεί σαφώς το γεγονός πως όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό θα έχουν από τον επόμενο μήνα πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές κατά ποσοστό 10%, ενώ από την 1η Ιανουαρίου- οπότε το σύστημα μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή- ακόμη 10% (φτάνοντας συνολικά το 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής).

Εντούτοις, πέρα από τις "ποινές" που έχει αποφασίσει το υπουργείο Υγείας, η επιλογή ενός προσωπικού γιατρού (υπό το μοντέλου του παιδιάτρου που έχουν επιλέξει και εμπιστεύεται ο γονέας) σημαίνει πρακτικά τα εξής:

  • Ο προσωπικός γιατρός θα είναι ο πρώτος στον οποίο θα απευθύνεται ο πολίτης, οπότε στην ουσία θα αποτελεί μια πρώτη πύλη για την επίσκεψη σε ειδικό γιατρό εφόσον απαιτείται.
  • Θα είναι επίσης εκείνος στον οποίο θα απευθύνονται οι πολίτες και δωρεάν θα συνταγογραφούν φάρμακα, θα παίρνουν οδηγίες, και σε επίπεδο πρόληψης, παραπεμπτικό για εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη.
  • Στις υποχρεώσεις του είναι μεταξύ άλλων να ενημερώνει τους πολίτες που θα έχει στην ευθύνη του για τα προγράμματα προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς και την εφαρμογή και παρακολούθηση των προγραμμάτων εμβολιασμού.
  • Ο προσωπικός ιατρός θα προσφέρει τις υπηρεσίες του εντός των δημοσίων μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας, των ιδιωτικών ιατρείων και κατ’ οίκον.
  • Σημαντική είναι ακόμη η δημιουργία και τήρηση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού, καθώς σε περίπτωση αλλαγής γιατρού ή νοσηλείας θα υπάρχει μια συνέχεια στο ιατρικό ιστορικό (φάρμακα που λαμβάνονται, εξετάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, χρόνια νοσήματα).
  • Όσοι εγγραφούν στο νέο σύστημα του προσωπικού γιατρού, εκτός από το ότι δεν θα επιβαρύνονται με το "πέναλτι" στη συμμετοχή για φάρμακα και στις εξετάσεις, θα έχουν προτεραιότητα από το νέο έτος κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  • Αλλαγές έρχονται τέλος και στο σύστημα των ραντεβού. Αυτά πλέον θα μπορούν να κλείνονται και ηλεκτρονικά, μέσα από μια νέα πλατφόρμα που ετοιμάζεται, όπως γίνεται και με τα ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Σημειώνεται πως κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό γιατρό. Μπορεί εντούτοις να γίνει αλλαγή προσωπικού γιατρού μία φορά ανά έτος.

Ποιοι μπορεί να είναι προσωπικοί γιατροί;
Ο προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι α) γιατρός Κέντρου Υγείας, Τοπικής Μονάδας Υγείας (Το.Μ.Υ.) ή άλλης δημόσιας δομής ΠΦΥ, β) οικογενειακός γιατρός που παρέχει ήδη τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας γ) γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και ιδιώτης γιατρός. Θα είναι γενικοί γιατροί ή παθολόγοι αλλά δεν αποκλείονται γιατροί άλλων ειδικοτήτων που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες.

Πώς θα γίνονται οι παραπομπές για περαιτέρω εξετάσεις

Θα υπάρχουν δύο κατηγορίες παραπομπών:

- η απλή παραπομπή, με ισχύ τριάντα ημερολογιακών ημερών για προγραμματισμό μιας επίσκεψης σε ειδικό ιατρό,
- η παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ δώδεκα μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό ιατρό.

Ο γιατρός θα μπορεί να παραπέμπει τον πολίτη, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των παραπομπών της ΗΔΙΚΑ, στους ιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, στις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Ωστόσο, για έκτακτα και επείγοντα περιστατικά δεν απαιτείται παραπομπή. Αυτά θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται στις δημόσιες δομές υγείας σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία διαλογής ασθενών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

`Εξαλλοι οι Ιταλοί με τα λεγόμενα ιστορικού φαγητού για την πίτσα

Food 18.04.2024
Το βιβλίο του «La Cucina Italiana Non Esiste – Η ιταλική κουζίνα δεν υπάρχει» προκάλεσε σάλο

Πώς να ζήσεις με κατοικίδιο, παρά τις αλλεργίες σου

Pets 18.04.2024
Μπορείς να έχεις μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή με τα κατοικίδια ζώα σου, ακόμα κι αν έχεις αλλεργία σε αυτά

Τα μυστικά ομορφιάς των διασήμων πέρα από τις επεμβάσεις και τις ακριβές κρέμες

Body+Mind 18.04.2024
Bασίζονται σε συγκεκριμένες ρουτίνες ομορφιάς και μυστικά

5 urban chic airbnb στο κέντρο της Αθήνας που θα λατρέψεις

Ταξίδια 18.04.2024
Ντιζαϊνάτα, πανέμορφα και ό,τι πρέπει για διακοπές ...στην πόλη

Τα χρώματα που επικρατούν τώρα στα trends

Style 18.04.2024
Έντονα αλλά και πιο ουδέτερα, όλα όμως ευκολοφόρετα

Η απλή κίνηση που μειώνει το στρες, την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού

Body+Mind 18.04.2024
Δεν κοστίζει και έχει θεαματικά αποτελέσματα

3 τροφές που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου

Body+Mind Χτες
Το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί

Η ευρωπαϊκή πόλη στην οποία είναι παράνομο να ... πεθάνεις

Ταξίδια Χτες
Κι όμως, ένας υπάρχει τέτοιος νόμος

Δεν λέει ποτέ συγγνώμη: Τι λένε οι ψυχολόγοι για αυτούς τους συντρόφους

Σχέσεις Χτες
Ο θυμός και η λύπη μπορεί να κυριαρχήσουν, οδηγώντας τη σχέση σε χωρισμό

Τα 5+1 πιο ινσταγκραμικά καφέ της Αθήνας

Ραδιόφωνο Χτες
Ό,τι πρέπει για να βγάλεις τέλειες φωτογραφίες για το Instagram στην παραμυθένια τους διακόσμηση!

Cozy Cardio: Κάνει δουλειά η χαλαρή γυμναστική;

Body+Mind Προχτές
Μια νέα φιλοσοφία που ίσως σε κάνει να αθληθείς παραπάνω