LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Smash burgers στην Αθήνα: Σε αυτά τα μαγαζιά μπορείς να τα απολαύσεις

Ο νέος εθισμός στα burgers που έχει κατακτήσει και την Αθήνα! Ελάτε μια βόλτα για smash burgers

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 22/2/2022 | 20:43

Smash burgers στην Αθήνα: Σε αυτά τα μαγαζιά μπορείς να τα απολαύσεις
@Loes Klinker / Pexels

Στα Ελληνικά σημαίνει "πατημένα burgers" και εδώ και λίγους μήνες τα βλέπουμε στα μενού όλων και περισσότερων μαγαζιών. Γίνονται ανάρπαστα και αρέσουν σε όλους τους Αθηναίους που τα τρώνε δυο δυο παρέα με πατάτες τηγανιτές και σαλάτες coleslaw. Μοιάζει να είναι ένα πολύ απλό burger όμως είναι πολλά παραπάνω και φτιάχνεται με μια ιδιαίτερη τεχνική. 

Η τεχνική αυτή ξεκίνησε σχεδόν κατά τύχη πριν από περίπου 50 χρόνια, σε ένα μπεργκεράδικο στο Kentucky της Αμερικής. Ένας ψήστης στο πατίκωσε κατά τύχη το μπιφτέκι που είχε εκείνη την ώρα στη φωτιά με τον πάτο μιας κονσέρβας φασολιών και το αποτέλεσμα ήταν ένα εντελώς διαφορετικό μπιφτέκι. Το -μάλλον- πρώτο αυτό smash burger ήταν τραγανό απέξω και χυμώδες μέσα. Το λάθος αυτό αργότερα έγινε ένα μαγειρικό case study και κάπως έτσι έχουμε αυτό μικρό βρώσιμο έργο τέχνης από κιμά! 

Photo by amirali mirhashemian Unsplash

Για να γίνει το "θαύμα" αυτό απαιτούνται και οι κατάλληλες μαγειρικές ικανότητες. Για τα smash burgers όλα παίζουν σημαντικό ρόλο. Πόση ώρα θα μείνει πατημένο το μπιφτέκι με την ειδική σπάτουλα πάνω την καυτή πλάκα, με πόση πίεση, πως θα είναι πλασμένο το μπιφτέκι, πόσο θα είναι αυτό το μπιφτέκι. Τα πάνω παίζουν ρόλο στα των smash burgers επειδή ουσιαστικά έχουμε ουσιαστικά μια θερμική αντίδραση  ή την αντίδραση Maillard σύμφωνα με τον χημικό  Louis Camille Maillard που την πρωτοανακάλυψε το 1912. 

Πού όμως έχει στην Αθήνα ζουμερά smash burgers που έχουν μέσα τους χυμούς και είναι γεμάτα γεύση από ποιοτικά κρέατα; Παρακάτω έχουμε καταγράψει τα μέρη αυτά γιαυτό αποθήκευσε τη λίστα, στείλε το άρθρο αυτό στους φίλους που αγαπούν τα smash burgers και ξεκίνα να κάθεσαι στα τραπέζια τους! 

Στο Smash 'n Bun στο Κολωνάκι

Ανοιξε πριν από περίπου έναν χρόνο και είναι μια ωδή στα smash burgers, όπως καταλαβαίνεις και από το όνομα του. Φέρει την υπογραφή του Chef Μιχάλη Νουρλόγλου και είναι τα burgers με τα πιο νόστιμα ψωμάκια πατάτας που έφαγες ποτέ. Το "πατημένο μπιφτέκι" αυτού εδώ του μαγαζιού έχει μια ιεροτελεστία 40 ημερών που το κάνει πρωταγωνιστή σε όλα τα επίπεδα! 

Ανάμεσα στα υλικά που αγκαλιάζουν τα αριστοτεχνικά μπιφτέκια είναι βιολογικά τσένταρ, σκορδάτες μαγιονέζες και σπιτικές πίκλες. Λογικά σου άνοιξε η όρεξη και δεν πριν καν γράψουμε για τα sides πιάτα και τα γλυκά που θα συνοδεύσουν αυτό το γεύμα. 

Πατριάρχου Ιωακείμ 48, Αθήνα

Στο Smash Βurger στον Πειραιά

Αυτό το παλιό θυρωρείο με τα έντονα pop χρώματα που πρέπει να ψάξεις λίγο καλύτερα για να το βρεις είναι ένα ακόμα concept αφιερωμένο στα smash burgers. Με ψωμί που έχει μια πραγματική σγραφίδα του μαγαζιού, θα φας κάτι ολοκαίνουριο που θα κάνει τους γευστικούς σου κάλυκες να χορέψουν ροκ εν ρολ! 

10 διαφορετικά burgers μεταξύ αυτών και ένα vegan και αρκετά ακόμα καλούδια για να κάνεις το γεύμα σου ακόμα πιο πλούσιο. Πατάτες και γλυκοπατάτες, λαχταριστά nuggets και ξεροτηγανισμένα onion rings! 

Καραΐσκου 117, Πειραιάς

Στο Ekiben by Birdman στο Σύνταγμα

Μια ακόμα γευστική γωνιά της Αθήνας που κρύβει θησαυρούς και έχει την υπογραφή του επιτυχημένου Έλληνα chef και επιχειρηματία Άρη Βεζενέ. Το Ekiben by Birdman είναι γεμάτο με εκπλήξεις και είναι όλες ευχάριστες και τίγκα στη γεύση.

Αρχικά, αυτό που δεν περιμένεις από ένα μικρό ιαπωνικό εστιατόριο είναι να έχεις burger και δεύτερον δεν περιμένεις ότι αυτό το burger θα είναι ΄-ισως- το καλύτερο smash της Αθήνας. Γιατί το πρώτο είναι σίγουρο.Πριν καν ανοίξουν τα υπόλοιπα μαγαζιά με τα smash burgers εδώ, υπήρχε και έκανε πραγματικά θραύση. Τα υπόλοιπα διάσημα πιάτα του Ekiben θα έχετε σίγουρα όταν τα φωτογραφίζει η μισή Αθήνα πριν τα φάει. Δυνατά santo sandwich, χρωματικά bowls όπως το Soy Chicken και ποιοτικά nigiri bites! 

Βουλής 35, Αθήνα 

Στο Dave's Bar στην Ομόνοια

Tα ξενοδοχεία Brown έχουν μπει δυναμικά στην Αθηναϊκή ζωή μας και μας χαρίζουν συνεχώς καινούριες εμπειρίες. Μετά το εκπληκτικό rooftop bar του ξενοδοχείου Acropol, μας συστήνουν το Dave's Bar στο ξενοδοχείο Dave Red Athens, δηλαδή στα παλιά γραφεία του ΚΚΕ. Στο ισόγειο του ξενοδοχείου λοιπόν, μπορείς να απολαύσεις smash burgers με την υπογραφή του six d.o.g.s

Ο κατάλογος έχει όλα και όλα δυο τρία πράγματα αλλά όταν αυτά φτάσουν στον τραπέζι σου στον κόκκινο δίσκο τότε μια ονειρεμένη γαστρονομική εμπειρία ξεκινάει. Ψωμάκι αφράτο, smash burger από μοσχίδα που κάνει παρέα με american cheese, iceberg, ψητή ντομάτα και μια σος που δένει τέλεια μαζί τους. Μιλάμε για ένα ακόμα έργο τέχνης που μπορείς να απολαύσεις καθημερινά από τις 12 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ! 

Βερανζέρου 25, Αθήνα

Στο Burger Joint σε Ψυχικό, Γλυφάδα και Νέα Σμύρνη

Kαι μπορεί να μιλάμε παραπάνω για τα πιο νέα copncept της πόλης όμως δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσουμε εκτός τα πιο παλιά και πάντα αγαπημένα μας μπεργκεράδικα. Ο λόγος για Burger Joint που έχει ταΐσει κόσμο και κοσμάκη και δεν αφήνει ποτέ κανέναν παραπονεμένο. Είναι πάντα επίκαιρο, πάντα νόστιμο και με ένα μενού που από μόνο του είναι statement. 

Προφανώς και έχει smash burger και μάλιστα ξεχωρίζει. Τέσσερα διαφορετικά burgers για να διαλέξεις ποιο ταιριάζει καλύτερα σε σένα. Κλασσικό, με μανιτάρι, με μπέικον ή με διπλό μπιφτέκι και onion rign! Οποίο και αν καταλήξει στο τραπέζι σου, το σίγουρο είναι ότι θα φας ένα από τα πιο ζουμερά smash burgers της Αθήνας! 

Σολωμού 4, Νέο Ψυχικό
Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 93, Νέα Σμύρνη
Πλ. Νυμφών 1, Γλυφάδα

Στο Juicy Grill σε Χολαργό και Πλατεία Κλαυθμώνος

Τελευταίο στη λίστα και από τα πρώτα της καρδιάς μας, το Juicy Grill που επιτέλους, είναι και στο κέντρο! Από το 2011 είναι το μαγαζί που σκέφτεσαι όταν θες ποιοτικό burger. Όταν τελικά κοιτάς τον κατάλογό του σε πιάνει μια μιρκή... απελπισία γιατί απλά, δεν μπορείς να διαλέξεις και όταν τελικά παραγγέλνεις κάνεις σαν παιδάκι μέχρι να ρθει μπροστά σου! 

Ο κατάλογος με τα περίπου τριάντα burgers έχει και ένα smash. Ξεροψημένο απέξω και με τους χυμούς του μέσα είναι μια μικρή γευστική όαση παρέα με άλλα αγαπημένα υλικά. Ακόμα και αν έχετε άλλα αγαπημένα burgers από τον κατάλογο (ναι ξέρουμε, έχετε), δώστε σε αυτό το smash burger κομψοτέχνημα, μια ευκαιρία! 

Λεωφ. Περικλέους 37, Χολαργός
Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, Αθήνα

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα «οπίσθια γραφείου» και πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

Body+Mind 19.04.2024
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το θέμα σε αφορά

H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas

Style 19.04.2024
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Ραδιόφωνο 19.04.2024
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Το ξενοδοχείο στη Δανία που είναι σαν να κάνεις διακοπές στο Μπαλί

Ταξίδια 19.04.2024
Μια γεύση από το Μπαλί στη Σκανδιναβία

`Εξαλλοι οι Ιταλοί με τα λεγόμενα ιστορικού φαγητού για την πίτσα

Food Χτες
Το βιβλίο του «La Cucina Italiana Non Esiste – Η ιταλική κουζίνα δεν υπάρχει» προκάλεσε σάλο

Πώς να ζήσεις με κατοικίδιο, παρά τις αλλεργίες σου

Pets Χτες
Μπορείς να έχεις μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή με τα κατοικίδια ζώα σου, ακόμα κι αν έχεις αλλεργία σε αυτά

Τα μυστικά ομορφιάς των διασήμων πέρα από τις επεμβάσεις και τις ακριβές κρέμες

Body+Mind Χτες
Bασίζονται σε συγκεκριμένες ρουτίνες ομορφιάς και μυστικά

5 urban chic airbnb στο κέντρο της Αθήνας που θα λατρέψεις

Ταξίδια Χτες
Ντιζαϊνάτα, πανέμορφα και ό,τι πρέπει για διακοπές ...στην πόλη

Τα χρώματα που επικρατούν τώρα στα trends

Style Χτες
Έντονα αλλά και πιο ουδέτερα, όλα όμως ευκολοφόρετα

Η απλή κίνηση που μειώνει το στρες, την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού

Body+Mind Χτες
Δεν κοστίζει και έχει θεαματικά αποτελέσματα