ΣΧΕΣΕΙΣ

Τι είναι το love bοmbing και γιατί είναι κακό;

Αν το εντοπίσετε, πρέπει να φύγετε από τη σχέση
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Τι είναι το love bοmbing και γιατί είναι κακό;
Φωτογραφία από τον χρήστη Yan Krukov στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το love bοmbing μπορεί κάλλιστα να είναι το πιο τρομακτικό πράγμα που μπορεί να συμβεί ενώ βγαίνουμε με κάποιον. Όχι μόνο είναι μια εξαιρετική τακτική χειραγώγησης που χρησιμοποιείται από ναρκισσιστές, κακοποιητικούς τύπους και ψεύτες, αλλά είναι επίσης πολύ, πολύ δύσκολο να εντοπιστεί και να γίνει αντιληπτή καθώς συμβαίνει. 

«Το love bοmbing χαρακτηρίζεται από την υπερβολική προσοχή, το θαυμασμό και τη στοργή με στόχο να κάνει τον αποδέκτη τους να αισθάνεται εξαρτημένος και υποχρεωμένος από το άτομο που τα δείχνει», λέει η θεραπεύτρια Sasha Jackson.

«Και ως αποδέκτης, το love bοmbing σας φαίνεται καλό, λόγω της ενίσχυσης της ντοπαμίνης και των ενδορφινών που λαμβάνετε. Νιώθετε ξεχωριστοί, απαραίτητοι, αγαπημένοι, πολύτιμοι και άξιοι, τα οποία είναι όλα τα στοιχεία που συμβάλλουν και αυξάνουν την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου».

Στην αρχή, όλα μπορεί να φαίνονται τέλεια, ίσως και υπερβολικά τέλεια. Μπορεί να νομίζετε ότι έχετε βρει κάποιον που όχι μόνο σας αγαπά, αλλά και σας γεμίζει με προσοχή, αγάπη, δώρα κ.λπ. Όπως, όλη η προσοχή και η επιβεβαίωση που περιμένατε. Αλλά αργότερα, η σχέση σας μπορεί να μετατραπεί σε κάτι που δεν αναγνωρίζετε καν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν χρειάζεστε ένα πραγματικό παράδειγμα για το πώς φαίνεται όλο αυτό, παρακολουθήστε το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix "The Tinder Swindler". Ο Simon Leviev, ένας υποτιθέμενος πλούσιος μεγιστάνας διαμαντιών που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, τρώει στα καλύτερα εστιατόρια και μένει σε πολυτελή ξενοδοχεία, είναι ο ορισμός του lovebοmber.

Παρουσιάζεται σαν το καλό παιδί στο Tinder, στέλνει τεράστιες ανθοδέσμες, ιδιωτικά αεροπλάνα, δείχνει αγάπη, στοργή και όλη την επιβεβαίωση που θα μπορούσαν να θέλουν οι γυναίκες από την αρχή. Αλλά μόλις κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, αρχίζουν οι απατεωνιές, η χειραγώγηση και η κακία.

Τρομακτικό, σωστά; Έτσι, για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε περισσότερα σχετικά με το τι είναι το love bοmbing και τα πιθανά προειδοποιητικά σημάδια που μπορείτε να προσέξετε, σας δίνουμε όλες τις λεπτομέρειες που θα σας γλυτώσουν από μια οδυνηρή ερωτική ιστορία.

Τι είναι το love bοmbing;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, πρόκειται για μια τακτική χειραγώγησης που χρησιμοποιείται από ναρκισσιστικά και κακοποιητικά άτομα. «Οι love bοmbers επιδιώκουν να αποκτήσουν γρήγορα τη στοργή και την προσοχή κάποιου που προσεγγίζουν ρομαντικά, παρουσιάζοντας μια εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού τους», λέει η Lori Nixon Bethea, ιδιοκτήτρια της συμβουλευτικής εταιρείας Intentional Hearts Counseling Services. Ο συνολικός στόχος; Να ενισχύσουν τον εγωισμό τους αποκτώντας δύναμη πάνω σε αυτούς που χειρίζονται.

Πιο συχνά πρόκειται για ένα σύμπτωμα ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας, σύμφωνα με την Ami Kaplan, ψυχοθεραπεύτρια στη Νέα Υόρκη.

«To love bοmbing είναι σε μεγάλο βαθμό μια ασυνείδητη συμπεριφορά», λέει η Kaplan. «Πρόκειται να επιδράσει πραγματικά στο άλλο άτομο. Στη συνέχεια, όταν εκείνος που το κάνει αισθάνεται ότι έχει κατακτήσει το αντικείμενο του πόθου του και νιώθει ασφάλεια στη σχέση, συνήθως αλλάζει και γίνεται πολύ δύσκολος, κακοποιητικό ή χειριστικός». Στην ουσία, το ίδιο άτομο που πριν εξιδανικεύει τον σύντροφό του, θα στραφεί έπειτα στην υποτίμησή του.

Αν και είναι κοινή συμπεριφορά μεταξύ των ναρκισσιστών, το love bοmbing δεν επινοήθηκε για πρώτη φορά από ψυχολόγους, αλλά από διάσημους ηγέτες. Τα μέλη της Εκκλησίας της Ενοποίησης των Ηνωμένων Πολιτειών (μια διαβόητη αίρεση πιο γνωστή ως Moonies) λατρεύουν να κάνουν love bοmbing σε νεοσύλλεκτους για να τους ενθαρρύνουν να ενταχθούν στην οργάνωση τους. Άλλοι ναρκισσιστικοί ηγέτες αιρέσεων, όπως ο Jim Jones και ο David Corres, χρησιμοποίησαν μια παρόμοια μέθοδο υπερβολικής θετικής συναισθηματικής ενίσχυσης για να δημιουργήσουν συναισθήματα έντονης ενότητας και πίστης στους ακολούθους τους.

Γιατί το love bοmbing είναι τόσο επικίνδυνο;

Το love bοmbing μπορεί να είναι απίστευτα επιζήμιο για την ψυχική σας υγεία, καθώς είναι μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης. Φαίνεται ότι έχει να κάνει με τον νόμο της αμοιβαιότητας, σύμφωνα με τον οποίον, αν κάποιος σου δώσει κάτι, νιώθεις ότι του χρωστάς κάτι ίσο ή μεγαλύτερο σε αντάλλαγμα. Έτσι, αν ο σύντροφός σας, σας δίνει υπερβολική αγάπη και προσοχή, νιώθετε ότι πρέπει να δώσετε αυτή τη συμπεριφορά, την αφοσίωση ή την «πίστη» σε αντάλλαγμα, παρά τα red flags πο μπορεί να βλέπετε.

Μπορεί επίσης να δημιουργήσει έναν κύκλο κατάχρησης, καθώς, μόλις το στοχευόμενο άτομο γαντζωθεί στον ερωτικό "βομβαρδιστή", ο έρωτας όχι μόνο έχει αποκτήσει τον έλεγχο του μυαλού και της καρδιάς του συντρόφου του, αλλά έχει επίσης τονώσει τον εγωισμό του. Σε αυτή τη φάση, τα ταίρια δεν έχουν πλέον καμία χρησιμότητα για τον σύντροφό τους και ξεκινούν τη διαδικασία αποχώρησης από τη σχέση.

Μόλις ο έρωτας αρχίσει να φεύγει, μπορεί να αρχίσουν να κακοποιούν συναισθηματικά τον σύντροφό τους. Μπορεί να εκσφενδονίζουν προσβολές, να κάνουν υποτιμητικά σχόλια, να κάνουν τον σύντροφό τους να αισθάνεται ακυρωμένος και υποτιμημένος. Ο ναρκισσιστής γνωρίζει ότι έχει τον έλεγχο του συντρόφου του και μπορεί τελικά να φύγει από τη σχέση, έχοντας την βεβαιότητα ότι μπορεί να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή για να συνεχίσει τον κύκλο της κακοποίησης.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά σημάδια του love bοmbing;

Το να βγαίνεις ραντεβού με έναν άνθρωπο που κάνει love bοmbing δεν θα μοιάζει το ίδιο σε κάθε περίσταση, αλλά μερικά ενδεικτικά σημάδια ενός συντρόφου που ασκεί αυτήν τη συμπεριφορά, είναι τα υπερβολικά δώρα, η έμμονη κολακεία, τα συνεχή μηνύματα και οι πάντα άμεσες απάντησεις.

Αν ψάχνετε για περισσότερες λεπτομέρειες, να τι μπορεί να πει ένας love bοmber, σύμφωνα με τον Jackson:

  • «Θέλω να σε κακομάθω». (Π.χ. όταν ο σύντροφος σας, σας αγοράσει υπερβολικά πολλά δώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα.)
  • «Θέλω απλώς να είμαι μαζί σου όλη την ώρα». Εάν αισθάνεστε ένοχοι που θέλετε όρια ή χώρο, δεν είναι καλό σημάδι.
  • «Μου αρέσει να σε ελέγχω γιατί ανησυχώ». Αν σας ελέγχουν κάθε τόσο, είναι χαριτωμένο. Αν το κάνουν συνεχώς για το πού βρίσκεστε, τι βλέπετε στα social media ή ζητάνε κωδικούς πρόσβασης; Love bοmbing.
  • «Είμαστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον». Να είστε προσεκτικοί εάν τα πράγματα δείχνουν πολύ έντονα πολύ γρήγορα ή αν λένε ότι είστε η αδελφή ψυχή ή η δίδυμη φλόγα τους από νωρίς.
  • «Είμαστε εσύ κι εγώ για πάντα, σωστά;»

Άλλα σήμαδια:

  • Ο love bοmber θα απαιτήσει την προσοχή και τον χρόνο σας και μπορεί να σας απομονώσει από την οικογένεια και τους φίλους σας (για παράδειγμα, μπορεί να θυμώσουν και να σας κάνουν να νιώσετε ένοχοι που κάνετε σχέδια με άλλους).
  • Θα σας κάνει υπερβολικά κομπλιμέντα και θα σας πλημμυρίσει με στοργή.
  • Θα σας πείσει να δεσμευτείτε μαζί του πολύ νωρίς στην ερωτοτροπία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
14 / position1: 568 / position2: 1182
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb