LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε αυτά τα μαγαζιά στην Αθήνα θα φας Γεωργιανές πίτες και αλλά νόστιμα δημιουργήματα

Πίτες που αν δοκιμάσεις μια φορά θα γίνεις αμέσως οπαδός τους και μπορεί να σε κάνουν να ταξιδέψεις μέχρι την Τιφλίδα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 1/2/2022 | 12:34

Σε αυτά τα μαγαζιά στην Αθήνα θα φας Γεωργιανές πίτες και αλλά νόστιμα δημιουργήματα
Photo by Mike Swigunski on Unsplash

Ιμερούλι, ανθότυρο, σουλγκόυνι και κουκούλες. Είναι μόνο μερικά από τα είδη τυριών που μπαίνουν στο χατσαπούρι! Και θα μου πεις τώρα, τι είναι το χατσαπούρι. Είναι η Γεωργιανή τυρόπιτα που γίνεται ανάρπαστη στους Γεωργιανούς φούρνους της Αθήνας. 

Ναι, η Αθήνα είναι μια πόλη που αγκαλιάζει όλους τους πολιτισμούς και με χαρά δέχεται τις γεύσεις τους, την κουλτούρα και θα έθιμα τους. Ετσι και με τα Γεωργιανά, θα βρεις πολλά και σε αρκετές γωνιές της Αθήνας. Από μαγαζιά που πουλάνε πλούσια σε ιδιότητες και ιχνοστοιχεία καρυκεύματα, μέχρι φούρνους και ταβέρνες που ξέρουν καλά από Γεωργιανές πίτες! 

Στις παρακάτω γραμμές, κάνουμε μια βόλτα σε αυτά τα μέρη που τα ζυμάρια ψήνονται σε θολωτούς φούρνους και ζεσταίνουν τα στομάχια των Αθηναίων που κάνουν ουρά για να πάρουν μια πίτα με χατσαπούρι και χίνκαλι. 

Οι πίτες της Κοχλίδας

Στην αρχή της Φωκίωνος στην Κυψέλη σε μια ένα μικρό μακρόστενο μαγαζί, η κ.Μάγια με τον άντρα της, είναι εκεί από το πρωί για να ετοιμάσουν τα ζυμάρια για το λαβάς. Το Γεωργιανό ψωμί που έχει μια εντελώς δική του τεχνική για να ψηθεί. 

Εδώ εκτός από τις υπέροχες πίτες και το λαβάς, έχει να δοκιμάσεις ακόμα αρκετά πράγματα. Η κ.Μάγια ψήνει στον φούρνο και ένα εξαιρετικής ποιότητας σουβλάκι χοιρινό που είναι γύρω στα 300 γραμμάρια. Μα σουβλάκι σε ένα φούρνο με πίτες; Ω ναι, και μάλιστα είναι η σπεσιαλιτέ της αφού το ψήνει στον θολωτό φούρνο με έναν δικό της τρόπο και με μπαχαρικά από τη χώρα της. Πριν φύγεις από εδώ, να ξέρεις ότι μπορείς να κάνεις και τις αγορές σου. Θα βρεις τουρσιά σε βάζα μπαχαρικά σε σακουλάκια, μέχρι και γλυκό του κουταλιού από λευκό κεράσι, που σίγουρα δεν έχεις ξαναφάει. 

Φωκίωνος Νέγρη 15, Αθήνα

Φούρνος Tone House

Πιροσκί με κιμά, Παραδοσιακό Μεγρούλι, Χινκαλι με κιμά και τυρί και Κουμπδάμι (Κρεατόπιτα) στην καλύτερη τους βερσιόν! Αυτός εδώ ο φούρνος έχει καλούδια που σε κάνουν να εθιστείς στη Γεωργιανή κουζίνα. Γευστικά τυριά, ωραία μυρωδάτα μπαχαρικά και καλοζυμωμένα ζυμάρια που σε χορτάσουν με τον καλύτερο τρόπο.

To "tone" που έχει στο όνομα του είναι το όνομα του πήλινου φούρνου στα γεωργιανά. Διαβάζεται "Θωνέ" και κρύβει μέσα σου άπλετη γεύση. Τα κορίτσια που έχουν αυτόν τον φούρνο είναι πάντα ευγενικά και σίγουρα θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις τι θα είναι αυτό που θα δοκιμάσεις. Εδώ, υπάρχει και Γεωργιανό γλυκό. Είναι κάτι σαν κέικ και babka μαζί και είναι και αυτό πεντανόστιμο! 

Χαρ. Τρικούπη 182, Νεάπολη

Παραδοσιακές Γεωργιανές Πίτες

Μια μικρή γωνιά στην πλατεία Βικτωρίας με έναν επίσης Γεωργιανό "Θωνέ" που έχει ταΐσει κόσμο και κοσμάκη. Το άνοιξε το 2015 ο Ιάκωβος και η γυναίκα του η Τίνα, που ζουν στην Ελλάδα πάνω από 20 χρόνια, όμως αγαπούν τη γαστρονομία της χώρας τους. Ψωμί από 1€ και υπέροχες πίτες που έχουν μέσα μόνο φρέσκα υλικά και τίποτα κατεψυγμένο. 

Πίτες που αξίζει να δοκιμάσεις σε μια βόλτα σου στην περιοχή. Πίτα με τυρί, με λουκάνικο, με μανιτάρι και σπανάκι. Μπες μέσα, πάρε μια για το χέρι και πάρε και προμήθειες για το σπίτι. 

Αριστοτέλους 79, Αθήνα 

O Φούρνος Θωνέ Γεωργία

Σε μια γειτονιά που δεν πας πολύ συχνά αλλά έχει και αυτή τη γοητεία της, υπάρχει ένας ακόμα φούρνος με άρωμα Γεωργιανό. Κοντά στον σταθμό του τρένου στον Άγιο Νικόλαο θα βρεις αυτό εδώ το μικρό μαγαζί, που έχει και τραπεζάκια να καθίσεις. Κάτσε να δοκιμάσεις αριστοτεχνικά χινκαλι και πενανόστιμη πίτα με τυρί από την επαρχεία της Τιφλίδας.

Ρίξε μια ματιά και στη βιτρίνα με τα γλυκά που επίσης έχουν πολύ ενδιαφέρον. Τέλος, αν είσαι vegan ή προσπαθείς να μην τρως κρέας συχνά, εδώ θα βρεις και πίτα με μελιτζάνα, καρύδι και σκόρδο. Αξίζει επίσης! 

Δεμερτζή 22, Πλατεία Θυμαράκια

IBERIA 

Και αν θες να αράξεις σε ένα τραπεζάκι με την παρέα σου, με ιδιαίτερες μπύρες και ποτά και να δοκιμάσεις περισσότερα πιάτα από τη Γεωργία, σε αυτήν εδώ τη μικρή ταβερνούλα θα βρεις όλα όσα θες. Εννοείται έχει και πίτες όπως τις παραπάνω, όμως εδώ θα βρεις και καλοψημένα κρέατα, κεμπάπ και μερικές νόστιμες σούπες! 

Φιλαρέτου 72, Καλλιθέα 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα «οπίσθια γραφείου» και πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

Body+Mind 19.04.2024
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το θέμα σε αφορά

H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas

Style 19.04.2024
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Ραδιόφωνο 19.04.2024
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Το ξενοδοχείο στη Δανία που είναι σαν να κάνεις διακοπές στο Μπαλί

Ταξίδια 19.04.2024
Μια γεύση από το Μπαλί στη Σκανδιναβία

`Εξαλλοι οι Ιταλοί με τα λεγόμενα ιστορικού φαγητού για την πίτσα

Food Χτες
Το βιβλίο του «La Cucina Italiana Non Esiste – Η ιταλική κουζίνα δεν υπάρχει» προκάλεσε σάλο

Πώς να ζήσεις με κατοικίδιο, παρά τις αλλεργίες σου

Pets Χτες
Μπορείς να έχεις μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή με τα κατοικίδια ζώα σου, ακόμα κι αν έχεις αλλεργία σε αυτά

Τα μυστικά ομορφιάς των διασήμων πέρα από τις επεμβάσεις και τις ακριβές κρέμες

Body+Mind Χτες
Bασίζονται σε συγκεκριμένες ρουτίνες ομορφιάς και μυστικά

5 urban chic airbnb στο κέντρο της Αθήνας που θα λατρέψεις

Ταξίδια Χτες
Ντιζαϊνάτα, πανέμορφα και ό,τι πρέπει για διακοπές ...στην πόλη

Τα χρώματα που επικρατούν τώρα στα trends

Style Χτες
Έντονα αλλά και πιο ουδέτερα, όλα όμως ευκολοφόρετα

Η απλή κίνηση που μειώνει το στρες, την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού

Body+Mind Χτες
Δεν κοστίζει και έχει θεαματικά αποτελέσματα