ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς τα apps για δίαιτα μπορούν να προκαλέσουν διατροφικές διαταραχές

H Κelly Hoover Greenway περιγράφει πώς ένα app της κατέστρεψε τις απόψεις για το τι είναι μια υγιής συνήθεια και το τι είναι εμμονή
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Πώς τα apps για δίαιτα μπορούν να προκαλέσουν διατροφικές διαταραχές
Φωτογραφία από τον χρήστη alleksana στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H Κelly Hoover Greenway εξομολογήθηκε στο Cosmopolitan πώς μια εφαρμογή φαγητού της δημιούργησε εμμονές.

Στα τέλη του 2019, μήνες πριν κάποιος φανταστεί πως μετά από 2 μήνες θα ξεκινούσε η πανδημία εγώ ήμουν στο σπίτι και περνούσα το χρόνο μου βλέποντας τηλεόραση και ψήνοντας μπισκότα

Είχα πάρει μερικά κιλά. Εξαντλημένη από δεκαετίες να χάσω κιλά, και με μία diet culture να με ρίχνει ψυχολογικά είχα ορκιστεί να μην κάνω άλλες δίαιτες. Προσπαθούσα να καλλιεργήσω μια βαθύτερη κατανόηση της σχέσης μου με το φαγητό και το σώμα μου. Εν συνεχεία, άκουσα μια διαφήμιση για ένα app διατροφής που υποτίθεται πως σου αλλάζει τη ζωή!

Διαφημίζοντας φράσεις όπως «δεν κάνεις δίαιτα», «επιστήμη της συμπεριφοράς» και, ίσως το πιο ενδιαφέρον από όλα, «βασισμένη στην ψυχολογία», η διαφήμιση έκανε την πλατφόρμα να μοιάζει, ειλικρινά, η απάντηση του εξελιγμένου ατόμου στην απώλεια βάρους: Έτσι, εγγράφηκα για μια δοκιμαστική περίοδο δύο εβδομάδων. Κοιτάζοντας πίσω, νιώθω αυτό που φαντάζομαι ότι κάνουν οι περισσότεροι που μπλέκουν κάπου που δεν θα έπρεπε. Έχασα χρόνο και την ψυχική μου υγεία!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αλήθεια ειναι πως γεμίζεις αυτοπεποίθηση και ευτυχία όταν ξέρεις ότι μπορείς να χωρέσεις σε αυτά τα παλιά τζιν - ή ότι νιώθω ενοχή όταν τρώω παραπάνω από όσο πρέπει. Για πολλούς, αυτός ο αγώνας μπορεί να είναι γνωστός. Στόχος μας είναι να είμαστε πλήρως αυτοπραγματοποιημένα όντα που αγαπούν το σώμα τους όπως είναι. Αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφύγουμε από τις επιρροές, είτε στη ζωή, είτε μέσω των μέσων ενημέρωσης, είτε απλώς από αυτές τις ατάκες μέσα στο μυαλό μας, που ενισχύουν το παλιό status quo: Thinner is better.

Η αγορά του app είχε υψηλό κόστος για μένα. Τόσο κυριολεκτικά, μια μηνιαία συνδρομή είναι 66,35 $ (η τιμή μειώνεται με τις συνδρομές μεγαλύτερης διάρκειας), όσο και πνευματικά. Σε διάστημα μερικών μηνών, η ικανότητά μου να καταναλώνω φαγητό ή να κινώ το σώμα μου με τρόπο που δεν είχε ως κίνητρο να κάνω τον εαυτό μου πιο αδύνατο καταστράφηκε.

Προσωπικά, μου φάνηκε αδύνατο να πετύχω τον στόχο χωρίς να παραλείψω γεύματα ή να προσπαθήσω να χορτάσω με επιλογές χαμηλών θερμίδων που ξεγέλασαν το σώμα μου ώστε να νιώθω πιο γεμάτο.

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, είμαι ακόμα σε ανάκαμψη από την εφαρμογή, προσπαθώντας να αναιρέσω τις επιβλαβείς συμπεριφορές που ανέπτυξα ως άμεσο αποτέλεσμα του προγραμματισμού της.

Στη συνέχεια, νωρίτερα φέτος, άρχισα να παρατηρώ ειδικούς σε θέματα διατροφής να δημοσιεύουν σχετικά με το διττό μάρκετινγκ της εταιρείας και το γεγονός ότι το «εξατομικευμένο σχέδιο» τείνει να προτείνει 1.200 θερμίδες την ημέρα, παρά τις ατομικές ανάγκες. Σκεφτείτε: να γεμίζετε τη διατροφή σας με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, άπαχες πρωτεΐνες και να περιορίζετε τα «κόκκινα» δηλαδή, θερμιδικά πυκνά είδη.

Προσωπικά, μου φάνηκε αδύνατο να πετύχω τον στόχο χωρίς να παραλείψω γεύματα ή να προσπαθήσω να χορτάσω με επιλογές χαμηλών θερμίδων που ξεγέλασαν το σώμα μου ώστε να νιώθω πιο γεμάτο.

Κόβεις θερμίδες και χάνεις βάρος. Αλλά, φυσικά, η επιβίωση με λιγότερα από όσα χρειάζεστε είναι αδύνατο να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα. Έτσι, όταν χαλαρώσετε το βάρος επανέρχεται γρήγορα.

Ηταν επίσης κοινωνικά απομονωμένο. Ανησυχούσα για το φαγητό συνεχώς, αρνιόμουν τα ραντεβού με φίλους γιατί η ιδέα ότι δεν μπορώ να υπολογίσω τις ακριβείς θερμίδες με έκανε να αγχώνομαι.

Κάτι άλλο για τις 1.200 θερμίδες την ημέρα; Η κατανάλωση τόσο λίγης ποσότητας μπορεί πραγματικά να μειώσει τον μεταβολισμό για μια ενήλικη γυναίκα με την πάροδο του χρόνου. Έχει ως εξής: Κόβεις θερμίδες και χάνεις βάρος. Αλλά, φυσικά, η επιβίωση με λιγότερα από όσα χρειάζεστε είναι αδύνατο να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα. Έτσι, όταν χαλαρώσετε το βάρος επανέρχεται γρήγορα.

Προσπαθείτε ξανά γιατί λειτούργησε την πρώτη φορά. Μόνο που είναι ακόμα πιο δύσκολο γιατί τώρα ο μεταβολισμός σας έχει καταστραφεί. Οι εταιρείες που ασχολούνται με τις δίαιτες το γνωρίζουν αυτό, εξηγεί η Claudia Thompson, εγγεγραμμένη διαιτολόγος με διδακτορικό στη σωματική δραστηριότητα, τη διατροφή και την ευεξία: Είναι μέρος του λόγου που είναι τόσο επιτυχημένες. Δημιουργούν πελάτες "πουλώντας" ένα προϊόν που έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για να σας κάνει να αποτύχετε αλλά και για να συμπεράνετε ότι είναι δικό σας λάθος… κάτι που κάνει ορισμένους ανθρώπους να επιστρέφουν για περισσότερα.

Επιφανειακά, τα καθημερινά "μαθήματα" της εφαρμογής έμοιαζαν με τα βασικά στοιχεία της διαισθητικής διατροφής. Τελικά, όμως, έμοιαζε περισσότερο με μια αρρωστημένη προσπάθεια να παραμορφώνω τις σκέψεις μου για το τι είναι μια υγιής συνήθεια.

Για παράδειγμα, ενθαρρύνονταν το καθημερινό ζύγισμα, με την ιδέα να συνηθίσω (και επομένως να μην τρομοκρατούμαι από) τις φυσικές διακυμάνσεις του αριθμού του βάρους, ενώ παράλληλα να καταγράφω την πρόοδό μου. Στην πράξη, αυτό γρήγορα μετατράπηκε σε εμμονή. Άρχισα να πανικοβάλλομαι όταν δεν μπορούσα να ζυγιστώ. Τόσο πολύ που σε ταξίδι εργασίας, το πρώτο πράγμα που έκανα μετά την προσγείωση ήταν να αγοράσω μια ζυγαριά, όχι μία αλλά δύο φορές.

Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από τότε που διέγραψα την εφαρμογή, μια απόφαση που δεν έγινε σε ένα λεπτό, αλλά ήταν περισσότερο σαν μια ολοένα οξυνόμενη συνειδητοποίηση ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Έχω φτάσει τόσο μακριά από εκείνο το νεαρό κορίτσι που χρησιμοποιούσε το φαγητό για να παρηγορηθεί. Και όμως, μετά από σκέψη, η ταχύτητα με την οποία έχασα τον εαυτό μου ξανά ενώ χρησιμοποιούσα το app είναι ιλιγγιώδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
13 / position1: 297 / position2: 1109
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb