ΣΧΕΣΕΙΣ

Πως να αποδεχτείς και να ξεπεράσεις τους φόβους που καταστρέφουν τα ραντεβού σου

Για μια καλύτερη ερωτική ζωή
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Πως να αποδεχτείς και να ξεπεράσεις τους φόβους που καταστρέφουν τα ραντεβού σου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είχες ποτέ το αίσθημα ναυτίας με τις πεταλούδες στο στομάχι πριν από ένα πρώτο ραντεβού, να ιδρώνεις και να ψάχνεις στο Google τι να συζητήσεις στη συνάντηση; Ναι, αυτό είναι για ξεκάθαρα άγχος για τα ραντεβού.

Παρόλο που αναμφίβολα είχες πολλές φορές στη ζωή σου άγχος στα ραντεβού – και γνωρίζοντας ότι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι ότι δεν είχατε τίποτα να πείτε με το άλλο άτομο, γι’ αυτό δικαιολογήθηκες και έφυγες – το να φτάσεις να βγεις με κάποιον που σου αρέσει για πρώτη φορά, μπορεί να είναι βασανιστικό. Αν σου αρέσει και μιλάτε για λίγο, πιθανότατα θα θέλεις να τους γνωρίσεις. Με την ίδια λογική, μετά από σχεδόν 18 μήνες σε lockdown, μπορεί να μη νιώθεις ότι θυμάσαι πώς είναι να έρχεσαι κοντά με κάποιον ή πώς είναι να βγαίνεις ραντεβού, εκτός από το Zoom.

Το να ξέρεις πώς να ξεπερνάς το άγχος των γνωριμιών είναι ένα καλό εργαλείο διαχείρισης κρίσεων και μπορεί να βελτιώσει δραστικά την ερωτική σου ζωή, σύμφωνα με τον ειδικό σχέσεων, ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα της σειράς The Relationship Paradigm, Neil Wilkie. 

Τι είναι το άγχος των ραντεβού;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το άγχος ορίζεται ως ο επίμονος φόβος της έκθεσης σε πιθανό έλεγχο ή ως ο φόβος ότι μπορεί να κάνεις κάτι που θα είναι ταπεινωτικό ή ενοχλητικό, εξηγεί ο Wilkie. «Το άγχος επηρεάζει περίπου το 18% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ το άγχος για ραντεβού, από την άλλη πλευρά, επικεντρώνεται ειδικά σε ένα σενάριο».

«Επειδή είναι μια σημαντική και ασυνήθιστη περίσταση, το άγχος είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερο. Έχει μια κορύφωση – λίγο πριν την πρώτη συνάντηση – και μετά θα πρέπει να εξαφανιστεί», συνεχίζει. Το ραντεβού είναι ένα σημαντικό γεγονός που μπορεί να αλλάξει τη ζωή, γι' αυτό να το ξέρετε: το άγχος είναι φυσιολογικό, καθησυχάζει ο ψυχοθεραπευτής. «Υπάρχει η πεποίθηση ότι πρέπει να παρουσιάζεσαι ως τέλειος, να δείχνεις όμορφος και να λες όλα τα σωστά πράγματα, διαφορετικά θα απορριφθείς», εξηγεί. «Καταλάβετε ότι θα νιώσετε νευρικοί στο πρώτο ραντεβού και ότι αυτό είναι εντάξει».

Είναι πραγματικά πολύ συνηθισμένο να συμβαίνει αυτό, εάν πάλι δεν αισθάνεσαι άγχος στην πρώτη συνάντηση, μπορεί να σημαίνει ότι δεν σε ενδιαφέρει και τόσο το άτομο ή ότι δεν είσαι έτοιμη να βγεις ραντεβού.

Γιατί βιώνεις άγχος στα ραντεβού;

Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί, αλλά να το ξέρεις: η επιστροφή στον πραγματικό κόσμο των γνωριμιών μετά από τόσους μήνες καραντίνας είναι πιθανότατα περίεργη για τους περισσότερους ανθρώπους.

«Το άγχος συχνά έχει τις ρίζες του σε προηγούμενες κακές σχέσεις και μοτίβα προσκόλλησης στην παιδική ηλικία», εξηγεί ο Wilkie. «Να θυμάστε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που θα επιτρέψουμε να μας επηρεάσει στο μέλλον».

Συμπτώματα άγχους γνωριμιών: πως θα καταλάβεις ότι το αντιμετωπίζεις

Τα φυσιολογικά συναισθήματα θα είναι μια καρδιά που χτυπά γρήγορα και δυνατά, ο ιδρώτας και οι αρνητικές σκέψεις, εξηγεί ο ψυχοθεραπευτής, αλλά πέρα ​​από αυτό, πιθανότατα θα παρατηρήσεις επίσης επαναλαμβανόμενα μοτίβα σκέψης.

Ακολουθούν εννέα μοτίβα που μπορεί να αντιμετωπίσεις σχετικά με το άγχος στα ραντεβού, καθώς και πως να τα χειριστείς:

Δεν είμαι αρκετά καλή

«Αυτό είναι ένα υπέροχο αυτο-σαμποτάζ», εξηγεί ο Wilkie.

Δοκίμασε το εξής: Προσπάθησε να πεις στον εαυτό σου ότι αξίζεις μια καλή σχέση και επέτρεψε του να την έχει. «Υπάρχει κάποιος στον κόσμο που θα είναι αυτό που θέλεις».

Δεν θα του αρέσω

Σκέφτεσαι να προσποιηθείς ότι είσαι κάποια άλλη για να τα βγάλεις πέρα στο ρανετβού; Μια προειδοποίηση - δεν είναι η καλύτερη ιδέα.

Δοκίμασε αυτό: Είναι πραγματικά σημαντικό να παρουσιάζεις τον εαυτό σου ως την καλύτερη εκδοχή σου, αντί να προσποιείσαι ότι είσαι κάποιος διαφορετικός. «Αν δεν τους αρέσεις, τότε αυτό δείχνει ότι είναι το λάθος άτομο για σένα. Πολύ καλύτερο να το ανακαλύψεις στο πρώτο ραντεβού, παρά να χάσεις το χρόνο σου με το λάθος άτομο», εξηγεί.

Δεν θα είναι τίποτα όπως πίστευα

Αν αυτή είναι η πρώτη φορά που συναντιέστε πρόσωπο με πρόσωπο με άτομα που σε ενδιαφέρει, αυτό είναι πολύ πιθανό. «Μπορεί να έχετε αφιερώσει χρόνο σε μηνύματα στο διαδίκτυο και να έχετε δημιουργήσει αυτήν την εικόνα του ιδανικού συντρόφου, συν ότι μπορεί επίσης τα άλλα άτομα να ήταν λιγότερο ειλικρινείς σχετικά με το προφίλ τους».

Δοκίμασε το εξής: Αν ο υπέροχος 35χρονος που σου αρέσει, αποδειχθεί ότι είναι ένας άντρας 50 ετών, τότε σου έχουν πει κάποια ψέματα και πρέπει να του δώσεις κάποια ειλικρινή σχόλια. «Αν κάποιες φωτογραφίες του ήταν κολακευτικές, αλλά οι υπόλοιπες δεν είναι ίδιες, τότε ψάξε λίγο βαθύτερα για να βρεις πραγματικά ποιος είναι ο άνθρωπος που μιλάς», εξηγεί.

Δεν θα υπάρχει χημεία

Κάνουμε διαισθητικές κρίσεις για μια νέα γνωριμία μέσα σε λιγότερο από ένα δέκατο του δευτερολέπτου, αναφέρει ο Wilkie. «Αυτές οι κρίσεις μπορεί να είναι λανθασμένες και μπορεί να είναι χρήσιμο να σταματήσουμε τις εικασίες, διερευνώντας άλλες πτυχές του ατόμου», συνιστά.

Δοκίμασε το εξής: Αν νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε εντελώς διαφορετικούς πλανήτες με τον άλλον, έλεγξε τι σου λέει το κεφάλι, η καρδιά και το έντερο σου για αυτόν, συμβουλεύει ο ψυχοθεραπεύτρια. «Εάν συμφωνούν όλα, τότε τερματίστε την συνάντηση ήπια και προχώρησε στη ζωή σου».

Δεν θα έχουμε τίποτα κοινό

Να το ξέρεις: αυτό είναι απολύτως πιθανό και αν συμβεί πάνω στην γνωριμία τουλάχιστον θα έχεις ανακαλύψει την πραγματικότητα.

Δοκίμασε το εξής: Για να μάθεις αν έχετε κοινά, κάνε ανοιχτές ερωτήσεις για να κατανοήσεις το παρελθόν του και το πιθανό μέλλον σας, συμβουλεύει ο Wilkie. Οπως; «Ποιές είναι οι εμπειρίες που σε διαμόρφωσαν;» και «Ποιά είναι τα όνειρά σου για το μέλλον;»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
26 / position1: 799 / position2: 1121
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb