ΜΟΔΑ

Τι είναι η Κυκλική Μόδα και πως σε βοηθάει;

Πώς μπορείς να συμβάλλεις στην προστασία του περιβάλλοντος και να ντυθείς με πολύ style;
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Τι είναι η Κυκλική Μόδα και πως σε βοηθάει;
Φωτογραφία από τον χρήστη Anne R στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντιμετώπιση του αντίκτυπου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μπορεί να φαίνεται σαν μια πολύ μεγάλη και δύσκολη δουλειά και ίσως να είναι.

Μεταξύ της αλλαγής στα εποχιακά λαχανικά και της ανακύκλωσης, η ολοένα αυξανόμενη και ανόμοια λίστα με τους τρόπους που μας ενθαρρύνουν να είμαστε πιο eco-friendly, μπορεί να μην μας ικανοποιούν όσο θα θέλαμε.

Αλλά υπάρχει ένας τρόπος, σχετικά εύκολος και δυνητικά εξοικονόμησης (ή κερδοφορίας) για να μειώσουμε δραστικά το δικό μας αντίκτυπο στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα: το να εμπλακούμε με την κυκλική μόδα.

Τι είναι η κυκλική μόδα;

Η κυκλική μόδα είναι ουσιαστικά μια μορφή ανακύκλωσης για ρούχα, παπούτσια ή αξεσουάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα περισσότερα προϊόντα μόδας κατασκευάζονται από νέα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, πωλούνται, φοριούνται, πετιούνται και τελικά καταλήγουν σε χωματερές (υπολογίζεται ότι 140 εκατομμύρια είδη ρουχισμού τον χρόνο, καταλήγουν σε σκουπιδότοπους στο Ηνωμένο Βασίλειο), ή χειρότερα, αποτεφρώνονται.

"Κυκλική μόδα σημαίνει σχεδίαση απορριμμάτων"

Η κυκλική μόδα φαίνεται να διακόπτει αυτήν την πορεία, διατηρώντας τα ρούχα και τα υλικά σε χρήση μέσω της ανακύκλωσης, της αλλαγής χρήσης και της επαναφοράς, αποφεύγοντας όπου είναι δυνατόν την παραγωγή εντελώς «νέων» προϊόντων και μειώνοντας την ποσότητα των οικολογικά επιβλαβών απορριμμάτων.

«Κυκλική μόδα σημαίνει να σχεδιάζεις από τα σκουπίδια», μας λέει η Charlotte Turner, Επικεφαλής Αειφόρου Μόδας και Κλωστοϋφαντουργίας στην Eco-Age. «Σχεδιάζοντας προϊόντα που μπορούν φυσικά να χαλάσουν χωρίς να προκαλέσουν βλάβη, ή που μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να αναδημιουργηθούν ή να ανακυκλωθούν χωρίς να χάσουν την ποιότητα τους, μπορούμε να εργαζόμαστε μόνο με ό,τι έχουμε ήδη».

«Η ιδέα είναι να μειωθεί η ποσότητα των πόρων που καταναλώνουμε, καθώς και η ποσότητα των υλικών και των προϊόντων που καταλήγουν στις χωματερές».

Από πού προήλθε η φράση «Κυκλική μόδα»;

Ο Brismar, ιδιοκτήτης της εταιρείας συμβούλων Green Strategy, επινόησε τον όρο «Circular Fashion» τον Ιούνιο του 2014.

«Μπορεί να οριστεί», αναφέρει η Dr Anna Brismar, «ως ρούχα, παπούτσια ή αξεσουάρ που σχεδιάζονται, προέρχονται, παράγονται και παρέχονται με σκοπό να χρησιμοποιηθούν και να κυκλοφορούν υπεύθυνα και αποτελεσματικά στην κοινωνία για όσο το δυνατόν περισσότερο, στην πιο πολύτιμη μορφή τους. μορφή, και εφεξής επιστροφή με ασφάλεια στη βιόσφαιρα όταν δεν είναι πλέον ανθρώπινη χρήση».

Πώς μπορώ να ασχοληθώ με την κυκλική μόδα;

Έχετε ακούσει το ρητό «μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση»;

Το 2020, θα πρέπει ήδη να σκέφτεστε να μειώσετε τον αριθμό των ειδών που αγοράζετε τελεία. Δεν χρειαζόμαστε ένα νέο ντύσιμο για κάθε Παρασκευή βράδυ, πραγματικά δεν χρειαζόμαστε.

Ο τρέχων ρυθμός ανάπτυξης της μόδας είναι τεράστιος, με 114 δισεκατομμύρια είδη ρούχων που πουλήθηκαν παγκοσμίως πέρυσι (δηλαδή 15 νέα ρούχα το καθένα). Αγοράζοντας λιγότερα (γνωστά και ως μείωση) και επαναφορά των αγαπημένων αντικειμένων από το πίσω μέρος της γκαρνταρόμπας (γνωστή και ως επαναχρησιμοποίηση) θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της γρήγορης μόδας, μειώνοντας την υπερπαραγωγή και όλα τα προβλήματα που προκύπτουν.

Αγοράζοντας λιγότερα θα πρέπει επίσης να σημαίνει ότι αγοράζετε καλύτερα και τι καλύτερο από αντικείμενα που έχουν ήδη αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου;

Ενώ τα χρόνια υπερπαραγωγής (και λιγότερης χρήσης) είναι σε μεγάλο βαθμό κακά νέα, ένα πλεονέκτημα είναι ότι υπάρχουν ήδη πολλά ρούχα εκεί έξω που θέλουν να ξαναστήσουν. Αυτό είναι το κομμάτι της ανακύκλωσης.

Υπάρχουν σχεδόν τόσοι τρόποι για να αγοράσετε αγαπημένα ρούχα όσο και είδη για αγορά.

Τα τοπικά φιλανθρωπικά καταστήματα είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε, καθώς σκοτώνετε δύο πουλιά με μια πέτρα κρατώντας ρούχα από τους χώρους υγειονομικής ταφής και δίνοντας χρήματα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Συχνά είναι η φθηνότερη επιλογή σας και είναι τα καλύτερα για να παρέχουν ένα ευρύ φάσμα μεγεθών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Style
15 / position1: 357 / position2: 729
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb