ΥΓΕΙΑ

Γυναίκες εξομολογούνται πως είναι να παίρνεις το χάπι της έκτρωσης

Περιγράφουν τις εμπειρίες τους και αναφέρουν αν το μετάνιωσαν ή όχι
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Γυναίκες εξομολογούνται πως είναι να παίρνεις το χάπι της έκτρωσης
Φωτογραφία από τον χρήστη Anna Shvets στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2000, η ​​Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε ένα φάρμακο που ονομάζεται Mifeprex και λαμβάνεται σε συνδυασμό με ένα άλλο φάρμακο που ονομάζεται μισοπροστόλη και χρησιμοποιείται για τον ασφαλή και αποτελεσματικό τερματισμό της εγκυμοσύνης έως και την 11η εβδομάδα. Αυτή η μη χειρουργική μέθοδος τερματισμού μιας εγκυμοσύνης είναι γνωστή ως φαρμακευτική άμβλωση. Το 2017, οι ιατρικές αμβλώσεις αποτελούσαν το 39% όλων των αμβλώσεων στις ΗΠΑ.

Μια μικρή ανακεφαλαίωση του τρόπου λειτουργίας αυτών των χαπιών: Μια φαρμακευτική άμβλωση ξεκινά αφού πάρετε μια δόση Mifeprex των 200 από το στόμα, συνήθως στο ιατρείο ή στην κλινική, αλλά πλέον λόγω της πανδημίας, όλο και περισσότερες γυναίκες ξεκίνησαν να το παίρνουν στο σπίτι τους. Το φάρμακο αυτό, λειτουργεί μπλοκάροντας την προγεστερόνη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για να διατηρεί το έμβρυο προσκολλημένο στο τοίχωμα της μήτρας.

Μετά την χρήση του, μπορείς να πας κανονικά στο σπίτι. Ανάλογα με το πόσο προχωρημένη είναι η εγκυμοσύνη, 24 έως 48 ώρες αργότερα, θα πάρεις τέσσερα χάπια μισοπροστόλης (800 μικρογραμμάρια συνολικά), κολπικά ή διαλύοντάς τα κάτω από τη γλώσσα σου. Εάν η εγκυμοσύνη σας είναι πιο προχωρημένη, μπορεί να πάρεις ένα δεύτερο σετ χαπιών μισοπροστόλης τέσσερις ώρες αργότερα. Αυτό το δεύτερο φάρμακο, διώχνει το έμβρυο από τη μήτρα και το αποτέλεσμα του μπορεί να φαίνεται και να μοιάζει με μια βαριά περίοδο. Θα έχεις επίσης ένα ραντεβού παρακολούθησης αυτοπροσώπως ή τηλεφωνικά με τον γιατρό σου για μία έως δύο εβδομάδες αργότερα και θα κάνεις ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι ή μια εξέταση αίματος ή υπερηχογράφημα, προκειμένου ο γιατρός να διαπιστώσει ότι η κύηση έχει διακοπή και είσαι υγιής.

Οι φαρμακευτικές αμβλώσεις είναι μη επεμβατικές και δεν απαιτούν αναισθησία. Είναι επίσης 98% πιο αποτελεσματικές πριν από την 8η εβδομάδα εγκυμοσύνης και προκαλούν σοβαρές παρενέργειες μόνο σε περίπου 0,4% των ατόμων που τις επιλέγουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να ρίξουμε φως στο πώς είναι να παίρνεις το χάπι για την άμβλωση, αναφέρουμε τις ιστορίες τριών ανώνυμων γυναίκων για τις εμπειρίες τους από τη λήψη του εν λόγω φαρμάκου το 2016, τη χρονιά που ο FDA επέκτεινε την πρόσβαση στα χάπια για την άμβλωση χαλαρώνοντας τους κανονισμούς. Η μια είναι παντρεμένη με δύο παιδιά (το Ινστιτούτο Guttmacher αναφέρει ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που κάνουν αμβλώσεις είναι ήδη γονείς), η άλλη ήταν single φοιτήτρια πανεπιστημίου και η τρίτη ήταν παντρεμένη χωρίς παιδιά.

Πόσο χρονών είσαι και πότε έκανες φαρμακευτική άμβλωση;

Γυναίκα Α: Είμαι 39. Έκανα έκτρωση όταν ήμουν περίπου οκτώ εβδομάδων έγκυος.

Γυναίκα Β: Είμαι 20 και ήμουν εννέα εβδομάδων όταν έκανα την έκτρωση.

Γυναίκα Γ: Είμαι 27. Έκανα έκτρωση όταν ήμουν ακριβώς οκτώ εβδομάδων έγκυος.

Τι ξέρατε για την φαρμακευτική άμβλωση πριν την κάνετε;

Γυναίκα Α: Ήξερα ποια ήταν η διαδικασία αλλά δεν ήξερα πώς θα ένιωθα με αυτή. Αυτό ήταν το πιο τραγικό κομμάτι.

Γυναίκα Β: Είμαι πολύ ανήσυχο άτομο από τη φύση μου, οπότε το έψαξα πολύ πριν το κάνω. Προσπάθησα να βρω όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες άλλων γυναικών για να καταλάβω πως μπορεί να νιώσω και εγώ. Ωστόσο, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές, καθώς πολλές αναρτήσεις γράφτηκαν από ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τις γυναίκες από το να πάρουν το εν λόγω χάπι.

Γυναίκα Γ: Δεν ήξερα πολλά για την ιατρική άμβλωση εκτός από το ότι υπήρχε. Έψαξα στο Google και βρήκα πολλές αναρτήσεις σε φόρουμ που ήταν, ειλικρινά, τρομακτικές.

Γιατί επιλέξατε την φαρμακευτική άμβλωση;

Γυναίκα Α: Επέλεξα την ιατρική άμβλωση επειδή υπολόγισα την τελευταία μου περίοδο και ήξερα ότι ήμουν μέσα στο περιθώριο για αυτήν την επιλογή. Αν είχα προχωρημένη εγκυμοσύνη και χρειαζόμουν μια χειρουργική έκτρωση, δεν νομίζω να την είχα κάνει. Μάλλον θα σκεφτόμουν την εγκυμοσύνη περισσότερο ως ένα μωρό. Δεδομένου ότι έχω ήδη δύο παιδιά, έχω περάσει εγκυμοσύνες στο παρελθόν και πάντα θεωρούσα το έμβρυο ως «το μωρό». Όσο πιο ανεπτυγμένο ήταν το έμβρυο, τόσο πιο δύσκολο θα ήταν για εμένα να ξεχωρίσω αυτές τις δυο έννοιες.

Γυναίκα Β: Δεν μπορούσα να κάνω χειρουργική άμβλωση επειδή ο ΔΜΣ μου ήταν πολύ υψηλός και έτσι έκανα ιατρική άμβλωση και χαίρομαι για αυτό.

Γυναίκα Γ: Επέλεξα την ιατρική άμβλωση γιατί ήθελα η διαδικασία αυτή να γίνει με ιδιωτικότητα στο σπίτι. Ωστόσο, στο Google, το μόνο που βρήκα ήταν ιστορίες τρόμου σχετικά με το χάπι για την άμβλωση σε διάφορα φόρουμ και συμπτώματα όπως πόνος και ελλιπείς τερματισμοί, οπότε αποφάσισα να κάνω χειρουργική άμβλωση. Όπως αποδείχτηκε, ο ΔΜΣ μου ήταν πολύ υψηλός για την επέμβαση και έτσι δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε άνετα χειρουργικά. Έτσι, κατέληξα στο  χάπι.

Σε τι είδους κλινική πήγατε και πόσο κόστισε η διαδικασία;

Γυναίκα Α: Πήγα σε μια ιδιωτική κλινική, αλλά η ασφάλειά μου δεν το κάλυπτε, αλλά κάλυπταν το check up και τον επακόλουθο έλεγχο των γεννήσεων. Το 2016, το συνολικό κόστος για αυτήν την θεραπεία ήταν 659 δολάρια.

Γυναίκα Β: Πήγα σε μια βρετανική κλινική συμβουλευτικής υπηρεσίας για την εγκυμοσύνη. Η διαδικασία ήταν δωρεάν, καθώς βρίσκομαι στο Η.Β.

Woman Γ: Πήγα στην κλινική "A Planned Parenthood in New York City". Η διαδικασία δεν μου κόστισε τίποτα. Πήγα εκεί κάποιους μήνες πιο πριν για να συζητήσω για ένα εξόγκωμα που είχα στο στήθος (που ευτυχώς αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τίποτα επικίνδυνο), αλλά δεν είχα ασφάλεια υγείας εκείνη τη στιγμή. Μετά από μια συνάντηση με τους κοινωνικούς λειτουργούς του Planned Parenthood, μου προσφέρθηκε ένα έτος δωρεάν περίθαλψης, για οτιδήποτε χρειαζόμουν, επειδή δεν είχα δουλειά και δεν είχα ακόμη εγγραφεί σε κάποιο ταμείο.

Ανατρέχοντας τώρα στην εμπειρία, πώς νιώθετε για αυτήν;

Γυναίκα Α: Συναισθηματικά, ήταν μια δύσκολη απόφαση για να την πάρεις. Ήταν οδυνηρό, και ήμουν θυμωμένη και λυπημένη που έπρεπε να κάνω αυτήν την επιλογή. Έπαιρνα προφυλάξει και ένιωθα προδομένη που δεν λειτούργησαν. Νιώθω ότι πήρα μια δύσκολη συναισθηματική απόφαση εκείνη την περίοδο, αλλά από αντικειμενικά, ξέρω ότι ήταν η σωστή επιλογή. Μέρος του να είσαι ενήλικας είναι ότι μερικές φορές πρέπει να κάνεις και δύσκολες επιλογές, με τις οποίες δεν αισθάνεσαι καλά, αλλά είναι οι καλύτερες μακροπρόθεσμα.

Γυναίκα Β: Ήταν πολύ καλή για εμένα αυτή η επιλογή. Δεν είμαι πλέον με τον σύντροφό που είχα τότε, η κακή μου ψυχολογία δεν έχει βελτιωθεί και γενικά δεν θα μπορούσα να φροντίσω ένα παιδί, όπως θα έπρεπε. Δεν μετανιώνω για την πράξη μου.

Γυναίκα Γ: Κοιτάζοντας πίσω δεν μετανιώνω για την έκτρωση. Λυπάμαι όμως για την κατάσταση συνολικά, καθώς πιστεύω ότι θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί με τον έλεγχο των γεννήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
18 / position1: 899 / position2: 1939
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb