ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ 7 GIRL BOSSES ΠΡΟΣΩΠΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Αγγελική Δούκα, έχει ένα από τα κουλ pr agencies της Αθήνας και τη θαυμάζουμε

Γιατί είναι μια γυναίκα που επιχειρεί και μοιράζει απλόχερα έμπνευση και θετική ενέργεια, σε όλες τις άλλες γυναίκες!

Η Αγγελική Δούκα, έχει ένα από τα κουλ pr agencies της Αθήνας και τη θαυμάζουμε
Instagram @gingeri____

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα γυναικείας επιχειρηματικότητας παρουσιάζουμε γυναίκες που μας εμπνέουν. Ηταν μονόδρομος να επικοινωνήσουμε με την Αγγελική Δούκα για να "στολίσει" με τη δυναμική και απόλυτα ginger παρουσία της, το αφιέρωμά μας! 

Η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από την Ginger Communications και μερικά από τα πιο επιτυχημένα projects που έχεις πετύχει στον διαδικτυακό κόσμο, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Η Αγγελική, μια γυναίκα που έχει τη δίκη της επιχείρηση, τη δική της οικογένεια και μια καθημερινότητα που ναι μεν έχει δυσκολίες, αλλά στο τέλος της μέρας είναι η έμπνευση για άλλες γυναίκες. 

Παρακάτω, η απολαυστική κουβέντα που κάναμε μαζί της

Πώς προέκυψε να έχεις τη δική σου επιχείρηση; Ήταν κάτι που πάντα ήθελες για τον εαυτό σου;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H Ginger Communications δεν ήταν ακριβώς προσχεδιασμένο βήμα αλλά ούτε και τυχαίο. Ανήκω σε μία οικογένεια επιχειρηματιών. Οι γονείς μου έστησαν τις δικές τους επιχειρήσεις και από πάντα τους θυμάμαι να πειραματίζονται σε διάφορα πράγματα. Γαλουχήθηκα σε ένα περιβάλλον επιχειρηματικότητας και δημιουργίας, ενώ διδάχθηκα τη διάθεση και το σθένος να προσπαθώ να μετατρέπω δημιουργικές ιδέες σε δράση, παράγοντας αξία όχι μόνο για τον εαυτό μου αλλά και τους γύρω μου. Μεγάλωσα δίπλα σε ανθρώπους με δυνατά οράματα, πάθος για ζωή, θετική στάση απέναντι στο ρίσκο αλλά και το συναίσθημα της αποδοχής και της αξιοποίησης της αποτυχίας. Νομίζω ότι όλα αυτά συνέβαλλαν στο να εξελίξω και η ίδια το μικρόβιο της επιχειρηματικότητας.

Φυσικά, πριν δημιουργήσω τη Ginger Communications εργάστηκα πολύ σκληρά και για πολλά χρόνια σε PR agencies και μεγάλους οργανισμούς ώστε να αποκτήσω την εμπειρία που έπρεπε. Η άποψη μου είναι ότι κανείς δεν μπορεί να διοικήσει μία εταιρεία εάν ο ίδιος δεν έχει πρώτα εργαστεί σκληρά ως υπάλληλος. Τελικά, κάποια στιγμή μου δόθηκε η ευκαιρία να πάρω χρόνο και να αποφασίσω εάν ήθελα να συνεχίσω ως στέλεχος στην αγορά ή να προσπαθήσω να δημιουργήσω κάτι δικό μου - τότε γεννήθηκε αβίαστα η Ginger Communications.

Πώς είναι μια Δευτέρα σου από το πρωί μέχρι το βράδυ;

Η ρουτίνα μας είναι να μην έχουμε ρουτίνα! Όπως συμβαίνει στα περισσότερα PR agencies τα projects και οι ανάγκες εναλλάσσονται συνεχώς και η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά που χρειάζεται να έχεις. Συνήθως το τελευταίο πράγμα που κάνουμε Παρασκευή βράδυ είναι να ελέγχουμε το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας και τη Δευτέρα πρωί συγκεντρωνόμαστε στο meeting room, ανοίγουμε την agenda, συζητάμε τα to do’s της εβδομάδας, μοιράζουμε tasks, βλέπουμε εκκρεμότητες, με λίγο λόγια ανασκουμπωνόμαστε ομαδικά. 

" Μεγάλωσα δίπλα σε ανθρώπους με δυνατά οράματα, πάθος για ζωή, θετική στάση απέναντι στο ρίσκο αλλά και το συναίσθημα της αποδοχής και της αξιοποίησης της αποτυχίας"

Στη συνέχεια ο καθένας θα τρέξει τις δικές του αρμοδιότητες. Έχουμε καθημερινά γυρίσματα εκτός γραφείου οπότε όσοι είναι να φύγουν στα εξωτερικά ραντεβού φεύγουν, ενώ εγώ προσπαθώ να μείνω εντός γραφείου τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι ώστε να ολοκληρωθούν βασικά tasks.

Τις τελευταίες Δευτέρες έχω ένα συγκεκριμένο ραντεβού εκτός γραφείου οπότε κατά τις 14.00 θα φύγω και θα προσπαθήσω να γυρίσω στο σπίτι το αργότερο στις 18.30 ώστε να περάσω χρόνο με τον γιο μου και να τον κοιμίσω. Το βράδυ ιδανικά θα κάτσουμε παρέα με τον σύντροφο μου, θα φάμε, θα πιούμε κρασί με κάποιον φίλο στο σπίτι ή θα δούμε ταινία.

Ωστόσο - για να μην κοροϊδευόμαστε - εχθές Δευτέρα έκλεισα το τελευταίο επαγγελματικό τηλέφωνο στις 23.30 το βράδυ και πήγα για ύπνο.

Τι είναι αυτό που σου αρέσει και τι δεν αντέχεις καθόλου σε αυτή τη δουλειά;

Το να έχεις μία δική σου εταιρεία είναι σαν να έχεις παιδί. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι λαμβάνεις τεράστιες χαρές και παράλληλα βιώνεις ένα μόνιμο άγχος. Ωστόσο, η επιχειρηματικότητα πάει χέρι χέρι με τη δημιουργία. Στην Ginger Comms δε θα ρουτινιάσεις ποτέ, ενώ η πρόκληση της εξέλιξης είναι η μόνιμη καθημερινότητα. Αυτό που με “τρελαίνει" - και πραγματικά ξέρω ότι το γνωρίζουν και οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι είναι τα deadlines τύπου “σήμερα για εχθές”.

Μέσα στην ημέρα έρχονται τουλάχιστον πέντε με επτά requests την ημέρα τα οποία ξεκινάνε με το “ζητάμε την κατανόηση σας ωστόσο αφορά σε μία πρόταση με εξαιρετικά πιεσμένο deadline και χρειαζόμαστε το feedback εντός της ημέρας”. Πόσα “εντός ημέρας” μπορεί κάποιος να απαντήσει σε μία μέρα;

Αυτό που επίσης με δυσκολεύει είναι όταν οι εταιρείες και οι άνθρωποι φέρονται σαν να μη σέβονται / κατανοούν  την εργασία του δυνητικού τους συνεργάτη. Συναντάω πολύ συχνά την ερώτηση “πόσο κάνει ένα ποστάκι” και συνήθως απαντάω ότι η δουλειά ενός ανθρώπου δεν κοστολογείται όπως ένα κουτάκι αναψυκτικού σε ράφι σουπερμάρκετ. 

Τι θα έλεγες σε άλλες γυναίκες που σκέφτονται να δοκιμάσουν τις δικές τους δυνάμεις στο επιχειρείν;

Να το τολμήσουν εννοείται. Συνήθως οι άνθρωποι υπέρ αναλύουμε τα πράγματα - και όταν τα παρασκεφτόμαστε χάνουμε το momentum. Επίσης, το να ανοίξεις μία επιχείρηση δε χρειάζεται απαραίτητα άπειρους πόρους. Εγώ έστησα τη δική μου επιχειρηματική δραστηριότητα με πολύ λίγα χρήματα και σταδιακά άρχισα να επενδύω σε εξοπλισμό, καλύτερες εγκαταστάσεις και ανθρώπινο δυναμικό.

Δεν είναι εύκολο, αλλά ούτε και ακατόρθωτο. Αν σας βοηθάει ψυχολογικά κρατήστε ένα back up plan και να θυμάστε ότι σε περίπτωση που δε λειτουργήσει μπορείτε πάντα να γυρίσετε στην αγορά εύρεση εργασίας. Αυτά είναι όσα λειτούργησαν σε εμένα! Και ευτυχώς είχα πάντα δίπλα μου ανθρώπους που με στήριζαν, με ενθάρρυναν και μου έδιναν τις σωστές συμβουλές σε κάθε δύσκολο βήμα. Ευτυχώς, αυτό ισχύει μέχρι και σήμερα και είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Angelique Douka (@gingeri____)

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η γυναίκα επιχειρηματίας; Πιστεύεις πως διαφέρουν από όσα έχει να αντιμετωπίσει ένας άντρας;

Θα ήταν ψέμα να πούμε ότι δεν υπάρχουν προκλήσεις. Αλλά και που δεν υπάρχουν προκλήσεις; Ενδεχομένως πολλές φορές οι γυναίκες καλούμαστε να αποδείξουμε και να παλέψουμε περισσότερα από έναν άνδρα. Και η αλήθεια είναι ότι όσο πιο μικρή είσαι τόσο πιο δύσκολο είναι. Μεγαλώνοντας βέβαια τα πράγματα καλυτερεύουν.

Πολλές φορές μπήκα σε ένα δωμάτιο όπου αρχικά με αντιμετώπιζαν ως “το κοριτσάκι” μέχρι που ξεκινούσα να μιλάω και να διαπραγματεύομαι. Ευτυχώς βέβαια, όπως σου είπα νιώθω ότι τα πράγματα έχουν καλυτερέψει πολύ.  Στον κλάδο μας διαπρέπουν οι γυναίκες, ενώ έχουμε καταφέρει να αναδείξουμε πολλά  δυναμικά στελέχη, γυναίκες πρότυπα οι οποίες έχουν διεκδικήσει και κερδίσει ισάξιες θέσεις στην αγορά. Σταδιακά αυτό έχει βοηθήσει και τους άντρες οι οποίοι πλέον σέβονται, ακούν και δίνουν χώρο.

"Πολλές φορές μπήκα σε ένα δωμάτιο όπου αρχικά με αντιμετώπιζαν ως “το κοριτσάκι”... μέχρι που ξεκινούσα να μιλάω και να διαπραγματεύομαι"

Υπήρχε κάτι που σε τρόμαζε πολύ στη δουλειά σου και τώρα πλέον σου φαίνεται απλό και εύκολο;

Η εξέλιξη και η διαχείριση της αβεβαιότητας. Ως επιχειρηματίας μπορεί και να μην έχεις σταθερό μισθό, οπότε αυτό πολλές φορές δημιουργεί ένα συναίσθημα ανασφάλειας. Μέσα στο χρόνια κατάφερα να διαχειριστώ το συναίσθημα. Δουλεύω πολύ, μαθαίνω από τα λάθη μου, εξελίσσομαι και δίνομαι στους πελάτες μου. Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να είμαστε πάντα καλύτεροι και να μεγαλώνουμε - και όχι το αντίθετο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Angelique Douka (@gingeri____)

Αγγελική σε ευχαριστούμε πολύ, συνέχισε να μας εμπνέεις! 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
22 / position1: 694 / position2: 868
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb