LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

15 προτάσεις που αξίζει να ακολουθήσεις αν πας στην Αμοργό

...και όχι, δε θα σου πούμε να πας στη Χοζοβιώτισσα και να κολυμπήσεις στην Αγία 'Aννα. Αυτά είναι δεδομένο ότι τα ξέρεις!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 5/8/2021 | 11:29

15 προτάσεις που αξίζει να ακολουθήσεις αν πας στην Αμοργό
@barchela - instagram

Το μπλε στην Αμοργό πρωταγωνιστεί και αυτό το ξέρουν όλοι. Εδώ γυρίστηκε το «Απέραντο Γαλάζιο» το 1988 σε σκηνοθεσία του Λυκ Μπεσόν. Εδώ οι ταξιδιώτες απολαμβάνουν πραγματικές διακοπές μακριά από τα κοσμοπολίτικα στέκια και σε άμεση επαφή με τη φύση. Αν είσαι ένας τέτοιος ταξιδιώτης, τότε η Αμοργός φτιάχτηκε για σένα! Σαγηνευτική με το υπέροχο μπλε της και τις κρυστάλλινες παραλίες και αυθεντική με τα απόκρημνα βράχια και την άγρια ομορφιά της!

Αν έχεις προγραμματίσει να βρεθείς εδώ ή  ακόμα το σκέφτεσαι να πας στην Αμοργό τότε συνέχισε να διαβάζεις γιατί σου έχουμε 15 προτάσεις που αξίζει να ακολουθήσεις σε αυτό το υπέροχο Κυκλαδίτικο διαμάντι! Εννοείται ότι τα πολύ κλασσικά, δηλαδή την επίσκεψη στο μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας και το κολύμπι στην Αγία Αννα δεν τα αναφέρουμε γιατί σίγουρα θα τα ξέρεις! 

Φάε Αμοργιανό παστέλι!

Ναι, οκ όλοι θα σου πουν για το ξεροτήγανο και την ψημένη ρακί. Αυτά θα τα βρεις παντού μπροστά σου και καλά θα κάνεις να τα δοκιμάσεις. Αυτό που ίσως πρέπει να αναζητήσεις είναι το παστέλι με μέλι από το νησί. Η Αμοργός έχει μεγάλη η παράδοση στο παστέλι, το γλύκισμα αυτό έχει μεγάλη ιστορία στο νησί καθώς είναι το γλυκό που μοιράζουν στους γάμους. Επίσης, αν βρεθείς αρχές Αυγούστου και συγκεκριμένα στις 6 του μηνός, του Σωτήρος, θα πετύχεις και τη γιορτή του παστελιού στην κεντρική πλατεία της Χώρας.

Πήγαινε για brunch στο Αμοργίς, στον όρμος της Αιγιάλης

Ένα πραγματικό δώρο να κάνεις στον εαυτό σου με γεύση τυριού και αυγού! Η θέα θα σε αποζημιώσει όση ώρα περιμένεις το φαγητό σου και αυτό το brunch θα θες να το απολαμβάνεις ξανά και ξανά!

Πήγαινε να δεις το ναυάγιο που βρίσκεται στην Κάτω Μεριά

Το καράβι αυτό είχε το όνομα «Ολυμπία» και έβαλε και ταξίδευε για περίπου δύο δεκαετίες ανά τον κόσμο, μέχρι που τον Φεβρουάριο του 1980 το έπιασε κακοκαιρία και προσπάθησε να προσαράξει στην Κάτω Μεριά στην Αμοργό. Δυστυχώς, η άγκυρα του έσπασε και κάπως έτσι έμεινε για πάντα ένα αιώνιο -και ινσταγκραμικό- θαλάσσιο φάντασμα!

Φάε γλυκά στην Καλλιστώ

Λογικά θα το βρεις μπροστά σου στη χώρα και αν όχι οι μυρωδιές θα σε κατευθύνουν. Σπιτικά γλυκά (τα καλύτερα ίσως στο νησί) παγωτά και διάφορες άλλες λιχουδιές σε απόλυτα φυσιολογικές τιμές με ένα τίμιο σέρβις. Σημείωσε αυτό το μαγαζί και σίγουρα θα γλυκαθεί μέχρι και η ψυχή σου!

Κάνε βαρκάδα μέχρι το νησάκι Νικουριά

Είναι ακριβώς απέναντι από την παραλία του Άγιου Παύλου και έχει τρεις παραλίες. Υπάρχει μια καντίνα για τα απολύτως απαραίτητα όμως λίγο θα σε νοιάζει μόλις αντικρίσεις τα τροπικά νερά!

Πήγαινε για μεζεδοκατάσταση στο Τρανζιστοράκι

Μια ακόμα μαζαράρα με καταπληκτικούς μεζέδες που αξίζει να μπει στο πρόγραμμα σου ένα απόγευμα μετά τη θάλασσα. Θα το βρεις και αυτό στη χώρα με πολύ λογικές τιμές, με αρκετά μεγάλες μερίδες και με ωραίο κόσμο. Δοκίμασε χωρίς δισταγμό τις πατάτες με σάλτσα φέτας!

Βάλε στη Βαλίτσα του γυρισμού Φάβα από την Αμοργό

Ναι, τώρα θα πεις καλή φάβα μόνο η Σαντορίνη και η Σχοινούσα φτιάχνει. Θα σου πούμε όχι, η Αμοργιανή προέρχεται από το κατσούνι, που αποτελεί μια ποικιλία αρακά και είναι σκέτο γλύκισμα! Πρόκειται ίσως για το πιο δυναμικό προϊόν του νησιού με μεγάλη παραγωγή.

Ζήσε σαν ναυαγός στη Γραμβούσα

Είναι το μικρό νησάκι που βρίσκεται πίσω από τον κόλπο της Καλοταρίτισσας. Είναι στολισμένο με χρυσαφένια άμμο και βότσαλα και τα νερά είναι διαυγή και γαλαζοπράσινα. Η πρόσβαση τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται καθημερινά με θαλάσσιο ταξί από την Καλοταρίτισσα. Πάρε προμήθειες γιατί εκεί, δε θα βρεις κάτι.

Πήγαινε στη Χώρα και φωτογραφίσου στο Κάστρο

Δεν αρκεί να περπατήσεις τα γραφικά σοκάκια με τα καφενεδάκια και τα γλυκομάγαζα. Πρέπει να πας μέχρι το κάστρο και να βγάλεις μια πανοραμική σέλφι που θα σου θυμίζει το πόσο όμορφο νησί είναι η Αμοργός, κάθε φορά που τη βλέπεις.

Κάνε μονοήμερη στο Κουφονήσι ή στην Ηρακλειά!

Ναι, μπορείς! Φεύγεις με το Express Skopelitis νωρίς το πρωί και πας σε ένα, από αυτά τα υπέροχα Κυκλαδονήσια. Γυρνάς αργά το βράδυ με το πλοίο της γραμμής. Αυτό μπορείς να το κάνεις μόνο Τρίτη, Πέμπτη ή Κυριακή. Και μόνο η ιδέα ότι θα κάνεις island hoping και από τις Κυκλάδες θα πας στις μικρές Κυκλάδες είναι καταπληκτικοί και οι φίλοι σου θα ζηλέψουν!

Εξερεύνησε τα όχι και τόσο γνωστά χωριά

Ξεκίνα από τον Λαγκαδά που έχει γραφικά στενάκια και κάνε στάση στην ταβέρνα του Νίκου. Είναι εκεί από το 1950 με φρέσκα κρεατικά και παραδοσιακές γεύσεις!

Φάε ψαρομεζέδες στο "Θαλασσινό Όνειρο" στα Θολάρια

Οι μυρωδιές από τις γλάστρες με τους βασιλικούς σε συνδυασμό με το τηγανητό καλαμάρι και τις παγωμένες μπίρες θα κάνουν αυτό το γεύμα ένα πραγματικό όνειρο! Δοκίμασε να μην πας σε ώρες αιχμής και να έχεις όλη αυτή την υπέροχη αυλή για σένα!

Κάνε πραγματικό άραγμα στο Disco The Que

Ένα πραγματικά vintage σποτ! Έτσι ήταν τα καφενεία της Αμοργού το 1970 όταν έφταναν οι τουρίστες από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης αντίκριζαν ακριβώς αυτό που θα δεις εκεί. Απλό, λιτό με λίγα και καλά πράγματα να παραγγείλεις και με μια παραλία γαλάζιο όνειρο!

Πήγαινε στον Πύργο του Γαβρά

Πρόκειται για ένα αρχοντικό του 16ου αιώνα, που σήμερα φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού. Έχει μέσα σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στις τρεις αρχαίες πόλεις που βρέθηκαν στην Αμοργό. Ο λόγος για τις Αρκεσίνη, Αιγαιάλη και Μίνωα. Σε κοντινή απόσταση και το ιστορικό Γυμνάσιο Αμοργού. Κατέχει μάλιστα και ένα ρεκόρ, είναι το πρώτο που ιδρύθηκε μετά την Επανάσταση του 1821.

Κάνε πεζοπορία

Το νησί αυτό δε θα σε κάνει να βαρεθείς ποτέ. Στην Αμοργό υπάρχουν αρκετά σηματοδοτημένα μονοπάτια, που αν ξυπνήσεις νωρίς το πρωί και ακολουθήσεις όποιο είναι πιο κοντά στις δυνατότητές σου (σίγουρα κάποιο θα είναι) θα αντικρίσεις ίσως κατσίκια ελεύθερα στα βουνά και βράχια που θα σε κάνουν να αναφωνήσεις ουάου!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα «οπίσθια γραφείου» και πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

Body+Mind 19.04.2024
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το θέμα σε αφορά

H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas

Style 19.04.2024
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Ραδιόφωνο 19.04.2024
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Το ξενοδοχείο στη Δανία που είναι σαν να κάνεις διακοπές στο Μπαλί

Ταξίδια 19.04.2024
Μια γεύση από το Μπαλί στη Σκανδιναβία

`Εξαλλοι οι Ιταλοί με τα λεγόμενα ιστορικού φαγητού για την πίτσα

Food Χτες
Το βιβλίο του «La Cucina Italiana Non Esiste – Η ιταλική κουζίνα δεν υπάρχει» προκάλεσε σάλο

Πώς να ζήσεις με κατοικίδιο, παρά τις αλλεργίες σου

Pets Χτες
Μπορείς να έχεις μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή με τα κατοικίδια ζώα σου, ακόμα κι αν έχεις αλλεργία σε αυτά

Τα μυστικά ομορφιάς των διασήμων πέρα από τις επεμβάσεις και τις ακριβές κρέμες

Body+Mind Χτες
Bασίζονται σε συγκεκριμένες ρουτίνες ομορφιάς και μυστικά

5 urban chic airbnb στο κέντρο της Αθήνας που θα λατρέψεις

Ταξίδια Χτες
Ντιζαϊνάτα, πανέμορφα και ό,τι πρέπει για διακοπές ...στην πόλη

Τα χρώματα που επικρατούν τώρα στα trends

Style Χτες
Έντονα αλλά και πιο ουδέτερα, όλα όμως ευκολοφόρετα

Η απλή κίνηση που μειώνει το στρες, την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού

Body+Mind Χτες
Δεν κοστίζει και έχει θεαματικά αποτελέσματα