ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η πιο χρήσιμη λέξη για τη ψυχική σου υγεία

Είναι ουτοπικό να θέλεις (και να πρέπει) να αρέσεις σε όλους
Νικόλας Ουρανός
Η πιο χρήσιμη λέξη για τη ψυχική σου υγεία
Photo by ArtHouse Studio from Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι ουτοπικό να θέλεις (και να πρέπει) να αρέσεις σε όλους! Αν η ζωή σου καθορίζεται ενστικτωδώς ή ενσυνείδητα από μια ατελείωτη αλυσίδα ξένων επιθυμιών, είναι βέβαιο πως σταδιακά θα απομακρύνεσαι όλο και πιο πολύ από των πυρήνα των δικών σου! Οι μεγάλες ευκαιρίες έρχονται στη ζωή μας όταν έχουμε ξεδιαλύνει το τοπίο ανάμεσα σε όσα θέλουμε και όσα έχουν ανάγκη οι άλλοι από εμάς.

Αν απελευθερωθούμε από την ανάγκη να τα κάνουμε όλα σύμφωνα με τις προδιαγραφές των άλλων, θα κατανοήσουμε πόσο χρήσιμη λέξη είναι το "όχι".  Σταμἀτα, λοιπόν, να πληγώνεις την αυτοπεποίθησή σου, μετρώντας τη γνώμη των άλλων πάνω από τη δική σου αξία.

Έχει ειπωθεί πως οι πεποιθήσεις μοιάζουν με παλιές πρόκες καρφωμένες στη σανίδα της συνείδησής μας. Και η αλήθεια είναι πως αυτή η ρήση δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Εν τω μεταξύ, όσο πιο παλιό το καρφί, τόσο και πιο δύσκολο να αφαιρεθεί. Όλοι μας ανεξαιρέτως έχουμε να διαχειριστούμε σε κάποιον βαθμό τον φόβο μας και την αίσθηση της μοναξιάς μας. Κινούμαστε μία εμπρός και μία πίσω, αποφασίζοντας και ενεργώντας μέσα στις σχέσεις μας με βάση αυτά τα δύο κυρίαρχα «κατώτερα» συναισθήματα: τον φόβο μας και την αίσθηση της μοναξιάς μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσοι πατούν γερά στα πόδια τους δεν φοβούνται την άρνηση. Δεν συναρτούν τα συναισθήματα των άλλων από τη δική τους απόρριψη και δεν δομούν τη ζωή τους σύμφωνα με τις επιθυμίες που δεν θα απογοητεύσουν τους άλλους. Μη δομείς τις σχέσεις σου με βάση ένα φθηνό αλισβερίσι "μου χρωστάς-σου χρωστώ". Τα προσωπικά μας όρια είναι οι ασφαλείς γραμμές που συγκρατούν την προσωπικότητά μας και ορίζουν ποιοι είμαστε πραγματικά.

Δεν είναι εγωιστικό ή αυτάρκεσκο να αρνείσαι.

Παίξε στο παιχνίδι των διαπροσωπικών σχέσεων με τους δικούς σου όρους!

Νικόλας Ουρανός, PCC
Professional Certified Life & Relationship Coach by International Coaching Federation
Βραβευμένος συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα και Ξαφνικά Τώρα, Ομιλητής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
5 / position1: 386 / position2: 1200
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb