ΣΧΕΣΕΙΣ

Μπορεί να υπάρξει ερωτική σχέση χωρίς σeξ;

Οι ειδικοί απαντούν
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Μπορεί να υπάρξει ερωτική σχέση χωρίς σeξ;
Φωτογραφία από τον χρήστη Dainis Graveris στο Pexels

Μπορεί να μην το πιστεύεις αλλά υπάρχουν αρκετοί γάμοι και σχέσεις όπου το σeξ απουσιάζει.

Το θέμα του σeξ, καλώς ή κακώς αντιμετωπίζεται ακόμα και σήμερα σαν ένα μεγάλο ταμπού και πολύς κόσμος δυσκολεύεται να μιλάει για αυτό ακόμα και στα πιο κοντινά του πρόσωπα, όπως οι φίλοι του. Κάποιες άλλες φορές όμως, τα θέματα γύρω από αυτό υπερτονίζονται και έτσι το άτομο που διηγείται μια σeξουαλική του εμπειρία νιώθει ότι παίρνει επιβεβαιώση.

Τόσο με τα ταμπού, όσο και με τις θεωρίες του πως πρέπει να είναι το σeξ, έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα γύρω από το πως ο κόσμος βλέπει την συγκεκριμένη πράξη. Μια από αυτές τις πεποιθήσεις δε, αναφέρει οτι μια σχέση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το σeξ.

Η πραγματικότητα δεν διαφέρει βέβαια πολύ από αυτήν την άποψη, καθώς οι σχέσεις και οι γάμποι χωρίς σeξ υπάρχουν σε μεγαλύτερη συχνότητα από όσο μπορεί να πιστεύεις, σε ένα ποσοστό στο 32%. Και μπορεί να πιστεύεις ότι οι σχέσεις χωρίς σeξ δεν προχωράνε, δε σημαίνει ότι θα αποτελεί πάντα πρόβλημα, ούτε θα πρέπει να πιστεύεται ότι είναι έτσι εξ'ορισμού.

Είναι πολύ φυσιολογικό σε μια υγιή σχέση με συναίσθημα, τα άτομα να βιώσουν μια μείωση για εpωτική επαφή, είτε συνειδητά είτε όχι. Με ανοιχτό διάλογο και ειλικρίνεια, μια σχέση χωρίς σeξ, μπορεί να είναι εξίσου ικανοποιητική με μια σχέση με σeξ. Αυτό συμβαίνει γιατί η σeξουαλική επαφή δεν είναι μόνο διείσδυση. Ένα ζευγάρι μπορεί να διατηρεί τον ρομαντισμό του και τα αισθημάτα του με άλλες μορφές έκφρασης, όπως η αγκαλιά, το στοματικό σeξ, τα παιχνίδια με sεx toys κ.α.

Όμως μια σχέση χωρίς σeξ ίσως και να είναι μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος, όπως η παραπάνω συνθήκη μπορεί  να  έχει επιβληθεί χωρίς την σύμφωνη γνώμη και των δυο. Και δυστυχώς, είναι πολλοί οι άνθρωποι που μένουν σε μια τέτοια σχέση τους, χωρίς να νιώθουν χαρά, επειδή απλά δεν μπορούν αλλιώς. 

Για να οριστεί μια σχέση ως «σχέση χωρίς σeξ», πρέπει η συχνότητα των σeξουαλικών επαφών να είναι μικρότερη από 6 φορές τον χρόνο. Άλλα κριτήρια όμως είναι και η υποκειμενική αίσθηση ικανοποίησης καθώς και η δυνατότητα για σeξ με άλλα άτομα, όπως για παράδειγμα σε μια συναινετικά μη-μονογαμική σχέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
5 / position1: 452 / position2: 1075
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb