E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτό συμβαίνει στον οργανισμό σου κάθε φορά που τρως πάρα πολλή πίτσα

Όλα όσα θα συμβούν στον οργανισμό σου αν το παρακάνεις με το συγκεκριμένο φαΐ

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 7/9/2020 | 00:03

Αυτό συμβαίνει στον οργανισμό σου κάθε φορά που τρως πάρα πολλή πίτσα

Να λοιπόν ένας λόγος να μη νιώθεις ενοχές για την επόμενη κρεπάλη πίτσας: μια νέα έρευνα ανακάλυψε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός διαχειρίζεται πολύ καλά τις υπερβολές – αρκεί να είναι περιστασιακές, βέβαια.

Και όταν λέμε έρευνα, εννοούμε ότι όσοι συμμετείχαν έπρεπε να φάνε όση πίτσα αντέχουν. Έπειτα, υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις, των οποίων τα αποτελέσματα ομολογουμένως εντυπωσίασαν τους ερευνητές.

«Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα σώματά μας προσαρμόζονται καλά στην υπερβολική κατανάλωση συγκεκριμένων συστατικών από ένα και μόνο τεράστιο γεύμα», σημειώνει ο James Betts, καθηγητής μεταβολικής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, που επέβλεψε την έρευνα.

Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε αρχικά να φάνε πίτσα μέχρι να νιώσουν «άνετα χορτάτοι» και έπειτα, σε επόμενη συνεδρία, να φάνε «μέχρι να μην μπορούν να φάνε ούτε μια ακόμα μπουκιά», ενώ έπειτα καταγράφηκε η διάθεση και η όρεξή τους, αλλά και η μεταβολική και ορμονική τους λειτουργία. Στη δεύτερη περίπτωση, αυτοί που το είχαν «παρακάνει», έφαγαν διπλάσιο αριθμό θερμίδων (κατανάλωσαν κατά μέσο όρο 3113 θερμίδες ή 1,5 τεράστια πίτσα), δηλαδή πολύ περισσότερες από τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες τους. Κι όμως, το σώμα τους κατάφερε να διατηρήσει τη χημική ισορροπία στο αίμα τους, διαχειριζόμενο αποτελεσματικά την υπερβολική εισροή τροφής. Αυτό δείχνει ότι οι περιστασιακές… λαιμαργίες δεν έχουν άμεσες αρνητικές συνέπειες όσον αφορά τον έλεγχο του μεταβολισμού.

«Όλοι γνωρίζουμε τους μακροπρόθεσμους κινδύνους που κρύβουν οι υπερβολές στο φαγητό, όσον αφορά την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιαγγειακές ασθένειες», λέει ο ερευνητής Aaron Hengist, υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το σώμα μας στην πραγματικότητα αντεπεξέρχεται εντυπωσιακά καλά, όταν έρχεται αντιμέτωπο με μαζική και ξαφνική κατανάλωση θερμίδων». Τα επίπεδα του σακχάρου παραμένουν σταθερά, ενώ τα επίπεδα της ινσουλίνης διπλασιάζονται για να τα ελέγξουν. Τα τριγλυκερίδια και τα λιπαρά οξέα δεν αυξάνονται παρά ελάχιστα.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι, με μέτρια κατανάλωση φαγητού, τα λιπίδια του αίματος αυξάνονται αναλογικά με την ποσότητα του φαγητού, γεγονός που υποδεικνύει ότι πρέπει να υπάρχει ένα «πλαφόν» στο σώμα, που εφαρμόζεται όταν καταναλώνεται υπερβολικά πολύ λίπος.

Υπάρχει όμως μία κατηγορία, στην οποία αυτοί που το παρακάνουν υστερούν: στα επίπεδα ενέργειας. Όσοι έφαγαν πάρα πολύ ήταν ληθαργικοί για ένα διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ωρών. Οπότε, το τίμημα της πίτσας είναι αυτό που αποκαλούν «κώμα φαγητού».

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι, τελικά, είναι το εξής: «Η έρευνα δείχνει ότι αν ένα υγιές άτομο του δίνει και καταλαβαίνει περιστασιακά, τρώγοντας, για παράδειγμα, σε έναν μπουφέ ή στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, δεν υπάρχουν άμεσες αρνητικές συνέπειες, που να αφορούν την απώλεια του μεταβολικού ελέγχου», λέει ο Betts, ο οποίος τώρα σχεδιάζει να επαναλάβει την έρευνα σε γυναίκες, σε μεγαλύτερους ηλικιακά πληθυσμούς και σε υπέρβαρους, καθώς τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αφορούν άντρες από 22 έως 37 ετών. «Το βασικό πρόβλημα με το υπερβολικό φαγητό είναι ότι αποθηκεύει επιπλέον ενέργεια στο σώμα μας με τη μορφή λίπους».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind 26.04.2024
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets 26.04.2024
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink 26.04.2024
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style 26.04.2024
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα 26.04.2024
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Χτες
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Χτες
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!

Οι τροφές που προκαλούν εξάψεις

Body+Mind Χτες
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις σε ειδικές περιπτώσεις

Ταβερνάκια με νόστιμους μεζέδες στα Δυτικά

Food Χτες
Όμορφα στέκια για να απολαύσεις νοστιμιές σε φιλικό περιβάλλον

Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή

Style Προχτές
Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου

Η ελληνική πόλη ‑ φάντασμα στην Ιταλία που προκαλεί δέος από τότε που έχει ερημώσει

Ταξίδια Προχτές
Μπορείς να την επισκεφτείς, αλλά όχι να μείνεις