ΥΓΕΙΑ

Γιατί λένε ότι απαγορεύεται η μαγιονέζα στην εγκυμοσύνη

Είναι μύθος ή αλήθεια αυτή η άποψη;
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Γιατί λένε ότι απαγορεύεται η μαγιονέζα στην εγκυμοσύνη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχει μια άποψη για την κατανάλωση μαγιονέζας στην εγκυμοσύνη, που τη θέλει ακατάλληλη. Ισχύει όμως και αν ναι, για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό;

Κάνει τελικά μία έγκυος να φάει μαγιονέζα ή όχι;

Υπάρχουν δυο ειδών μαγιονέζες, αυτές που περιέχουν αυγά και αυτές που δεν περιέχουν. Οι δεύτερες έχουν ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο σαν αντικατάσταση του αυγού. Και οι δυο αυτές συνταγές μπορούν να καταναλωθούν κανονικά την περίοδο της κύησης.

Πιο συγκεκριμένα για τη μαγιονέζα που περιέχει αυγά, αυτά είναι παστεριωμένα και συνήθως περιέχει και ηλιέλαιο και χυμό λεμονιού ή ξύδι. Η πρωτεΐνη και η λεκιθίνη που περιέχονται στον κρόκο του αυγού που έχει αυτό η τροφή δρουν ως γαλακτωματοποιητές. Και μιας που οι μαγιονέζες που διατίθενται στο εμπόριο είναι φτιαγμένες από παστεριωμένα αβγά, είναι απόλυτα ασφαλείς για κατανάλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μαγιονέζες όμως που πρέπει να αποφεύγουν όλες οι εγκύες, καθώς είναι επικινδύνες, είναι οι σπιτικές, αφού παρασκευάζονται με ωμά αυγά, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο ύπαρξης σαλμονέλας. Καλό θα είναι επίσης να αποφεύγονται και οι μαγιονέζες στα εστιατόρια, εκτός αν είναι γνωστό ότι παρασκευάζονται με παστεριωμένα αυγά.

Η διατροφική αξία της μαγιονέζας

Μια μαγιονέζα του εμπορίου περιέχει μέχρι και 80% φυτικό λάδι, κυρίως σογιέλαιο και κάποιες φορές ελαιόλαδο, ενώ αποτελείται επίσης και απο 7%-8% νερό και 6% κρόκο αυγού. Κάποιες συνταγές χρησιμοποιούν δε και ολόκληρο το αυγό. Τα υπόλοιπα συστατικά είναι το ξύδι, το αλάτι και η ζάχαρη.

Όσον αφορά τις μαγιονέζες χαμηλών λιπαρών, αλλάζει η περιεκτικότητα του λαδιού που πέφτει στο 50% και του νερού, που φτάνει το 35%. Παράλληλα μειώνεται η πσότητα ξυδιού και αυγού, ενώ αυξάνεται εκείνη της ζάχαρης και πέφτει του αλατιού. Επίσης, μπορεί να προστεθούν πυκνωτικές ουσίες για να βελτιωθεί η υφή και να διατηρηθεί το ποσοστό γαλακτώματος σταθερό.

Συνήθως, η μαγιονέζα έχει περίπου 700 θερμίδες τα 100 γραμμάρια ή 94 θερμίδες η κουταλιά.

Τι μπορείτε να φάτε αντί για μαγιονέζα;

Η μαγιονέζα χωρίς αβγά είναι μια εξαιρετική επιλογή για τις έγκυες γυναίκες που λατρεύουν τη μαγιονέζα ή είναι vegans.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
9 / position1: 223 / position2: 856
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb