LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο λόγος που ψήνουμε τα περισσότερα φαγητά στους 180 βαθμούς

Έχετε αναρωτηθεί;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/6/2020 | 00:11

Ο λόγος που ψήνουμε τα περισσότερα φαγητά στους 180 βαθμούς
@unlockfood.ca

Τα περισσότερα φαγητά ψήνονται στους 180 βαθμούς Κελσίου. Σας έχει κάνει ποτέ εντύπωση γιατί φαγητά εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους ψήνονται στην ίδια θερμοκρασία; Σε αυτό έρχεται να απαντήσει η επιστήμη.

Ο αριθμός αυτός οφείλεται στον Louis Camille Maillard, έναν γάλλοφαρμακοποιόι που περιέγραψε για πρώτη φορά το 1912 την περίφημη «αντίδραση Maillard». Πρόκειται για μαι χημική αντίδραση μεταξύ αμινοξέων και αναγωγικών σακχάρων που ροδίζει το φαγητό και το κάνει πιο νόστιμο. Η αντίδραση Maillard αρχίζει να συμβαίνει όταν ξεπεράσεις τους 100 βαθμούς Κελσίου, για να δώσεις στα φαγητά το χρώμα με το οποίο τα γνωρίζουμε. Κι όσο ανεβαίνεις συμβαίνει, σε διάφορα φαγητά, όλο και πιο γρήγορα. Ωστόσο στους 180 βαθμούς παύει να ισχύει, γιατί αρχίζει να λειτουργεί μια άλλη αλυσιδωτή αντίδραση, η πυρόλυση που οδηγεί στην αποσύνθεση του φαγητού.

Χωρίς την αντίδραση του Maillard, φαγητά όπως οι μπριζόλες, τα μπισκότα, τα ψωμιά και πολλά ακόμα αρτοσκευάσματα δεν θα είχαν ούτε την όψη, ούτε την γεύση που τα έχουμε συνηθίσει. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως μερικά φαγητά, όπως το ψωμί, δεν χρειάζεται να ξεπεράσει του 180 βαθμούς για να ψηθεί καλά. Σημαίνει όμως πως τα περισσότερα φαγητά χρειάζεται να ψηθούν σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες για να μην καούν και να παραμείνουν όμορφα και νόστιμα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

3 κακά παραδείγματα που δίνεις στο παιδί ενώ δεν το θέλεις

Family 20.04.2024
Τα παιδιά κάνουν ό, τι βλέπουν και όχι ό, τι τους λένε

3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον σύντροφό σας πριν συζήσετε

Σχέσεις 20.04.2024
Είναι μια πραγματικά ευχάριστη στιγμή, αλλά είναι επίσης μια πολύ σημαντική

Τα πιο όμορφα λουλούδια για να φυτέψεις στη γλάστρα σου την άνοιξη

Style 20.04.2024
Για να δημιουργήσεις τη δική σου όαση στο μπαλκόνι σου!

4 συμπληρώματα που ενισχύουν το κολλαγόνο για ελαστικό δέρμα

Body+Mind 20.04.2024
Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα συμπληρωμάτων

Τα «οπίσθια γραφείου» και πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

Body+Mind Χτες
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το θέμα σε αφορά

H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas

Style Χτες
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Ραδιόφωνο Χτες
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Το ξενοδοχείο στη Δανία που είναι σαν να κάνεις διακοπές στο Μπαλί

Ταξίδια Χτες
Μια γεύση από το Μπαλί στη Σκανδιναβία

`Εξαλλοι οι Ιταλοί με τα λεγόμενα ιστορικού φαγητού για την πίτσα

Food Προχτές
Το βιβλίο του «La Cucina Italiana Non Esiste – Η ιταλική κουζίνα δεν υπάρχει» προκάλεσε σάλο