E-Daily

Αυτές είναι οι κατάλληλες μάσκες για την προστασία από τον κορονοϊό

Διαβάστε αναλυτικά πως μπορείτε να προστατευτείτε από τον επικίνδυνο ιό

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 27/2/2020 | 00:14

Με την επιδημία του ιού corona στην Κίνα, πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την υγεία και την ασφάλειά τους. Οι μάσκες προσφέρουν μια πρώτη γραμμή άμυνας για το φιλτράρισμα των αερομεταφερόμενων σωματιδίων.

Tεχνική διαφορά μεταξύ μιας «μάσκας» και ενός «αναπνευστήρα». Στην καθημερινή γλώσσα λέμε συχνά μάσκα, όταν αναφερόμαστε σε αυτό που ονομάζεται τεχνικά αναπνευστήρας (respirator).

Χρήσεις για μάσκες:

  • Οι μάσκες είναι χαλαρά τοποθετημένες, καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα
  • Προστασία μίας κατεύθυνσης, για να συλλαμβάνει σωματικό υγρό που φεύγει από τον χρήστη (παράδειγμα - φοριέται κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης για την πρόληψη βήχας, φτάρνισμα, κ.λπ. στον ευάλωτο ασθενή)
  • Σε αντίθεση με την πεποίθηση, οι μάσκες ΔΕΝ προστατεύουν τον χρήστη
  • Η πλειονότητα των μάσκων δεν έχει βαθμολογία ασφαλείας που τους ανατίθεται

Χρήσεις για αναπνευστήρες (Respirators):

  • Είναι σχεδιασμένες για να ‘σφραγίζουν’ το πρόσωπο
  • Προστασία δύο δρόμων, φιλτράροντας τον αέρα που εισπνέει ο χρήστης
  • Προστατεύουν τον χρήστη (όταν φοριούνται σωστά), μέχρι την βαθμολογία ασφαλείας της μάσκας
  • Διατίθενται ως απορριπτόμενο, μισό πρόσωπο ή πλήρες πρόσωπο

Διαφορά μεταξύ των προτύπων φιλτραρίσματος μάσκας όπως N95, Ν99 και FFP2 / FFP3

Ο συνηθέστερα ζητούμενος τύπος αναπνευστήρα είναι N95. Αυτό είναι ένα Αμερικανικό πρότυπο που διαχειρίζεται το NIOSH - μέρος του Κέντρου Ελέγχου Νόσων (CDC).

Η Ευρώπη χρησιμοποιεί μια βαθμολογία "φιλτραρίσματος προσώπου" (FFP). Αυτό προέρχεται από το πρότυπο EN 149: 2001 - που συντάχθηκε και συντηρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης
(CEN).

Οι μάσκες που διαθέτουν πιστοποίηση N95 μπορούν να φιλτράρουν μέχρι και το 95% (Minimum Efficiency) των σωματιδίων 2.5microns από τον αέρα που αναπνέετε. Συστήνουμε μια μάσκα αέρα N95 να έχει μια βαλβίδα ή δύο - οι οποίες είναι αφιερωμένες στον εκπνεόμενο αέρα. Οι βαλβίδες θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι δεν υπάρχει υγρασία κοντά στη γέφυρα της μύτης ή στα μάτια σας.

Συστήνουμε τα πακέτα των 5, 10 και 20 που είναι διαθέσιμα στην αγορά, επειδή αυτές οι μάσκες προορίζονται μόνο για την εξυπηρέτηση του σκοπού τους για περιορισμένο χρονικό διάστημα - περίπου 40 ώρες - χρόνος φθοράς.

Ενώ ο κορωναϊός δεν μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα, μπορεί να διεισδύσει σε όλες τις εκτεθειμένες βλεννογόνες μεμβράνες, οι οποίες περιλαμβάνουν τα μάτια.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συχνά βλέπετε επαγγελματίες του ιατρικού τομέα που φοράνε μάσκες ματιών όταν έρχονται σε επαφή με μολυσμένους ασθενείς.

Τα μάτια είναι κατά πάσα πιθανότητα μικρότερος κίνδυνος ως οδός εισόδου, σε σύγκριση με το στόμα, το οποίο αναπνέει συνεχώς αέρα κατευθείαν στους πνεύμονες.

Για την προστασία των ματιών, υπάρχουν δύο λύσεις το ένα είναι αναπνευστήρας μίας χρήσης και προστατευτικά γυαλιά, το άλλο είναι αναπνευστήρας με πλήρη όψη. Συστήνουμε τα προστατευτικά γυαλιά με ελαστική αεροστεγή μόνωση.

Ευχαριστούμε την Sublime Medic για τις χρήσιμες πληροφορίες

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.