Η αυθεντική συνταγή για να φτιάξεις μουσακά
Διαχρονική γεύση με σίγουρη επιτυχία σε κάθε τραπέζι
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 21/11/2019 | 18:04
Θα χρειαστούμε:
- 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, περασμένο δύο φορές
- 1 χυμό ντομάτας
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
- Αλάτι θαλασσινό
- Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- Λίγο μπαχάρι
- 1 ξύλο κανέλας
- Μισό ποτήρι κρασί λευκό, μοσχοφίλερο ή σαββατιανό
Για την μπεσαμέλ
- 4 κούπες γάλα
- 3 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 3 κ.σ. κόρν φλάουρ
- 2 κ.σ. σιμιγδάλι
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- Λίγο πιπέρι
Για το πασπάλισμα
- 500 γρ. κεφαλογραβιέρα
- Λίγο φρυγανιά
- 1 αυγό
Πάμε να τον ετοιμάσουμε
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν, γυρίζοντάς τες και από τις δύο πλευρές. Ετοιμάζουμε τον κιμά.
- Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε μισή κούπα ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε τον κιμά, τον τσιγαρίζουμε και τον ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει χρώμα.
- «Σβήνουμε» με το κρασί και μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τον πελτέ, τα μπαχαρικά και αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του.
- Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε κατσαρόλα βάζουμε βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το σιμιγδάλι και ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα ρίχνουμε το γάλα συνεχίζοντας το γρήγορο ανακάτεμα.
- Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και μόλις πήξει η κρέμα την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τέλος βάζουμε μισή κούπα τυρί τριμμένο και τον ένα κρόκο αυγού χτυπημένο και πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και πιπέρια.
- Σε ταψί λαδωμένο ρίχνουμε λίγη φρυγανιά στρώνουμε μια σειρά μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με τυρί. Καλύπτουμε με τον ίδιο τρόπο άλλες δύο σειρές μελιτζάνες.
- Μέσα στο κιμά ρίχνουμε μια κούπα τυρί, την υπόλοιπη φρυγανιά και ένα ασπράδι χτυπημένο. Ανακατεύουμε και τον απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια πάνω από τις μελιτζάνες.
- Πάνω από τον κιμά βάζουμε λίγες μελιτζάνες ακόμα και αδειάζουμε την μπεσαμέλ. Την απλώνουμε στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με τυρί και φρυγανιά.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 30-45 λεπτά στους 200ο C.
- Bγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά πριν το κόψουμε σε κομμάτια.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
4 εναλλακτικές χρήσεις για το λάδι καρύδας που μάλλον δεν γνώριζες
Σπίτι
20.04.2024
Ένα πολυτάλαντο προϊόν
Αηδιαστικά φαγητά: Πράγματα που τρώνε οι άνθρωποι στον κόσμο κι εσύ δε θα έτρωγες ποτέ
Food
20.04.2024
Δεν είναι μόνο οι ψητές ακρίδες!
3 κακά παραδείγματα που δίνεις στο παιδί ενώ δεν το θέλεις
Family
20.04.2024
Τα παιδιά κάνουν ό, τι βλέπουν και όχι ό, τι τους λένε
3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον σύντροφό σας πριν συζήσετε
Σχέσεις
20.04.2024
Είναι μια πραγματικά ευχάριστη στιγμή, αλλά είναι επίσης μια πολύ σημαντική
Τα πιο όμορφα λουλούδια για να φυτέψεις στη γλάστρα σου την άνοιξη
Style
20.04.2024
Για να δημιουργήσεις τη δική σου όαση στο μπαλκόνι σου!
4 συμπληρώματα που ενισχύουν το κολλαγόνο για ελαστικό δέρμα
Body+Mind
20.04.2024
Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα συμπληρωμάτων
Τα «οπίσθια γραφείου» και πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα
Body+Mind
Χτες
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το θέμα σε αφορά
H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas
Style
Χτες
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!
Το ελληνικό νησί που βρίσκεται στη κορυφή της λίστας για τις πιο φθηνές διακοπές
Ταξίδια
Χτες
4 ελληνικά νησιά στη λίστα
Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις
Ραδιόφωνο
Χτες
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!
Το ξενοδοχείο στη Δανία που είναι σαν να κάνεις διακοπές στο Μπαλί
Ταξίδια
Χτες
Μια γεύση από το Μπαλί στη Σκανδιναβία
`Εξαλλοι οι Ιταλοί με τα λεγόμενα ιστορικού φαγητού για την πίτσα
Food
Προχτές
Το βιβλίο του «La Cucina Italiana Non Esiste – Η ιταλική κουζίνα δεν υπάρχει» προκάλεσε σάλο