LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η αυθεντική συνταγή για αρωματικά και αφράτα σουτζουκάκια σμυρνέικα

Εγγύηση για το Κυριακάτικο τραπέζι και όχι μόνο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/11/2019 | 00:04

Η αυθεντική συνταγή για αρωματικά και αφράτα σουτζουκάκια σμυρνέικα
The Mediterranean Dish

Θα χρειαστούμε:

Για τα σουτζουκάκια

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (μπορεί να γίνει και  με ½  μοσχαρίσιο και ½ αρνίσιο ή χοιρινό)
  • 4 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς κόρα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτήρι κρασιού Μαυροδάφνη
  • 3 αβγά
  • ½ κ.σούπας βούτυρο
  • 2 κρεμμύδια τριμμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 φλιτζάνι του καφέ αλεύρι λευκό
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 1 κιλό τομάτες
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1 ποτήρι Μαυροδάφνη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • Λίγο λάδι
  • Αλάτι και πιπέρι

Πάμε να τα ετοιμάσουμε:

Προετοιμάζουμε τα σουτζουκάκια

  1. Βάζουμε τον κιμά σε λεκανάκι και  μουλιάζουμε το ψωμί σε ένα ποτήρι Μαυροδάφνη.
  2. Στη σύνέχεια, αφού έχει μουλιάσει το ψωμί, το στύβουμε καλά και το βάζουμε στον κιμά. Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό στο μείγμα.Πρέπει να είναι πολύ λεπτός, αν δεν μπορείτε με μαχαίρι κάντε το με μαγειρικό ψαλίδι.
  3. Σ’ ένα τηγάνι βάζουμε  ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο με μια στάλα ελαιόλαδο για να μη καεί και ρίχνουμε το κύμινο. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά μέχρι ν’ αρχίσει να βγάζει το άρωμα του.
  4. Έπειτα λιώνουμε τα σκόρδα σε γουδί (ή σε μούλτι) με μια πρέζα αλάτι και τα ρίχνουμε μαζί με το κρεμμύδι στο τηγάνι. Τα γυρίζουμε ελαφρώς.
  5. Όταν το κρεμμύδι πάρει γυαλάδα ρίχνουμε μια πρέζα ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας Μαυροδάφνη από αυτή που μουλιάσαμε το ψωμί. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Ρίχνουμε το μείγμα του κρεμμυδιού μέσα στον κιμά, προσθέτουμε τα αβγά, το ξύδι, αλάτι (λίγο) και το  πιπέρι. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και κόκκινο καυτερό.
  7. Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα για 10 λεπτά (μη βαριέστε έχει το σκοπό του), κλείνουμε με μεμβράνη τη λεκάνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 40 λεπτά. Το κάνουμε αυτό για να σφίξει ο κιμάς και να βγάλουν τα αρώματα τους τα μυρωδικά.
  8. Όσο περιμένουμε τον κιμά να σφίξει, ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα

  1. Τρίβουμε τις ντομάτες στο ρεντέ (= τρίφτη)  και τις κρατάμε σ’ ένα  μπολ στην άκρη.
  2. Στο τηγάνι που κάναμε το μείγμα με το κρεμμύδι, αφού το καθαρίσουμε με χαρτί  κουζίνας, ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και το ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ξανθύνει. Όταν είναι έτοιμο και μοσχομυρίζει καβουρδισμένο, ρίχνουμε  1 ποτήρι Μαυροδάφνη.
  3. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει σάλτσα και τότε τουμπάρουμε και τη τομάτα μέσα. Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι, λίγο νερό (πάντα χλιαρό) και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά. 
  4. Όσο περιμένουμε τη σάλτσα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 ° C.
  5. Παίρνουμε ένα ταψί τόσο μεγάλο, ώστε να χωράει τα σουτζουκάκια, ρίχνουμε τη σάλτσα, την κανέλα, λίγο λάδι, αλατοπίπερο και λίγο χλιαρό νερό.
  6. Βάζουμε το ταψί με τη σάλτσα στο φούρνο, ν ’αρχίσει να σιγοδένει.

Ολοκληρώνουμε τα σουτζουκάκια

  1. Αφού έχουν περάσει τα 40’, βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο, τού κάνουμε ένα γύρισμα με το χέρι και αρχίζουμε να πλάθω σε μακρόστενα σουτζουκάκια, βουτώντας τα χέρια κάθε φορά στο υπόλοιπο κρασί που μούλιασε το ψωμί.
  2. Αφού είναι έτοιμα πλασμένα, έχουμε κόψει ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλα και το ‘χουμε πασπαλίσει με αλεύρι. Ρολάρουμε πάνω στο αλεύρι τα σουτζουκάκια, να παναριστούν καλά.
  3. Στο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο με λίγο λάδι, το ανάβουμε και αρχίζουμε να τηγανίζουμε ελαφρά σε μέτρια φωτιά απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να κάνουν μια ροδοκόκκινη κρούστα.
  4.  Στη συνέχεια και αφού έχουμε τελειώσει το τηγάνισμα, με μια τρυπητή κουτάλα καθαρίζουμε το βούτυρο από τα καμένα κομματάκια του κιμά.
  5. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, βλέπουμε πως η σάλτσα είναι ήδη μυρωδάτη και τουμπάρουμε το  καθαρό βούτυρο μέσα στη σάλτσα, ανακατεύουμε να γίνουν ένα και βουτάμε τα σουτζουκάκια μας μέσα. Τα ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ενώ κάθε τόσο ανοίγουμε το φούρνο και τα λούζουμε με τη σάλτσα. 

Μ’ αυτό τον τρόπο γίνονται ζουμερά, αφράτα και γευστικά.

 

Τα συνοδεύουμε ανάλογα τα γούστα μας με:

-Ρύζι

-Μακαρόνια

-Χυλοπίτες

-Πουρέ

-Αραβικές πίτες με γιαούρτι σακούλας πασπαλισμένο με πάπρικα

-ή και σκέτα

 

Για τους Vegan φίλους μας : Μπορείτε να αλλάξετε τον κιμά με κιμά σόγιας και το βούτυρο με φυτική μαργαρίνη.

 

Tip: Σε περίπτωση που δεν έχουμε Μαυροδάφνη, χρησιμοποιούμε κόκκινο κρασί.

Το ζεσταίνουμε απλώς σ’ ένα μπρίκι και βάζουμε μια κουταλιά μέλι.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα «οπίσθια γραφείου» και πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

Body+Mind 19.04.2024
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το θέμα σε αφορά

H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas

Style 19.04.2024
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Ραδιόφωνο 19.04.2024
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Το ξενοδοχείο στη Δανία που είναι σαν να κάνεις διακοπές στο Μπαλί

Ταξίδια 19.04.2024
Μια γεύση από το Μπαλί στη Σκανδιναβία

`Εξαλλοι οι Ιταλοί με τα λεγόμενα ιστορικού φαγητού για την πίτσα

Food Χτες
Το βιβλίο του «La Cucina Italiana Non Esiste – Η ιταλική κουζίνα δεν υπάρχει» προκάλεσε σάλο

Πώς να ζήσεις με κατοικίδιο, παρά τις αλλεργίες σου

Pets Χτες
Μπορείς να έχεις μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή με τα κατοικίδια ζώα σου, ακόμα κι αν έχεις αλλεργία σε αυτά

Τα μυστικά ομορφιάς των διασήμων πέρα από τις επεμβάσεις και τις ακριβές κρέμες

Body+Mind Χτες
Bασίζονται σε συγκεκριμένες ρουτίνες ομορφιάς και μυστικά

5 urban chic airbnb στο κέντρο της Αθήνας που θα λατρέψεις

Ταξίδια Χτες
Ντιζαϊνάτα, πανέμορφα και ό,τι πρέπει για διακοπές ...στην πόλη

Τα χρώματα που επικρατούν τώρα στα trends

Style Χτες
Έντονα αλλά και πιο ουδέτερα, όλα όμως ευκολοφόρετα

Η απλή κίνηση που μειώνει το στρες, την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού

Body+Mind Χτες
Δεν κοστίζει και έχει θεαματικά αποτελέσματα