ΚΑΡΙΕΡΑ

Από τι κρίνεται η επιτυχία μας και πώς θα την φτάσουμε;

Μυστικά για το ευ ζην από τον Σταύρο Μπαρούτα, Leadership expert, coach, συγγραφέα.
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Από τι κρίνεται η επιτυχία μας και πώς θα την φτάσουμε;
Photo by Enzo Santos from Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σταύρος Μπαρούτας, Leadership expert, coach, συγγραφέας μας δίνει τα φώτα του σε μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούν την επιτυχία τόσο στην δουλειά όσο και στη προσωπική μας εξέλιξη.

Ποια είναι τα δομικά συστατικά της επιτυχίας;

Τα δομικά συστατικά είναι αυτά τα οποία ‘’δένουν’’ ή στηρίζουν το αποτέλεσμα που ονομάζουμε επιτυχία, συνεπώς είναι πολύ βασικά, θεμελιώδη. Βασικό στοιχείο είναι να γνωρίζει κάποιος ΤΙ θέλει να πετύχει, ΠΟΙΟΣ θέλει να γίνει. Από την στιγμή που θα το αποφασίσει αυτό, χρειάζεται προσήλωση και πειθαρχία στους στόχους που θα θέσει για να πετύχει αυτό που ο ίδιος επιθυμεί.

Ποια τα πιο συχνά αγκάθια στο δρόμο μας προς την επιτυχία;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αγκάθια συνήθως είναι αυτά τα οποία μας καθυστερούν ή μας αποπροσανατολίζουν. Θα μπορούσε να είναι μια αποτυχία, μια απογοήτευση ή ένα προσωπικό μας πρόβλημα στο οποίο σε εκείνη την χρονική περίοδο που μας συμβαίνει, μας απασχολεί πολύ με συνέπεια να μας καθυστερήσει. Είναι φυσιολογικά όμως όλα αυτά. Ίσως χρειάζεται να προσηλωθούμε ακόμα περισσότερο σε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε.

Είναι προϋπόθεση η ισορροπία στην προσωπική μας ζωή για την επίτευξη της επαγγελματικής επιτυχίας και αντίστροφα;

Ο άνθρωπος δεν είναι ή επαγγελματίας ή οικογενειάρχης ή οτιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφτείτε. Είναι ένα σύνολο από ικανότητες, δεξιότητες, επιθυμίες και όνειρα. Ο άνθρωπος χρειάζεται ισορροπία έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και με αρμονία. Δεν θα μπορούσα να δώσω μια μονομερή απάντηση σε αυτό, δηλαδή ότι πρέπει να ισχύει αυτό οπωσδήποτε για να μπορεί να είναι κάποιος πετυχημένος. Θα πρέπει πρώτα να ορίσουμε τι σημαίνει επιτυχία για εμάς και μετά να αναλογιστούμε εάν θεωρούμε τους εαυτούς μας πετυχημένους αλλά ως σύνολο όχι μόνον προσωπικά ή επαγγελματικά.

Πώς ένα όνειρο μεταμορφώνεται σε στόχο και πώς αυτός μπορεί να τεθεί αποτελεσματικά σ’ εφαρμογή;

Πρακτική ερώτηση. Ένα όνειρο μεταμορφώνεται σε στόχο όταν πλέον έχουμε την ικανότητα να το οραματιστούμε και να μπορούμε να το περιγράψουμε στην σημερινή κατάσταση. Από εκεί και μετά πρέπει να αναρωτηθούμε ποια είναι αυτά τα στοιχεία, ποιες ικανότητες, πόσο προσπάθεια και προσήλωση, πόσες θυσίες χρειάζεται να κάνουμε για να φτάσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου μας με κατεύθυνση τον ‘’ονειρεμένο’’ στόχο μας.

Πότε καταλαβαίνουμε ότι ξέρουμε τι πραγματικά θέλουμε να κάνουμε σ’ επαγγελματικό επίπεδο και ποια διαδικασία απαιτείται μέχρι να φτάσει αυτή η στιγμή;

Θεωρώ ότι σε αυτό το σημείο δεν μπορούμε να φτάσουμε αυθόρμητα σε μια στιγμή. Δεν είναι κάτι που θα μας κάνει απλά ‘’κλικ’’. Αντίθετα χρειάζεται λίγος χρόνος για να το καλλιεργήσουμε μέσα μας και φυσικά να μας αρέσει, εμάς όμως όχι στους άλλους. Χρειάζεται να χρόνος για να παρατηρήσουμε, να σκεφτούμε και να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα.

Εσείς πότε καταλάβατε ότι θέλετε ν’ ασχοληθείτε με το management και το coaching;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το management από πολύ νωρίς παρατηρώντας τους διάφορους μάνατζερς στις επιχειρήσεις που εργαζόμουν και ταυτόχρονα με τις σπουδές μου διάβαζα τις θεωρίες του μάνατζμεντ. Αργότερα όταν έγινα εκπαιδευτής και ξεκίνησα την αναρρίχηση μου στην ιεραρχία παρατηρούσα τις συνθήκες και τις καταστάσεις που αντιμετώπιζα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσω να γράφω τις σκέψεις μου σε βιβλία. Με το coaching ασχολήθηκα λόγω των σπουδών μου στην ηγεσία, διάβαζα, παρατηρούσα και ξεκίνησα σιγά σιγά να καθοδηγώ φίλους ή συνεργάτες επιλεκτικά πάντα. Είδα πόσο χρήσιμο είναι να καθοδηγείς κάποιον να πετυχαίνει αυτό που πραγματικά επιθυμεί.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που κάποιος δεν γνωρίζει τι πραγματικά επιθυμεί. Με βοήθησε αρκετά βέβαια μια εκπαίδευση στο εξωτερικό στην οποία έμαθα πόσο διαφορετικοί είμαστε όλοι και πόσο επίσης διαφορετικά ταλέντα και επιθυμίες έχουμε αλλά απλά δεν τα ‘’κυνηγάμε’’ λόγω των συνθηκών που ο καθένας μας βιώνει. Η αλήθεια βέβαια για εμένα είναι ότι, δεν έχουμε μάθει να κυνηγάμε κάτι που να εκφράζει την αυθεντικότητά μας.

Σταύρος Μπαρούτας, Leadership expert, coach, συγγραφέας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
12 / position1: 319 / position2: 778
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb