LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBT Feed
E-Daily

Ειδικός στις τροφικές δηλητηριάσεις αποκαλύπτει τι αρνείται να φάει

Μήπως εσείς που τα τρώτε ρισκάρετε;

Δημοσίευση 30/1/2019 | 11:33

Ειδικός στις τροφικές δηλητηριάσεις αποκαλύπτει τι αρνείται να φάει

Ο Μπιλ Mάρλελ έχει κερδίσει περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις για πελάτες του που έχουν πέσει θύματα δηλητηρίασης- και είναι πεπεισμένος ότι ορισμένα τρόφιμα δεν αξίζουν το ρίσκο.

Σε άρθρο του στο BottomLine και σε συνεντεύξεις του στο Business Insider, ο Μάρλερ ονομάτισε ορισμένα τρόφιμα που αποφεύγει - προειδοποιώντας τους πολίτες πως πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Ωμό αλεύρι

Το ωμό αλεύρι είναι κάτι που οι περισσότεροι θεωρούν αβλαβές, αλλά μπορεί να είναι υπεύθυνο για την εξάπλωση βακτηρίων, λέει ο Mάρλελ

Από τα τέλη του 2015 έως το 2016, τουλάχιστον 63 άτομα σε 24 κράτη ανέπτυξαν λοίμωξη από E. coli, τρώγοντας αλεύρι.

Νερό

Σε πολλές χώρες, όπως την Αίγυπτο και την Τανζανία, είναι απαγορευτικό να πιει κανείς νερό από τη βρύση. Ακόμα και τα παγάκια προέρχονται από εμφιαλωμένο νερό λόγω της επικινδυνότητας του νερού βρύσης.

Το μη φιλτραρισμένο, μη επεξεργασμένο νερό μπορεί να περιέχει ζωικά περιττώματα, που διαδίδουν το Giardia, το οποίο έχει συμπτώματα όπως εμετό και διάρροια και έχει ως αποτέλεσμα περίπου 4.600 νοσηλείες ετησίως.

Ωμά στρείδια

Ο Μάρλερ αναφέρει ότι έχει δει περισσότερες ασθένειες που συνδέονται με οστρακοειδή την τελευταία πενταετία, απ΄ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Ποιος είναι ο ένοχος για τη ραγδαία αύξηση; Τα ζεστά νερά. Καθώς οι θάλασσες παγκοσμίως θερμαίνονται, αναπτύσσουν μικρόβια, τα οποία καταλήγουν στα ωμά στρείδια, τα οποία πολλοί θεωρούν ύψιστη γκουρμεδιά.

Τεμαχισμένα ή προπλυμένα φρούτα και λαχανικά

Ο ειδικός τα αποφεύγει «όπως ο διάβολος το λιβάνι». Η ευκολία μπορεί να είναι βολική αλλά δεν αξίζει το ρίσκο, όπως επισημαίνει, καθώς όσο περισσότεροι άνθρωποι επεξεργάζονται τα τρόφιμα τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες μόλυνσης.

Για παράδειγμα, μια μελέτη της Έκθεσης Καταναλωτών βρήκε απαράδεκτα επίπεδα βακτηρίων που συνήθως προκαλούν δηλητηρίαση τροφής σε περίπου το ένα τρίτο των 208 συσκευασιών σαλάτας που εξετάστηκαν. 

Φύτρες και βλαστοί

Τα κρούσματα δηλητηρίασης από κατανάλωση ωμών φυτρών και βλαστών είναι πολύ συχνά, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 30 εστίες βακτηρίων - κυρίως σαλμονέλα και Ε. Coli - τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ωμό κρέας

Σε αυτό έχει δίκιο ο Πρόεδρος Τραμπ, που λόγω του φόβου που έχει για τα μικρόβια, τρώει μόνο καλομαγειρεμένο κρέας.
Σύμφωνα με τον ειδικό, το κρέας πρέπει να μαγειρευτεί στους 160 βαθμούς για να καταστραφούν τα βακτηρίδια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν E. coli ή σαλμονέλα.

Ωμά αυγά

Όσοι είναι γύρω στα 40, πολύ πιθανό να έτρωγαν ως κολατσιό το μυθικό ωμό χτυπημένο αυγό, με κακάο και ζάχαρη. Ευτυχώς, αυτή η διατροφική συνήθεια έχει πια εξαφανιστεί γιατί οι κίνδυνοι που μεταφέρει ένα ωμό αυγό, ελλοχεύουν. Παρόλο που σήμερα ο κίνδυνος σαλμονέλας είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που υπήρχε τη δεκαετία του ’80 και του ’90, δεν υπάρχει λόγος να κινδυνεύσει κανείς, καταναλώνοντας ωμό αυγό.

Γάλα και χυμοί που δεν έχουν παστεριωθεί

Παρόλο που είναι ευρέως διαδεδομένο ότι η παστερίωση μειώνει τη διατροφική αξία του γάλακτος και των χυμών, ο Μάρλελ υποστηρίζει ότι η παστερίωση κάνει τα τρόφιμα ασφαλή, καθώς παρακάμπτοντας το βήμα ασφάλειας σημαίνει αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια, ιούς και παράσιτα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα ζώδια σήμερα: 18 Φεβρουαρίου

Πριν 9 ώρες
Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

Αυτός είναι ο λόγος που βγάζεις σπυράκια κάθε φορά που ταξιδεύεις

Πριν 9 ώρες
Να τι φταίει και η επιδερμίδα σου αντιδρά

Τσάντες από 20 ευρώ και κάτω που πρέπει να αποκτήσεις τώρα

Πριν 9 ώρες
Ό,τι πρέπει και για χειμώνα και για άνοιξη!

Το ελιξίριο των Αρχαίων που αύξανε την σeξουλική ικανοποίηση

Πριν 9 ώρες
Μπορείς να το δοκιμάσεις μέχρι και σήμερ

Παρίσι: Ξεχασμένος σταθμός του μετρό γίνεται χώρος γαστρονομίας

Πριν 9 ώρες
Η μια πλατφόρμα θα στεγάσει αγορά τοπικών προϊόντων και η απέναντί της εστιατόριο και μπαρ

Η Νέα Υόρκη μέσα από ένα εντυπωσιακό time‑lapse βίντεο 15.000 φωτογραφιών

Πριν 9 ώρες
Η «πόλη που ποτέ δεν κοιμάται» σε όλο της το μεγαλείο

Οι πρώτες φωτογραφίες μαύρης λεοπάρδαλης στην Αφρική μετά από 100 χρόνια

Χτες
Το τελευταίο επιβεβαιωμένο περιστατικό στην περιοχή ήταν το 1909

Τα ζώδια σήμερα: 17 Φεβρουαρίου

Χτες
Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

Γιατί τα σεντόνια και τα παπλώματα πρέπει να είναι λευκά

Χτες
Υπάρχει λόγος που σε όλα τα ξενοδοχεία είναι λευκά