E-Daily

Μάθε πως να φτιάχνεις την απόλυτη τάρτα παρμεζάνας, σαν πίνακα ζωγραφικής

Εκτός από υπέροχη γεύση έχει και φοβερή εικόνα!

16/10/2018 | 14:36

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό πιάτο, που εκτός από την καλαίσθητη εικόνα του, έχει και υπέροχη γεύση, ενώ μπορεί να σταθεί σαν ένα αξιοπρεπέστατο ορεκτικό στο τραπέζι που κάνετε στους φίλους και τους αγαπημένους σας.

Το πως θα παρασκευάσετε την απόλυτη τάρτα παρμεζάνας, θα το μάθετε παρακάτω!

Υλικά που θα χρειαστείτε

Για τη ζύμη:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • 140 γρ. κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
  • 40 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 μεγάλο αυγό (χωρισμένο το ασπράδι από τον κρόκο)
  • 2-3 κ.σ. παγωμένο νερό

Για τη γέμιση:

  • 4 μεγάλα αυγά
  • 180 ml. κρέμα γάλακτος
  • 125 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 40 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • λίγα φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. σπαράγγια
  • 140 γρ. αρακά κατεψυγμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το ψήσιμο:

  • Μία μακρόστενη φόρμα για τάρτες 20x30 εκ.

Τρόπος παρασκευής

  • Για τη ζύμη

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο και τα ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν, ενώ στη συνέχεια προσθέτετε την παρμεζάνα, τον κρόκο και σταδιακά το κρύο νερό. Μόλις σχηματιστεί ζύμη, την τυλίγετε σε μεμβράνη και την τοποθετείτε στο ψυγείο για μία ώρα. 

Αλευρώνετε μια καθαρή επιφάνεια και ανοίγετε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα. Μόλις είναι έτοιμη την τοποθετείτε στην φόρμα και την πιέζετε ελαφρά ώστε να πάρει ομοιόμορφο σχήμα παντού. Την ποσότητα που περισσεύει την κόβετε με ένα μαχαίρι και αφού τελειώσετε, τρυπάτε με το πιρούνι την βάση της τάρτας και την βάζετε στο ψυγείο για 15 λεπτά.

Παράλληλα, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς και τοποθετείτε μέσα ένα άδειο ταψί για να ζεσταθεί. Μόλις βγάλετε την βάση από το ψυγείο, θα την καλύψετε με αντικολλητικό χαρτί και θα την γεμίσετε με ρύζι ή ειδικά βαρίδια και τέλος θα την βάλετε για ψήσιμο, για 20 λεπτά.

Αφού τη βγάλετε από τον φούρνο, αφαιρείτε το αντικολλητικό χαρτί με το ρύζι ή τα βαρίδια από πάνω της και περνάτε την βάση με τη βοήθεια πινέλου με το ασπράδι του αυγού. Τέλος, την βάζετε ξανά στον φούρνο για άλλα 10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και έπειτα την αποσύρετε και την αφήνετε να κρυώσει.

  • Για τη γέμιση

Ξεφλουδίζετε ελαφρώς τα σπαράγγια με το αντίστοιχο εργαλείο και τα κόβετε σε ίσο μέγεθος, ενώ βάζετε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει ρίχνετε τα σπαράγγια και τον αρακά μέσα, ενώ τα αφήνετε να μαλακώσουν και έπειτα τα στραγγίζετε και τα τοποθετείτε κάτω από το κρύο νερό της βρύσης.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε τα αυγά με την κρέμα και το γιαούρτι και στη συνέχεια προσθέτετε το σκόρδο, την τριμμένη παρμεζάνα, τον δυόσμο, το θυμάρι, τα κρεμμύδια, αλάτι και πιπέρι. Τέλος ρίχνετε τη φέτα και τον αρακά.

Μειώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς και αδειάζετε τη γέμιση στη βάση, μοιράζοντας την ομοιόμορφα και τοποθετώντας εξίσου σε ίσες αποστάσεις τα σπαράγγια. Ψήνετε για 40 λεπτά και μόλις είναι η τάρτα είναι έτοιμη, την αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρετε.

Καλή σας όρεξη!