Το «θαυματουργό» τρόφιμο που καθαρίζει το αίμα, ρίχνει την πίεση και μπλοκάρει ιούς – Το τρως ήδη χωρίς να το ξέρεις!
Το ταπεινό σκόρδο αποδεικνύεται ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά «φάρμακα» του χειμώνα – αλλά με έναν σημαντικό κανόνα που πολλοί αγνοούν
Δημοσίευση 3/12/2025 | 00:04

Το ξέρουμε, το αγαπάμε (ή το αποφεύγουμε για… προφανείς λόγους), αλλά το σκόρδο επιστρέφει στο προσκήνιο πιο δυνατό από ποτέ. Θεωρείται φυσικό αντιοξειδωτικό, αντιμικροβιακό, και –όπως δείχνουν οι έρευνες– σύμμαχος ενάντια στις λοιμώξεις, τα καρδιαγγειακά, ακόμη και στην υψηλή αρτηριακή πίεση.
Κι όμως, αυτή η μικρή σκελίδα κρύβει πολλά περισσότερα από όσα φαντάζεσαι.
Γιατί το σκόρδο θεωρείται superfood;
Πλούσιο σε βιταμίνες C και B6, μαγγάνιο, σελήνιο, αλλά και πρεβιοτικές ίνες που τροφοδοτούν το μικροβίωμα, το σκόρδο στηρίζει κυριολεκτικά όλο το σώμα σου:
– ενισχύει το ανοσοποιητικό
– βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου
– υποστηρίζει την υγεία του θυρεοειδούς
– συμβάλλει στην αντοχή των οστών
Όμως το πραγματικό μυστικό του κρύβεται σε μία ουσία: την αλλισίνη.
Η αλλισίνη είναι το superpower του σκόρδου
«Έχει αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Πολεμά βακτήρια –ακόμη και ανθεκτικά στα φάρμακα– αλλά και ιούς, μύκητες και παράσιτα», εξηγεί η διαιτολόγος Alexa Mullane.
Γι’ αυτό και το σκόρδο θεωρείται από πολλούς «φυσικό αντιβιοτικό» με πραγματικά εντυπωσιακό εύρος δράσης.
Ρίχνει πίεση, μειώνει χοληστερόλη, αποτοξινώνει το ήπαρ
Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή του κατανάλωση μπορεί να:
- βοηθήσει σε ήπια μείωση της αρτηριακής πίεσης,
- ρίξει τη “κακή” LDL χοληστερόλη,
- βοηθήσει στην αποτοξίνωση του ήπατος χάρη στις θειούχες ενώσεις του.
Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται βασικό όπλο για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.
Και στους χειμερινούς ιούς;
Ναι, βοηθά! Οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού όταν έχεις κρυολόγημα ή γρίπη.
Αλλά η ειδικός είναι ξεκάθαρη: Το σκόρδο δεν είναι από μόνο του θεραπεία.
Δουλεύει καλύτερα μέσα σε μια ισορροπημένη διατροφή γεμάτη λαχανικά, φρούτα, καλές πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά.
Προσοχή: «Φυσικό» δε σημαίνει ανεξέλεγκτο
Το σκόρδο σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να ερεθίσει το στομάχι και να προκαλέσει:
– καούρα
– φούσκωμα
– αέρια
– παλινδρόμηση
Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ίσως το δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο λόγω των φρουκτανών που περιέχει.
Και υπάρχει κάτι ακόμη σημαντικότερο:
Αλληλεπιδρά με φάρμακα
Το σκόρδο έχει αντιπηκτική δράση, γι’ αυτό μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματα:
– της βαρφαρίνης
– της ασπιρίνης
– ορισμένων αντιαιμοπεταλιακών
– κάποιων φαρμάκων για HIV
– ορισμένων αντιυπερτασικών
Οι μικρές ποσότητες στο φαγητό δεν είναι πρόβλημα—αλλά τα συμπληρώματα ή οι υπερβολές πρέπει να αποφεύγονται.
Ωμό ή μαγειρεμένο; Ποιο είναι καλύτερο;
Το ωμό περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα αλλισίνης.
Το μαγειρεμένο, όμως, είναι πολύ πιο ήπιο και κρατά ισχυρά αντιοξειδωτικά και πρεβιοτικές ίνες.
Ιδανικά; Χρησιμοποίησέ το τακτικά στη μαγειρική σου.
Και ένα tip από την Mullane:
Απόφυγε τα έτοιμα τριμμένα σκόρδα σε βαζάκια.
Περιέχουν συντηρητικά, λιγότερη γεύση και λιγότερη αλλισίνη.






