LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα» επιστρέφει!

Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτιδα Ξανθή Ταβουλαρέα

Δημοσίευση 25/9/2017 | 11:35

«Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα» επιστρέφει!

Το αγάπησαν μικροί και μεγάλοι. Γι’ αυτό και «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα», σε σκηνοθεσία και θεατρική προσαρμογή της Ξανθής Ταβουλαρέα, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά. Από 30 Σεπτεμβρίου και κάθε Σάββατο στο θέατρο Αλκμήνη. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, συνυπάρχουν μοναδικά η τρυφερή ιστορία του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν με την υπέροχη μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη, το θεατρικό παιχνίδι, τις μάσκες, το κουκλοθέατρο και το Τάι Τσι. Mιλήσαμε με την Ξανθή Ταβουλαρέα, τη σκηνοθέτιδα, για τη δεύτερη χρονιά της παράστασης!

«Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα» επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Αλκμήνη. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας του;

Η Αλήθεια που έχει το παραμύθι του Άντερσεν και η Αλήθεια που καταθέτουμε στο κοινό μας, όλοι εμείς που στήνουμε αυτή την παράσταση. Στο πρακτικό κομμάτι, πιστεύω πάντα πάρα πολύ στο ότι οι παραστάσεις μου οι παιδικές είναι στημένες με τις τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού. Δεν μιλάω μόνο για το διαδραστικό κομμάτι (αν και αυτό βοηθάει τα παιδιά να παρακολουθούν την ιστορία μας) αλλά και για μία έμμεση διάδραση. Το ότι βλέπουν τον ηθοποιό να παίρνει την κούκλα και να γίνεται Αυτοκράτορας, να φοράει τη μάσκα να γίνεται Αηδόνι, να βάζει ένα καπέλο και να γίνεται γιατρός… Αυτό το παιχνίδι αρέσει, και το μεταφέρουν τα παιδιά στο σπίτι, στο σχολείο, παίζουν τους ρόλους με τα δικά τους αντικείμενα.

Σε ένα φιλοσοφικό επίπεδο τώρα, πιστεύω πως έχουμε και την ευλογία του Μεγάλου μας Κουκλοπαίχτη, του Λάκη Αποστολίδη, μια που το κλουβί που φέρνουμε με πολύ σεβασμό στη σκηνή είναι το ίδιο που χρησιμοποιούσε εκείνος σε αυτό το παραμύθι, στις δικές του παραστάσεις.

Το ομώνυμο βιβλίο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 19ου αιώνα. Τι κάνει αυτή την ιστορία τόσο διαχρονική ενάμιση και πλέον αιώνα μετά;

Τα παραμύθια του Άντερσεν έχουν την αξία των μεγάλων κλασσικών κειμένων. Πραγματεύονται τις Μεγάλες Αξίες: την Αλήθεια, την Ελευθερία, την Αγάπη. Αξίες, που σε μία εποχή κρίσης, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να τις επαναφέρουμε στη ζωή μας, ώστε να ξαναρχίσουμε από την αρχή, με στέρεες βάσεις, για να φτάσουμε πολύ ψηλά αυτήν τη φορά.

Θα δούμε κάτι διαφορετικό στη φετινή παράσταση ή δεν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση δεδομένου ότι πρόκειται για δοκιμασμένη, επιτυχημένη συνταγή;

Έχουμε, έχουμε! Αλλαγές εννοώ. Έναν εξίσου υπέροχο, καταπληκτικό ηθοποιό τον Βλάσση Χρυσικόπουλο. Το Μηχανικό μας Αηδόνι εξακολουθεί να είναι τελείως τρελό! Αλλά έχουμε διαφορετικό Ιάπωνα Αυτοκράτορα. Και η ιστορία μας φέτος εξελίσσεται στον κήπο, αντί για το παλάτι που είχαμε πέρυσι.

Πώς θα μπορούσαν οι γονείς να προετοιμάσουν τα παιδιά για το τι θα δουν αλλά και για το γεγονός ότι θα έχουν την ευκαιρία και αυτά με κάποιο τρόπο να συμμετάσχουν;

Είναι αλήθεια πως σε κάθε παράσταση οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι. Για να έχουμε καλύτερη κατανόηση. Στο Αηδόνι μας, τα παιδιά χαίρονται περισσότερο όταν ήδη γνωρίζουν το παραμύθι. Και αν θέλουν οι γονείς, μπορούν να συζητήσουν και πριν και μετά την παράσταση για την έννοια της Ελευθερίας, της Συνειδητής Επιλογής. Για τη συμμετοχή των θεατών (λέω θεατών διότι συμμετέχουμε όλοι, όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και οι συνοδοί) δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Στη διάρκεια της παράστασης, η διάδραση πραγματοποιείται (ανά δεκάλεπτο) από τις θέσεις μας. Έτσι ακολουθεί όποιος θέλει, δεν εκτίθεται το παιδί στο κοινό και παίζει με τους φίλους, τους συνοδούς του, με όποιον έχει έρθει.

Τι περιλαμβάνουν τα σχέδιά σας γι’ αυτή τη σεζόν εκτός από Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα;

Τον Δεκέμβριο έχουμε στο πρόγραμμα των παιδικών μας παραστάσεων ένα Χριστουγεννιάτικο παραμύθι το «3 Καλικάντζαροι και 1 Παπούτσι». Μία επίσης διαδραστική παράσταση, βασισμένη στο λαϊκό μύθο «Ο παπουτσής και οι Καλικάντζαροι». (στο θέατρο Αλκμήνη κι αυτό , κάθε Σάββατο στις 16:00). Και τις Τετάρτες του Οκτωβρίου, η Μαγεμένη Ψυχή, το έργο του Γάλλου Νομπελίστα Ρομαίν Ρολλάν, ζωντανεύει στο θέατρο Αλκμήνη, στις 21:30 . Μια παράσταση, για τις μαμάδες αυτή τη φορά, για την υπέροχη φύση της γυναίκας. Φυσικά η παράσταση απευθύνεται και στο αντρικό κοινό!

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα Βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Θεατρική προσαρμογή-Σκηνοθεσία: Ξανθή Ταβουλαρέα Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ηλίας Γκογιάνος, Βαρβάρα Πεντζερίδου, Φίλη Μαρσώ, Βλάσσης Χρυσικόπουλος Μουσική παράστασης: Γιάννης Ζουγανέλης Διδασκαλία Τάι Τσι: Studio 71, Βριλήσσια Σκηνικά: Ρέον Πού: Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8, Γκάζι, τηλ.: 210 3428650, www.theatro.gr Πότε: Κάθε Σάββατο στις 16:00 Πρεμιέρα: Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου (έως 25 Νοεμβρίου)

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Σχολή Μαγείας και ο Μυστικός Γρίφος

Παιδικά 22.11.2023
ΘΕΑΤΡΟ ΦΑΡΓΚΑΝΗαπό 22/10 έως 26/12

Καρναβάλια σε μπελάδες

Παιδικά 30.01.2023
ΘΕΑΤΡΟ ΦΑΡΓΚΑΝΗαπό 19/02 έως 26/0211

Ζογκλέρ σε Μπελάδες

Τέχνες 08.11.2022
ΦΑΡΓΚΑΝΗ ART15/1110

Ο Μικρός Νικόλας και το Κυνήγι του Κρυμμένου

Παιδικά 22.07.2022
SMART CINEMAαπό 21/07 έως 27/07

Ο Καραγκιόζης του Τάσου Κώνστα στον Φλοίσβο

Παιδικά 19.07.2022
ΘΕΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΤΑΣΟΥ ΚΩΝΣΤΑαπό 28/05 έως 31/07

Ένα Τρελό Αποκριάτικο Show

Παιδικά 20.02.2022
ΕΛΙΖΕ27/02

Το καρναβάλι του Καραγκιόζη του Τάσου Κώνστα

Παιδικά 08.02.2022
ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΚΟΥΚΛΕΣαπό 13/02 έως 06/03

Ο Καραγκιόζης σε Αποκριάτικους Μπελάδες

Παιδικά 08.02.2022
ΩΔΕΙΟ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣαπό 20/02 έως 06/03

Χριστουγεννιάτικος Καραγκιόζης ‑ Κουκλοθέατρο

Παιδικά 02.12.2021
ΑΘΗΝΑαπό 05/12 έως 02/01

Ο Τζακ και η Φασολιά

Παιδικά 02.12.2021
ΑΘΗΝΑαπό 04/12 έως 29/01

Η Συμμορία των Χριστουγέννων 3

Παιδικά 02.12.2021
ΑΘΗΝΑαπό 05/12 έως 09/01

Φαντασία της Disney – Live in Concert

Παιδικά 02.12.2021
CHRISTMAS THEATERαπό 08/01 έως 09/01