LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

re:publica: To φεστιβάλ της ψηφιακής κοινωνίας

Let’s re:connect EUROPE

Δημοσίευση 7/8/2017 | 17:09

re:publica: To φεστιβάλ της ψηφιακής κοινωνίας
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Ημερομηνίες: από 11/9/2017 έως 13/9/2017
ΣΕΠΤ 2017
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930


ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

To re:publica είναι ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον κόσμο για τον ψηφιακό πολιτισμό, τα media και το internet, με έδρα το Βερολίνο. Φέτος διοργανώνεται στο Δουβλίνο στις 7-8 Σεπτεμβρίου και στην Θεσσαλονίκη 11-13 Σεπτεμβρίου. Το re:publica ξεκίνησε στα 2007 ως μια συνάντηση bloggers και έκτοτε επεκτείνεται και ενισχύεται για να φτάσει στο σήμερα, οπότε συμμετέχουν πάνω από 8000 ακτιβιστές, επιστήμονες, hackers, bloggers, επιχειρηματίες, ΜΚΟ, digital δημοσιογράφοι και καθένας που η εργασία ή το ενδιαφέρον του σχετίζεται με την ψηφιακή τεχνολογία.

Στόχος του re:publica  είναι να δοθεί η  δυνατότητα στους δημιουργούς να συνδιοργανώσουν ενεργά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων με τις ιδέες και τα οράματά τους. Στα πλαίσια κύκλων στρογγυλής τραπέζης η re:publica θα συναντήσει τις κοινότητες από κοντά για να τις δικτυώσει με καλλιτέχνες, φορείς πρωτοβουλιών και ακτιβιστές. Eπιθυμία  των εμπνευστών είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος που η ψηφιακή κοινότητα θα μπορεί να συγκεντρώνεται, να συζητά, να ανταλλάσσει ιδέες και να διασκεδάζει, να καταστεί το φεστιβάλ που ο καθένας μας θα ήθελε να παρευρίσκεται. Στο re:publica όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.

Το νέο project με τίτλο «Let’s re:connect EUROPE» απήυθυνε πρόσκληση από τον Ιούνιο για την δεύτερη διοργάνωση στο Δουβλίνο και την πρώτη στην Θεσσαλονίκη. Κατατέθηκαν περισσότερα από 90 project, από τα οποία επελέγησαν αυτά που θα παρουσιαστούν στις δύο πόλεις. Μια βασική προσέγγιση του επερχόμενου φεστιβάλ του Σεπτεμβρίου είναι να παρουσιαστούν οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες των νέων τεχνολογιών σε όλες τις πτυχές της ζωής. Στόχος είναι να συζητηθεί το όραμα για μια ψηφιακή Ευρώπη, να μελετηθούν οι σημερινές δυσκολίες και να αναπτυχθεί μια πλατφόρμα εγκαινίασης διασυνοριακών συνεργασιών για τα διάφορα project και ιδέες. Στους ταραγμένους καιρούς που διανύουμε χρειάζονται δράσεις και για αυτό η νέα έκδοση του φεστιβάλ εστιάζει στα εργαλεία εκείνα που οριοθετούν ένα κοινό πρόσφορο μέλλον για την γηραιά ήπειρο. Ένας από τους στόχους του re:publica είναι και η πολιτική δικτύωση: Συζητάμε, εξετάζουμε και διαφωτίζουμε την σημερινή πολιτική κατάσταση από την οπτική της ψηφιακής σφαίρας. Επιπλέον υπό την μέριμνα του συνεδρίου θα βρίσκονται και άλλοι τομείς όπως η ευρωπολιτική, η αστική ανάπτυξη και η βιωσιμότητα.

Θέματα, Ομιλητές

Mερικές από τις θεματικές ενότητες που θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του re:publica στην Θεσσαλονίκη είναι:

-Sharing and shaping the future: European Societies in the digital age: Σε όλες σχεδόν τις κοινωνίες της Ευρώπης οι δημοκρατικές δομές γίνονται όλο και πιο ευάλωτες, ο λαϊκισμός και οι ακρότητες ενισχύονται και η μισαλλοδοξία κυριαρχεί δημιουργώντας μια τοξική κατάσταση. Η ενότητα αναζητά απαντήσεις στα ερωτήματα: σε ποια ψηφιακή κοινωνία θέλουμε να ζούμε; Τι είναι αυτό που μας συνδέει; Πώς μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο και να συνυπάρχουμε σε μια αρμονική ψηφιακή κοινότητα;

-How connected are the digitized cultural artworks with the real ancient culture and history? Μια ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενότητα που πραγματεύεται το πώς μπορούν τα ψηφιακά μέσα να συμβάλουν στην διατήρηση της ιστορικής αλήθειας. Πώς, ας πούμε ένα virtual μουσείο μπορεί να διατηρήσει την εικόνα μιας κατεστραμμένης συριακής πόλης. Μπορούν, άραγε, οι άνθρωποι να εκτιμήσουν την αξία των γλυπτών του Παρθενώνα,όταν τα βλέπουν σε ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον;

-Τhessaloniki, Greece and Milano, Italy: Unsung gateways of migration. Πώς οι δύο πόλεις αντιμετώπισαν την ανετοιμότητά τους στην έξαφνη προσφυγική κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη; Πώς αντιδρούν οι θεσμοί στην άφιξη των ανθρπώπων που αποδρούν από τον πόλεμο και την φτώχια; Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι όταν η πόλη τους γίνεται η πύλη που εγκλωβίζονται μετανάστες;

-The great Wall: Media in Western and Eastern Europe. Ταξιδεύοντας στα Βαλκάνια μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι τα media βρίσκονται σε ένα πιο ανώριμο στάδιο από ό,τι στη βόρεια Ευρώπη και πολλά εξαιρετικά έντυπα καταλήγουν να «βάζουν λουκέτο». Η ενότητα αυτή πραγματεύεται ακριβώς πώς μπορεί η δουλειά των δημοσιογράφων στα Βαλκάνια να συνδεθεί με εκείνων στην υπόλοιπη Ευρώπη και να προστατευθεί, με στόχο τον εκσυγχρονισμό, την ταχεία και άμεση μετάδοση της πληροφορίας και την επικαιροποίηση της επιμόρφωσης. Ενα session εξαιρετικά χρήσιμο για όλη την δημοσιογραφική κοινότητα και όλους όσοι έχουν ενδιαφέρον για την δημοσιογραφία.

Πληροφορίες για όλες τις ενότητες της διοργάνωσης μπορείτε να βρείτε εδώ:
re-publica.com/en/eu17/sessions?location=Thessaloniki

Όλοι οι οιλητές είναι δημοσιογράφοι, επιστήμονες, κινηματογραφιστές, σκηνοθέτες, προγραμματιστές, σχεδιαστές, καλλιτέχνες, και ανάμεσά τους: Mushon Zer-Aviv, Jillian York, Vasilis Gkogkidis Andrei Dan Stangaciu, Marina-Anna Tanagia, Antonella Napolitano, Altug Yilmaz, Uros Krcadinac, Isidora Nikolic, Alp Toker, Dani Platsch.

Συνεργασία με το Reworks Agora και Ελληνες ομιλητές
To Reworks Agora θα παρουσιάσει στην Θεσσαλονίκη ομιλητές, πρωτοβουλίες, ειδικούς και εμπειρογνώμονες του ευρύτερου χώρου της μουσικής, της τεχνολογίας  και του πολιτισμού και παράλληλα να φέρει σε επαφή ειδικούς από το εξωτερικό και την Ελλάδα για να παρουσιάσουν καινοτόμες πρωτοβουλίες γύρω από την δημιουργική οικονομία. Η αρχαία ελληνική λέξη «Αγορά» σήμαινε τον χώρο συνάντησης, συνάθροισης, όπου οι ελεύθεροι πολίτες συνδιαλέγονταν και αποφάσιζαν πάνω σε σημαντικά θέματα της πολιτείας. Αυτό περίπου είναι και το Reworks Agora: ένα forum που επιθυμεί να αποτελέσει έμπνευση για τους τοπικούς δημιουργούς και καλλιτέχνες δημιουργώντας συνέργειες με εμπειρογνώμονες και πρωτοβουλίες από το εξωτερικό και την Ελλάδα.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε πραγματοποιείται η συνεργασία με το Reworks Agora, θα παρουσιαστούν σε ειδικό session πρωτοποριακές ιδέες από τον χώρο της μουσικής, του ψηφιακού πολιτισμού και της τέχνης και επιπλέον θα γίνουν προβολές, παρουσίαση εγκαταστάσεων και μια συναυλία με τον πειραματικό πιανίστα και υποψήφιο για Όσκαρ, Hauschka. Για τις συζητήσεις, τις προβολές, εκδηλώσεις και το κονσέρτο του Hauschka για εκείνη την ημέρα προσφέρεται ενα ειδικό προνομιακό εισιτήριο combo ticket στα 40 ευρώ.

Εξάλλου, το «Ι’m on a Crypto Boat!» είναι μια πολύ ιδιαίτερη ομιλία στο πλαίσιο του re:publica στη Θεσσαλονίκη και απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν παρακολουθήσει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν. Είναι εμπνευσμένο από την ιδέα των cryptoparties, δηλαδή τις ενημερώσεις τού πώς μπορεί κανείς να προστατεύσει τον εαυτό του μέσα στον ψηφιακό κόσμο. Οι παρευρισκόμενοι μαθαίνουν μεθόδους προστασίας τους, από κρυπτογραφημένους κωδικούς για να επικοινωνούν μεταξύ τους μέχρι και το πώς γίνεται να μην εντοπίζονται όταν σερφάρουν στο Διαδίκτυο και γενικά να πάρουν πληροφορίες ασφάλειας για τους υπολογιστές και τα smart phones.

Έλληνες Ομιλητές

Σημαντική η ελληνική παρουσία στο re:publica της Θεσσαλονίκης, με πολλούς δημιουργούς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, επιστήμονες, επαγγελματίες, πολιτικούς, innovators να συμμετέχουν ενεργά στην διαμόρφωση του προγράμματος του φεστιβάλ και να παραθέτουν ομιλίες και εργαστήρια στο πλαίσιό του. Οι Ελληνες ομιλητές θα είναι: η software engineer Μαρία Δημητρακάκου, η δημοσιογράφος Αννα Μαρία Τανάγια, η διεθνής σύμβουλος Αφροδίτη Μπουικίδη, ο open data trainer Απόστολος Κρητικός, η φοιτήτρια Ελίνα Μωραιτοπούλου, ο ερευνητής Μάριος Ισαακίδης, ο επικεφαλής του Ιδύματος Ανοικτής Γνώσης Χαράλαμπος Μπράτσας, η Δημοτική Σύμβουλος, Πρόεδρος Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Λίνα Λιάκου, η δικηγόρος του «Αλληλεγγύη Τώρα» Ελένη Τάκου, ο ερευνητής Μιχάλης Βαφόπουλος, ο σχεδιαστής Βασίλης Γκογκίδης, ο Διευθυντής της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης Παντελής Αγγελίδης, ο συστημικός οικογενειακός Θεραπευτής Ηλίας Παρασκευόπουλος, ο διαδραστικός developer Παναγιώτης Παλαντάς, ο media technologist Γιώργος Παλαμάς.

Πιο συγκεκριμένα, μερικά από τα θέματα των Ελλήνων ομιλητών είναι:

-Ιθαγένεια και υπευθυνότητα: Η δύναμη των πολιτικών Επιστημών στην εκπαίδευση από την Ελίνα Μωραϊτοπούλου. Η συζήτηση πραγματεύεται την μεγάλη σημασία της  πολιτικής Επιστήμης και στο πώς μπορεί να προωθήσει την επίγνωση επί κοινωνικών θεμάτων. Πώς, όταν μπει στην εκπαίδευση μπορεί πρακτικά και άμεσα να συνδράμει στην δημιουργία υπεύθυνων πολιτών.  

- Χτίσε το μέλλον σου με LEGO από τον Βασίλη Γκογκίδη. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήρι που αναφέρεται στις αλλαγές στο εργασιακό μας περιβάλλον. Τα μέσα και οι νέες τεχνολογίες μπαίνουν όλο και πιο έντονα μέσα στη δουλειά μας, αλλά υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που δεν αγαπούν ή φοβούνται τις αλλαγές και επιπλέον δεν παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον τους. Το workshop με την χρήση των... LEGO –όσο κι αν ακούγεται απίστευτο- οπτικοποιεί τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε σε έναν εργασιακό χώρο,  δίχως το άγχος της απόδοσης, αλλά απλά με το... παιχνίδι.

- ΕΜΕΑ Διαδικτυακό παρατηρητήριο, Η περίπτωση της Κύπρου από τον Μάριο Ισαακίδη. To εργαστήρι είναι μια απόπειρα να γίνει το διαδίκτυο ένα παρατηρητήριο για την νοτιοανατολική Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την βόρεια Αφρική, να συλλεχθούν και να αναλυθούν δεδομένα, ώστε να παρουσιαστούν ολοκληρωμένα τα αποδεικτικά της διαδικτυακής λογοκρισίας. Το workshop επικεντρώνει στην Κύπρο και την λογοκρισία που βιώνει, ενώ θα εισαχθούν εργαλεία που εμποδίζουν την διαδικτυακή νόθευση και προστατεύουν την υγιή χρήση του internet από τους πολίτες.

-Εμπειρίες, ευκαιρίες και επιφυλάξεις στην χρήση της online συμβουλευτικής για ενεργούς χρήστες ναρκωτικών ουσιών από τον Ηλία Παρασκευόπουλο. Μια εξαιρετικά καίρια συζήτηση σχετικά με αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα, που στόχο έχει να υποδείξει ποια ψηφιακά εργαλεία είναι κατάλληλα για ενεργούς χρήστες και ποια όχι. Το ίντερνετ είναι αποδεδειγμένο ότι πολύ συχνά αποτελεί περιβάλλον ψυχολογικής κακοποίησης για χρήστες ευπαθών ομάδων. Από την άλλη, έρευνες αποδεικνύουν ότι η ιντερνετική παρέμβαση μπορεί να προφυλάξει και να προειδοποιήσει τις ευπαθείς ομάδες. Ποια είναι τα εργαλεία που βοηθούν και ποια όχι;


Το «re:connecting EUROPE» χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Greek Beer Festival only craft 2024

Φεστιβάλ 29.03.2024
Σ.Ε.Φ. ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΦΙΛΙΑΣαπό 05/04 έως 07/046

Φεστιβάλ Τροφίμων & Ποτών «Η Ελλάδα των γεύσεων»

Φεστιβάλ 27.03.2024
ΠΕΙΡΑΙΑΣαπό 27/03 έως 07/04

Το Ιαπωνικό Φεστιβάλ 2024: Το Καλύτερο από Δύο Κόσμους

Φεστιβάλ 26.03.2024
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥαπό 11/05 έως 12/05

Thessaloniki Street Food Festival 2024

Φεστιβάλ 12.02.2024
ΔΕΘ - HELEXPOαπό 30/05 έως 02/065

Athens #JobFestival 2024

Φεστιβάλ 01.02.2024
ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟαπό 09/02 έως 10/02

Το Veganuary Party έφτασε στην Ελλάδα!

Φεστιβάλ 21.01.2024
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣαπό 27/01 έως 28/01

Φεστιβάλ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας GRBossible “Think Big”

Φεστιβάλ 04.12.2023
ΣΕΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝαπό 08/12 έως 09/12

7ο Φεστιβάλ WIFT GR

Φεστιβάλ 23.11.2023
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣαπό 23/11 έως 26/11

21η Έκθεση Κόμικς & Επιτραπέζιων Παιχνιδιών Comic N’ Play

Φεστιβάλ 22.11.2023
απόΘΗΚΗ Γαπό 08/12 έως 10/12